Recomandat de PNL

Șansă unică a României: 80 de miliarde de euro din fonduri europene pentru dezvoltare. Cum a dovedit PNL că știe să folosească banii europeni

de     Smile Media
Marţi, 27 octombrie 2020, 9:23 Actualitate | Politic


Fonduri europene
Foto: Dreamstime.com
​România are în față, în anii ce vin, șansa istorică a unei dezvoltări rapide. 80 de miliarde euro, bani europeni, sunt la dispoziția României pentru investiții și modernizare. O fereastră scurtă de oportunitate, de numai câțiva ani, ce poate fi exploatată la maximum doar de un guvern PNL, cu experiența dovedită a succeselor ce au transformat deja orașe și județe românești cu fonduri europene.

Dar accesarea într-un termen scurt și până la ultimul cent a sumei destinate României, presupune trei lucruri: stabilitate politică și eliminarea blocajelor PSD, o administrație liberală cu majoritate solidă în Parlament și parteneriat al Guvernului cu Președintele Iohannis, care a negociat la Bruxelles cele 80 miliarde euro pentru dezvoltarea și modernizarea României.

PSD, coșmarul fondurilor europene

Cu doar un an în urmă, România ajunsese într-o fundătură. Cele trei guverne PSD care s-au succedat între ianuarie 2017 și octombrie 2019 erau pe punctul de a compromite finanțarea europeană a unor mari obiective de infrastructură precum autostrada Sibiu – Pitești, autostrada Iași – Târgu Mureș ori spitalele regionale.

Deși avea banii europeni la îndemână, PSD căuta aiurea și febril finanțări; se lansa în aventuri de parteneriat public-privat, deși acesta nu fusese testat în prealabil în proiecte de mai mică anvergură; reintroducea oneroasa supraacciză la carburanți, chipurile pentru autostrăzi, dar folosea cele peste 1,2 miliarde de euro colectate prin această suprataxă la cârpirea bugetului torpilat cu măsuri populist-iresponsabile; avea un comisar european care provenea chiar din rândurile sale într-o poziție cheie la Bruxelles -politica regională, dar transforma relația București - Bruxelles într-o lamentabilă ceartă de partid cu Corina Crețu, oamenii lui Dragnea fiind revoltați că li se atrăsese atenția asupra întârzierii trimiterii marilor proiecte la Comisie.

Lucrurile s-au schimbat în bine pe ultima sută de metri, abia la sfârșitul anului trecut. Guvernul liberal, instalat în noiembrie, a salvat de la dezangajare 600 milioane euro, fonduri europene pe care România risca să le piardă, în 2019, pe mâna PSD.

Guvernul PNL, cea mai mare rată de absorţie a fondurilor europene de la momentul integrării în UE

„În primele nouă luni din 2020 am reuşit să atragem 2,2 miliarde de euro şi avem proiecte semnate pentru încă 3,2 miliarde de euro. Ca o comparaţie între ce a fost şi ce există în momentul de faţă în România, în guvernarea PSD, anul trecut, 1 miliard de euro atraşi. Avem cea mai mare rată de absorţie a fondurilor europene de la momentul integrării în Uniunea Europeană.” Raluca Turcan, vicepremierul României.


Spitalele regionale, deblocate de PNL după ani de bâlbe pesediste

În doar șase luni de la instalare, Guvernul PNL a semnat contractele de finanțare pentru cele trei spitale regionale – Iași (investiție 500 mil. euro), Cluj (investiție de 540 mil. euro.) și Craiova (603 mil. euro), spitalele promise de PSD cu bani europeni încă din 2015. Guvernul, prin ministerul Fondurilor Europene, s-a angajat în construcția spitalului județean Sibiu – o investiție anume proiectată de administrația județeană liberală pentru a se putea califica la finanțare europeană. Pe fondul crizei sanitare, 1,2 miliarde euro, fonduri europene nerambursabile, au finanțat deja în acest an dotarea spitalelor din România.

