Liderul senatorilor USR, Radu Mihail, a solicitat oficial joi dimineață convocarea Biroului Permanent de la ora 12.00, pentru a decide organizarea unei şedinţe de plen pentru adoptarea iniţiativei "Fără Penali", care nu a putut fi votat miercuri din lipsă de cvorum, în urma scandalului între putere și opoziție. "Este momentul în care PSD și PNL pot să dovedească faptul că votul dat în Camera Deputaților pentru această inițiativă nu a fost doar un vot electoralist de imagine publică și chiar își doresc această inițiativă”, a declarat la RFI liderul USR, Dan Barna. Dan Barna speră că inițiativa ”Fără penali în funcții publice” va fi pusă joi pe agenda Senatului. El a spus că în această dimineață, liderul senatorilor USR, Radu Mihail, a depus o solicitare pentru organizarea unui Birou Permanent, care să decidă astăzi organizarea unui plen în această după-amiază, un plen prin vot telefonic, cu subiect unic pe ordinea de zi această inițiativă.
”Este o chestiune de responsabilitate majoră ca acest referendum să se întâmple deodată cu alegerile parlamentare, acum, pe 6 decembrie, pentru că organizarea separată a unui referendum în acest context de pandemie ar avea nu numai efectele de cost foarte mari, dar în primul rând miza de sănătate publică. Or ca lucrul acesta să se întâmple, este obligatoriu ca astăzi, ieri, azi sau ieri ar fi trebuit să se întâmple, Senatul să voteze această inițiativă, astfel încât să se poată organiza referendumul. Este momentul în care PSD și PNL pot să dovedească faptul că votul dat în Camera Deputaților pentru această inițiativă nu a fost doar un vot electoralist de imagine publică și chiar își doresc această inițiativă”, a declarat liderul USR, la
RFI.
Dan Barna face apel la Ludovic Orban și la Marcel Ciolacu să nu mai blocheze adoptarea inițiativei ”Fără penali în funcții publice”: ”Dacă există voință politică, dacă PSD și PNL și fac din nou apel și la domnul Orban și la domnul Ciolacu, putem astăzi să încheiem și să dăm un mesaj, după patru ani de Parlament rușinos. Astăzi ar fi o ocazie excelentă să-și spele puțin obrazul acest Parlament și să voteze o inițiativă pe care un milion de români în mod explicit au solicitat-o”.
USR a acuzat PSD și PNL de combinații parlamentare. Conducerea Senatului (controlată de PSD) a decis ca votul să fie dat prin prezența fizică a parlamentarilor și nu prin telefon, așa cum s-a procedat în ultimele luni. Liberalii au anunțat prin vocea Alinei Gorghiu că vor vota inițiativa USR doar dacă va fi cvorum fără ei.
În 14 iulie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de prim for sesizat, iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”. Au fost 295 de voturi „pentru” şi o abţinere.
Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” prevede introducerea unui alineat în Constituţie la articolul 37 care spune că: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.
Dacă va primi undă verde din partea Senatului, referendumul pentru revizuirea Constituției în acest sens ar putea avea loc odată cu parlamentarele din 6 decembrie.
Nu va vota nici PSD nici PNL pentru un "Fara penali" concomitent co alegerile, pentru ca ar crea un avantaj pentru USR.
PNL a bagat in față oameni care par ok dar in spate regulile sunt date de fosti PSDisti, ALDEisti, am ajuns ca unul din 5 PNListi sa fie fost PSDist, asa se bate Iohannis cu armata lui Dragnea?
Cati penali exista in functii publice? Hai doar sa ne gandim la primari, vice-primari, consilieri, etc.
O astfel de lege e periculoasa pentru toate secaturile din politica, care sunt foarte multi.
Alianta cu PLUS le-a adus mai putine voturi in loc sa le creasca procentele, alianta cu ONG-urile neo-marxiste copios si interesat finantate de afara, cu ideologii extremiste, fie ele de gen, ecologiste sau anarhiste nu face bine USR fie ca le place lui Barna si ciolanistilor de la PLUS, fie ca nu.
As zice chiar ca insisi cei doi lideri maximi (Barna si Ciolos) cu carisma unei pietre la fiere tinuta in pahar la capul patului face rau mini partidului, dar nu zic pentru ca este bine asa. :)
Dl. Barna omite insa, premeditat, sa-l consulte pe Klaus Iohannis despre intentia sa, stiut fiind ca orice referendum poate avea loc doar prin decretul Presedintelui Romaniei, fiind putin probabil ca in contextul politic actual Iohannis ar fi dispus la organizarea referendumului.