Liderul senatorilor USR, Radu Mihail, a solicitat oficial joi dimineață convocarea Biroului Permanent de la ora 12.00, pentru a decide organizarea unei şedinţe de plen pentru adoptarea iniţiativei "Fără Penali", care nu a putut fi votat miercuri din lipsă de cvorum, în urma scandalului între putere și opoziție. "Este momentul în care PSD și PNL pot să dovedească faptul că votul dat în Camera Deputaților pentru această inițiativă nu a fost doar un vot electoralist de imagine publică și chiar își doresc această inițiativă”, a declarat la RFI liderul USR, Dan Barna.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dan Barna speră că inițiativa ”Fără penali în funcții publice” va fi pusă joi pe agenda Senatului. El a spus că în această dimineață, liderul senatorilor USR, Radu Mihail, a depus o solicitare pentru organizarea unui Birou Permanent, care să decidă astăzi organizarea unui plen în această după-amiază, un plen prin vot telefonic, cu subiect unic pe ordinea de zi această inițiativă.

”Este o chestiune de responsabilitate majoră ca acest referendum să se întâmple deodată cu alegerile parlamentare, acum, pe 6 decembrie, pentru că organizarea separată a unui referendum în acest context de pandemie ar avea nu numai efectele de cost foarte mari, dar în primul rând miza de sănătate publică. Or ca lucrul acesta să se întâmple, este obligatoriu ca astăzi, ieri, azi sau ieri ar fi trebuit să se întâmple, Senatul să voteze această inițiativă, astfel încât să se poată organiza referendumul. Este momentul în care PSD și PNL pot să dovedească faptul că votul dat în Camera Deputaților pentru această inițiativă nu a fost doar un vot electoralist de imagine publică și chiar își doresc această inițiativă”, a declarat liderul USR, la RFI.

Dan Barna face apel la Ludovic Orban și la Marcel Ciolacu să nu mai blocheze adoptarea inițiativei ”Fără penali în funcții publice”: ”Dacă există voință politică, dacă PSD și PNL și fac din nou apel și la domnul Orban și la domnul Ciolacu, putem astăzi să încheiem și să dăm un mesaj, după patru ani de Parlament rușinos. Astăzi ar fi o ocazie excelentă să-și spele puțin obrazul acest Parlament și să voteze o inițiativă pe care un milion de români în mod explicit au solicitat-o”.

Ședința de miercuri a Senatului a fost suspendată din lipsă de cvorum. Pe ordinea de zi se aflau iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei "Fără penali în funcţii publice" şi cererea de reexaminare, la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis, a legii care stabileşte că Parlamentul şi nu Guvernul fixează data scrutinului pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor.

USR a acuzat PSD și PNL de combinații parlamentare. Conducerea Senatului (controlată de PSD) a decis ca votul să fie dat prin prezența fizică a parlamentarilor și nu prin telefon, așa cum s-a procedat în ultimele luni. Liberalii au anunțat prin vocea Alinei Gorghiu că vor vota inițiativa USR doar dacă va fi cvorum fără ei.

În 14 iulie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de prim for sesizat, iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”. Au fost 295 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” prevede introducerea unui alineat în Constituţie la articolul 37 care spune că: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Dacă va primi undă verde din partea Senatului, referendumul pentru revizuirea Constituției în acest sens ar putea avea loc odată cu parlamentarele din 6 decembrie.