Autostrada Sibiu-Pitești, cu șantier și finanțare europeană


În martie 2020, Guvernul Orban a deschis șantierul autostrăzii Sibiu - Pitești (25% din lucrările la primul troson sunt deja executate). În septembrie, Guvernul PNL a obținut de la Comisia Europeană 875,5 milioane euro fonduri nerambursabile, o primă alocare pentru finanțarea din Fondul de Coeziune a 53 din cei 122 de kilometri ai autostrăzii ce va traversa Carpații.

Un miliard de euro pentru racordarea gospodăriilor la gaze

Guvernarea PNL a deschis în vară și calea către finanțare europeană a racordării populației la rețeaua de gaze naturale – facilitate de care polonezii și ungurii beneficiau încă din 2014. Programul „Reclădim România” a alocat un miliard euro fonduri europene pentru extinderea rețelei și racordarea gospodăriilor românilor la gaze naturale.

Urgențe și măsuri pe termen lung

În primul an de guvernare, administrația liberală a luat atât măsuri de urgență, pentru a putea salva de la dezangajare sume importante și a reuși, în ciuda marilor întârzieri, cheltuirea a cât mai multor fonduri alocate pe exercițiul 2014 – 2020, cât și măsuri pe termen lung, menite să întărească decisiv rata de absobție și capacitatea și viteza de implementare. Transformarea celor opt Agenții de Dezvoltare Regională în autorități de management ori trecerea în atribuțiile autoritățior locale a unor importante proiecte de infrastructură ce pot fi finanțate cu bani europeni, precum centurile ocolitoare, sunt decizii de descentralizare luate de guvernarea liberală. Se vor dovedi cruciale în anii care vin.

Patru ani de stabilitate. Patru ani de dezvoltare.

Criza sanitară a dat peste cap economiile europene. Uniunea Europeană s-a repliat și a contraatacat: a întărit bugetul multianual 2021-2027 și, în plus, până în 2024, a introdus, temporar, o măsură de urgență: 750 miliarde euro pentru redresarea economiilor europene. României îi vor reveni 80 miliarde euro – fonduri nerambursabile și acces la împrumuturi în condiții foarte avantajoase. Așa a ajuns România într-o conjunctură fără precedent în istorie, favorabilă investițiilor în dezvoltare. Anticipând aceast context, Guvernul Orban a lansat în vară cel mai mare plan de investiții de după 1989, „Reclădim România”. A fost o schimbare radicală de paradigmă privind dezvoltarea economică, de la consum la investiții, a fost continuarea firească a ceea ce demonstraseră, în ultimul deceniu, administrațiile locale PNL: superioritatea modelului liberal bazat pe investiții și folosirea instrumentului fondurilor europene asupra modelului pesedist bazat pe consum nesăbuit.

O simplă analiză a sumelor uriașe ce pot fi acccesate (doar pentru structura de transport – autostrăzi, drumuri expres, metrou și căi ferate – sunt 18 miliarde de euro), a termenelor foarte strânse de depunere a proiectelor, semnare a contractelor și implementare și a reformelor structurale care trebuie să acompanieze fiecare nouă investiție (sunt impuse cerințe pentru digitalizare și tranziție către o economie „verde”) dă măsura provocării anilor ce vin în privința finanțării europene. România nu își poate permite să piardă acest tren și să rămână pe peronul subdezvoltării alături de PSD. Din 2021, când epidemia va fi stăpânită, statele UE se vor dezvolta rapid prin Planul UE de redresare și reziliență. Cu PSD, s-ar mări decalajul dintre România și celelalte state și va fi imposibil de recuperat în viitor.

Pentru a putea folosi eficient suma de 80 de miliarde de euro, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, spune că trebuie crescută de două sau chiar de trei ori capacitatea de absorbție și implementare. Ministrul Fondurilor Europene a gândit, alături de Ilie Bolojan, strategia care a transformat Oradea cu fonduri europene, iar ca ministru în Guvernul Orban a reușit deblocarea marilor proiecte de infrastructură finanțate cu fonduri comunitare.

