Senatorul USR Dan Lungu anunţă că renunţă la candidatura sa pentru un nou mandat, după ce a fost pus pe loc neeligibil la Iași, el acuzând că modul de întocmire a listelor "sfidează complet valorile şi principiile fondatoare ale USR şi ale alianţei". Lungu mai spune că a luat această decizie pentru a nu legitima, la rândul său, "un întreg şir de abuzuri şi de decizii neinspirate".

Dan Lungu Foto: USR

Dan Lungu spune, într-un comunicat de presă transmis miercuri și citat de News.ro, că decizia retragerii sale de pe lista USR-PLUS nu a fost una uşoară, el afirmând că includerea fostului liberal Marius Bodea, dar şi modul de întocmire a listelor sfidează complet valorile şi principiile fondatoare ale USR şi ale alianţei.

”În privinţa prezenţei domnului Marius Bodea în Alianţă lucrurile stau astfel: în urma unui proces de negociere care să pună în operă strategia locală pentru alegerile locale, el a fost adus pentru a-l înlocui pe domnul Silviu Gurlui ca propunere în faţa partenerilor din Alianţă la candidatura pentru preşedinţia Consiliului Judeţean – adică chiar pe cel ales de către Conferinţa Judeţeană a USR Iaşi. Operaţiunea s-a desfăşurat cu discreţie totală, eufemistic vorbind, şi cu multiple încălcări ale Statutului. Strategia nu a fost votată niciodată în Conferinţa Judeţeană şi nici echipa de negociere, dacă aceasta din urmă chiar o fi existat. Privind rezultatele obţinute în judeţ, cert este că strategia a fost proastă; eticheta de traseist lipită de candidatul nostru ne-a tras în jos, iar acest lucru poate fi lesne demonstrat”, afirmă senatorul USR Dan Lungu.

El spune că toate neregulile interne au fost sesizate conducerii naţionale, dar că în peste 90 la sută din cazuri nu s-a primit niciun răspuns.

"Pentru a nu legitima la rându-mi un întreg şir de abuzuri şi de decizii neinspirate, prefer să-mi retrag candidatura. Rămân fidel valorilor si principiilor de modă veche, mulţumindu-le pentru încredere tuturor celor care m-au votat. Sper ca retragerea mea nu face decât sa le confirme faptul că au făcut o alegere bună, în adevăratul spirit userist”, afirmă senatorul Dan Lungu.

El mai spune că, în ciuda neajunsurilor şi a luptelor interne duse în partid, la momentul actual Alianţa USR-PLUS este singura opţiune care merită încrederea românilor, astfel că nu pleacă din partid, pentru că încă mai crede că lucrurile pot fi reformate.

Dan Lungu a fost plasat pe locul cinci la Senat pe listele Alianţei USR-PLUS în judeţul Iaşi, ordinea pe liste fiind stabilită în urma votului membrilor filialei ieşene a USR.

În ultimii ani, senatorul Lungu a avut relaţii tensionate cu actuala conducere a USR Iaşi.

Actualii parlamentari USR Marius Bodea şi Cosette Chichirău deschid listele USR-PLUS Iaşi la Senat şi Camera Deputaţilor. Pe locul doi la deputaţi apare Monica Berescu, lider PLUS Iaşi.

Sunt considerate eligibile locul unu la Senat şi primele două poziţii la deputaţi. Totuşi, liderii USR-PLUS Iaşi speră ca şi al treilea loc la deputaţi să fie eligibil, acesta fiind ocupat de Filip Hăvârneanu.