USR-PLUS le cere lui Ludovic Orban și Marcel Ciolacu să susțină convocarea joi a unei ședințe de urgență la Senat pentru inițiativa „Fără penali în funcții publice”, acuzând „o mascaradă orchestrată de PSD și PNL” după ce plenul de miercuri a fost suspendat din lipsă de cvorum.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Astăzi, am avut dovada, încă o dată, cum PSD și PNL mimează interesul și preocuparea pentru această inițiativă, dar, de fapt, folosesc toate tertipurile posibile pentru a nu se ajunge la acest vot fundamental pentru România. PSD a refuzat, practic, să admită posibilitatea votului telefonic, deși acest tip de vot a fost folosit de Senat în ultimele luni fără niciun fel de problemă. Au inventat în această dimineață obligativitatea unui vot fizic, ceea ce făcea imposibilă atingerea pragului minim de voturi necesare - 90”, a declarat Dan Barna, copreședintele USR PLUS.

„Dacă nu va fi convocată joi o ședință de plen cu un singur punct pe ordinea de zi, aprobarea inițiativei cetățenești, va fi evident că nici PSD, nici PNL nu vor referendum Fără penali pe 6 decembrie, dar nu vor nici să recunoască acest lucru. Așa că se fac că vor, exact ca la eliminarea pensiilor speciale. „Ne facem că facem”, pentru că e un subiect sensibil, dar în realitate pensiile rămân”, susțin liderii USR-PLUS.

Ședința Senatului a fost suspendată, miercuri, din lipsă de cvorum. Pe ordinea de zi se aflau iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei "Fără penali în funcţii publice" şi cererea de reexaminare, la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis, a legii care stabileşte că Parlamentul şi nu Guvernul fixează data scrutinului pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor. USR acuză PSD și PNL de combinații parlamentare. Conducerea Senatului (controlată de PSD) a decis ca votul să fie dat prin prezența fizică a parlamentarilor și nu prin telefon așa cum s-a procedat în ultimele luni. Liberalii au anunțat prin vocea Alinei Gorghiu că vor vota inițiativa USR doar dacă va fi cvorum fără ei.