În 6 decembrie, coșmarul incompetenței și blocajelor PSD va fi lăsat în urmă, căci România are perspectiva a patru ani de stabilitate și dezvoltare prin modelul liberal al investițiilor cu fonduri europene, singurul cu succes dovedit. Trendul actual al investițiilor în dezvoltarea țării trebuie accelerat prin reformarea instituțiilor birocratizate care încetinesc ritmul de absorbție și prin sprijinirea Guvernului și Președintelui cu o majoritate solidă în Parlament.

Acesta articol a fost redactat de PNL
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12460 vizualizari

 • +4 (36 voturi)    
  Bla-bla-bla. (Marţi, 27 octombrie 2020, 9:34)

  prec [utilizator]

  PNL-ul a mai fost la guvernare și nu a accesat nici atunci fonduri europene. De ce ar putea-o face acum? Că cei din conducerea de atunci sunt și acum.
  Ăștia nu dau o centimă fără proiecte solide, temeinic întocmite ori noi, se știe, numai hoți, proști și puturoși avem în sistemul bugetar, cel care trebuie să vină cu proiectele.
  • -3 (25 voturi)    
   ce vorbesti? (Marţi, 27 octombrie 2020, 11:17)

   varavara [utilizator] i-a raspuns lui prec

   ia mai gandeste-te cu cine a fost5 pnl la guvernare, nu vunva cu psd cand erau USL?
   Despre asta vorbesti?
   Pai pe unde trece psd se usuca totul dupa ei.
   • +4 (16 voturi)    
    Și nu PNL+PSD=USL=LOVE!!!??? (Marţi, 27 octombrie 2020, 13:17)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui varavara

    Ia cugetă? Cu ce-s mai buni unii ca alții? Poate vor fi useriștii. Poate.
    • -8 (16 voturi)    
     Matale faci confuzii intentionat, se pare (Marţi, 27 octombrie 2020, 15:05)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui prec

     Partea aia toxica de PNL care-a fost la guvernare cu PSD s-a separat ulterior, si-a devenit ALDE.

     Plus ca nu-i vorba ce-o sa faca, e vorba in buna masura ce-a facut deja. Proiectele a caror finantare a fost deja aprobata o sa fie facute. Cum, aia o sa vedem, da' scrie negru pe alb in articol, banii deja-s aprobati, si-s mai multi intr-un an decat a reusit PSD sa atraga in trei.

     Da' na, daca vrei sa vezi peste tot rahat, n-are nimeni ce-ti face. Nu e PNL Alba ca Zapada, da' fata de PSD e o diferenta enorma.
     • -9 (17 voturi)    
      partea toxica a PNL (Marţi, 27 octombrie 2020, 16:09)

      numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

      este PDL, iar ei au mai fost la guvernare si au pus tara pe butuci, cum o fac si acum. Partea netoxica a PNL se numeste ALDE.
      • +4 (6 voturi)    
       De unde scrii aici? (Marţi, 27 octombrie 2020, 21:10)

       junshi [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

       ,,Partea netoxica a PNL se numeste ALDE.,,
       Taricene te chinui sa mai aduni ceva voturi?
       Nu stiam ce e cu numaiamnume!!
  • -1 (9 voturi)    
   mai e mult pana departe (Marţi, 27 octombrie 2020, 14:46)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui prec

   Nu "sectorul bugetar" trebuie sa vina cu proiectele.

