Alexandru Rafila, candidatul PSD la Camera Deputaților a prezentat, marți, planul elaborat de partid pentru combaterea epidemiei COVID-19. Printre măsurile gândite de PSD se numără testarea tuturor persoanelor din zonele cu rata mare a infectării.

HotNews.roFoto: Hotnews

În programul prezentat de Alexandru Rafila PSD propune înfiinţarea unui centru de comunicare integrat COVID-19 şi testarea tuturor indivizilor, indiferent de simptome, în locurile cu incidenţă ridicată.

"Obiectivul general e legat de reducerea transmiterii virusului şi protejarea persoanelor vulnerabile. E foarte importantă consolidarea capacităţii de răspuns la nivelul asistenţei medicale. Avem două zone pe care le putem îmbunătăţi - terapia pacienţilor cu forme medii, dar şi terapia pacienţilor cu forme grave. Protecţia personalului medical consider că e o mare prioritate pentru că implică funcţionalitatea sistemului de sănătate. Consolidarea capacităţii de răspuns la nivelul direcţiile de sănătate publică, obţinerea în maxim 48 de ore ale rezultatelor e esenţială, pentru că avem judeţe unde rezultatele vin în 90 şi ceva de ore, protejarea celor vulnerabili, a copiilor şi a vârstinicilor. Identificarea precoce a focarelor, testarea persoanelor apropiate şi contacţi şi consilierea. Consilierea e una dintre zonele care nu a putut fi rezolvată bine până la acest moment”, a explicat Rafila.

De asemenea programul vorbește despre dezvoltarea site-ului COVID-19 România şi a unui call center cu număr unic naţional şi Dezvoltarea de aplicaţii informatice pentru comunicarea către utilizatori a situaţiei epidemiologie şi a urgenţelor la nivel naţional sau local, în timp real. El a precizat că o prioritate este menţinerea funcţionalităţii şcolilor, precizând că restricţiile trebuie luate, însă din timp.

„Vom dezvolta o aplicaţie informatică care să permită oricui să beneficieze de testare, în caz de suspectare de infecţie. Trebuie făcut training pentru personal care să facă teste de calitate, unde să contăm nu doar pe număr mare de teste, ci şi de teste de calitate. Testarea rapidă a pacienţilor înainte de consult. Se pot face teste rapide cu teste aflate pe lista OMS pentru ca timpul să se scurteze de la câteva ore sau zile la câteva minute. Dezvoltarea unui site COVID-19 România care va cuprinde datele despre pandemie în România, dar şi măsurile de urmat unei persoane care ar fi posibil să fie infectată. Dezvoltarea unui call center”, a mai spus profesorul Rafila.

O altă propunere făcută de PSD este încurajarea producției de medicamente autohtone și de dispozitive medicale necesare pentru diagnosticarea și tratamentul COVID-19.

Totodată, documentul propune restructurarea urgentă a Direcțiilor de Sănătate Publică prin constituirea structurii operative de intervenție în sănătatea publică, coordonată de Institutului Național de Sănătate Publică, reorganizarea spitalelor generale, amenajarea de circuite dedicate și paturi pentru pacienții COVID-19, inclusiv pentru terapie intensivă, precum și asigurarea asistenței medicale de rutină pentru pacienții cu boli cronice sau acute, acces fără întârziere la serviciile de sănătate în timpul pandemiei, prin testare rapidă la internare ori prezentare.

La prezentarea planului PSD pentru combaterea epidemiei, Alexandru Rafila a avut probleme de respirație. Reprezentantul României la OMS vorbea greu și a spus că are „o lipsă de aer”.