Camera Deputaţilor a respins, marţi, cererea de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la respingerea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Ion Iliescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

Comisia pentru cultură a Camerei Deputaţilor a dat un raport de admitere a cererii de reexaminare a preşedintelui şi de adoptare a OUG de desfiinţare a institutului, însă în plen nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptare.

Astfel, cererea de reexaminare va intra în dezbaterea Senatului care este și forul decizional în acest caz.

În vară, Parlamentul a respins OUG 91/2019 care prevedea desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi abrogarea Legii 556/2004 privind înfiinţarea acestui institut. Ca urmare, Senatul a trimis preşedintelui legea de respingere a OUG.

Guvernul a sesizat Curtea Constituţională cu privire la decizia Parlamentului de respingere a OUG privind desfiinţarea institutului, iar CCR a respins obiecţiile de neconstituţionalitate.

Pe 13 octombrie, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea legii, invocând faptul că institutul "şi-a dovedit de-a lungul timpului ineficienţa".

"Institutul a avut ca obiect de activitate analiza ştiinţifică a premiselor, desfăşurării şi efectelor - în plan politic, economic şi social - ale Revoluţiei române din decembrie 1989, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective şi cuprinzătoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporană a ţării noastre, dar, în perioada în care a funcţionat până la desfiinţarea sa prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 91/2019, nu a acţionat în vederea atingerii scopului şi misiunii sale", se arată în cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis.