Președintele Klaus Iohannis exclude, în acest moment, amânarea alegerilor parlamentare programate pe 6 decembrie, dând exemplul Statelor Unite unde oamenii au votat duminică. Șeful statului a pledat din nou, joi, pentru respectarea calendarului electoral, într-o declarație la începutul ședinței de Guvern pe care a prezidat-o și în care a anunțat noile restricții care vor fi impuse în România, începând de luni.

Iohannis, la GuvernFoto: captura video

„Există multe discuții despre oportunitatea alegerilor în pandemie. Vă spun foarte clar: democrația nu poate fi pusă în paranteză, democrația trebuie garantată și se garantează prin alegeri libere. Națiunile puternice țin la alegeri democratice chiar și în condiții de criză. Ce exemplu mai bun decât alegerile din SUA? Acolo să ne uităm, la democrațiile consolidate, cu tradiții vechi, când vrem să vedem cum se gestionează alegerile pe timp de criză. În SUA alegerile au avut loc în condițiile în care au aproape 100.000 de cazuri noi pe zi și totuși alegerile s-au organizat. Și au avut o prezență record. Ați văzut lume multă la alegeri, disciplinați, la distanță, toți cu mască, au fost și au ales. Să ne amintim cum în SUA s-au organizat alegeri în noiembrie 1944 în plin război. Așa fac națiunile puternice și națiunea română e o națiune puternică”, a spus șeful statului.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a spus că Guvernul e pregătit să organizeze alegerile astfel încât riscul de contaminare „să fie egal cu zero”.

„Celor care bat toba cu amânarea alegerilor, le reamintesc că duminică au fost alegeri în România - s-a votat pentru președintele R. Moldova”, a mai spus el.