Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede scutirea de impozite a terenurilor din insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat pe care se desfășoară activităţi economice de agrement, turism, etc. Proiectul de lege a fost inițiat de Șerban Nicolae și amendat în Camera Deputaților. USR acuză PSD că prin adoptarea acestei legi se dă liber la „paradisuri fiscale” pe insule și grinduri.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cu 177 de voturi "pentru", 94 "împotrivă" şi trei abţineri, proiectul, iniţiat de senatorul Şerban Nicolae a fost adoptat.

Inițiativa legislativă prevede scutirea de taxa pe teren pentru "insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat cu o suprafaţă mai mare de 35 de hectare cu potenţial de exploatare economică rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică".

De asemenea, aceste terenuri sunt exceptate de la prevederile Legii apelor nr.107/1996. Regimul derogatoriu se aplică şi unor părţi din aceste terenuri a căror suprafaţă nu este mai mică de 10 hectare.

O altă modificare adoptată de deputați prevede că regimul fiscal derogatoriu se aplică, în mod corespunzător, şi construcţiilor civile edificate pe aceste terenuri, dacă sunt utilizate pentru activităţile de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul, precum şi cele de servicii conexe acestora.

Totodată se reduc cu 50% taxele şi impozitele locale calculate pentru aceste construcţii şi activităţile economice menţionate. Unităţile administrativ-teritoriale vor concesiona suprafeţele disponibile din aceste terenuri exclusiv pentru aceste activităţi economice.

Practic legea prevede ca terenurile vor fi scutite de taxa pe teren, iar activitățile economice desfășurate pe acestea inclusiv turism, agrement, alimentație publică, comerț cu amănuntul și serviciile conexe acestora – vor beneficia de TVA redus de 5% dar și de impozite și taxe locale reduse cu 50%.

USR acuză PSD că "poartă grija băieților deștepți” care vor să facă afaceri pe insule și grinduri fără a plăti impozite statului român și fără a respecta cerințele impuse de Legea apelor.

„Legea domnului Șerban Nicolae, cu păcănelele pe insule, s-a întors în plen cu o nouă modificare toxică: exceptarea de la prevederile Legii apelor. Adică, ai insule, ai grinduri care nu se mai supun Legii apelor, care prevede o serie întreagă de reguli și interdicții valabile în toată România. Este evident că un astfel de amendament încalcă orice normă de bun simț, cum este evident că și în această formă legea este neconstituțională. Apoi, au introdus și posibilitatea ca regimul derogatoriu să se aplice și suprafețelor mai mici de 35 de hectare, dar nu mai puțin de 10 hectare. Întreb și eu: cine are 10 hectare și pe ce insulă ca să nu ne mai chinuim cu legi din acestea cu dedicație? Cine este sponsorul care a trimis această lege în plenul Parlamentului?”, a declarat în plen deputatul USR Cătălin Drulă.

Camera Deputaților este forul decizional, proiectul de lege merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.