   Cauzele sunt mult mai adanci si nu vor fi inlaturate nici macar in 10 ani, nu mai vorbim de 4.
 • +2 (20 voturi)    
  Pana cand? (Marţi, 27 octombrie 2020, 10:49)

  consumator2 [utilizator]

  Pana cand vom tot astepta dezvoltarea promisa, pe rand, de toate partidele existente in Romania? Toate au fost la un moment dat la guvernare, toate au avut bani UE la dispozitie. Acum iar ne promiteti “viitorul luminos”?
  • +4 (16 voturi)    
   pana cand ... (Marţi, 27 octombrie 2020, 11:29)

   asada [utilizator] i-a raspuns lui consumator2

   ...."inteligentii "romani ii va tine pe borfasii PSD-ALDE-UDMR la guvernari ce se ocupa numai de ciordeala si inavutirea proprie !!!
 • 0 (16 voturi)    
  Pai sa vedem ce s-a facut pana acum (Marţi, 27 octombrie 2020, 11:20)

  bad_apples [utilizator]

  In exercitiul bugetar 2014-2020 Romaniei i-au fost locate 30 mld Euro. Din aceasta suma Romania a accesat 40%. din cei 7 ani a fost PNL 2 ani (aproape 3) la guvernare.
  Deci logica ne spune ca pe exercitiul viitor vor fi accesati toti banii (ironie).

  Macar daca ar accesa 50% si tot ar fi bine. Daca vine PSD procentul va fi maxim de 25%. Oricum sub un anumit procent nu se poate cobora - exista fonduri pe agricultura care pot fi accesate foarte usor dupa suprafata si cultura.
 • -4 (14 voturi)    
  ce ? cum ? cand ? (Marţi, 27 octombrie 2020, 11:31)

  codrean [utilizator]

  ce aberatii ! Da, asteptam mult pe viitor ! Dar deocamdata ...
 • +1 (15 voturi)    
  OK. Daca reformati birocratia psdizata poate avem (Marţi, 27 octombrie 2020, 11:47)

  UnOarecare [utilizator]

  sanse in RO de mult mai bine...si terminati cu numirile pcr.
  • 0 (14 voturi)    
   Aia va fi foarte greu, ... (Marţi, 27 octombrie 2020, 15:12)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

   ... si nu se va intampla in patru ani. Birocratia PSD-izata e foarte puternic infipta pe pozitii, si e greu de demontat - sunt multi care-s pe posturi chipurile prin concurs, si nu pot fi dati afara usor, indiferent cat de masluit a fost concursul, si cei care-s deja in functii se acopera reciproc si raspund in continuare la comanda politica de la PSD. Plus, tocmai aia e puterea PSD, faptul ca e infiltrat in aparatul de stat de la varf pana la baza in ultimul hal, asa ca se vor bate pentru fiecare pozitie. Si chiar daca pierd parlamentul, pastreaza avocatul poporului si CCR-ul, ceea ce le da parghii solide sa saboteze semnificativ guvernul pe intreaga legislatura viitoare.

   Da' macar daca se vede un inceput, tot e bine. Daca PNL mai are grija sa si tina treaza memoria ultimelor guvernari PSD, si sa reuseasca sa convinga multi oameni sa voteze si la urmatoarele parlamentare, in 8 ani s-ar putea sa reusim o schimbare ireversibila.

   Oricum, problema mare nu e la clasa politica. Problema mare e la populatie. O mafie atat de puternic infipta si solida cum a reusit sa construiasca PSD nu se cladeste pe nimic. Daca structurile corupte puse pe picioare de PSD n-ar fi sustinute, de frica sau din interes, sau din lipsa unor principii morale cat de cat solide, de-o buna parte a populatiei, macar prin pasivitate, PSD n-ar fi reusit sa se pastreze la butoane atata amar de vreme. Acolo, dupa parerea mea, e unde trebuie sa lucreze PNL cel mai mult. Doar ca acolo PNL e intr-o pozitie foarte proasta pentru a face ceva, dat fiind ca multi dintre politicienii care-s la varful PNL n-au nici o problema in a face o politica similara celei a PSD.
 • +3 (17 voturi)    
  Faptele spun altceva (Marţi, 27 octombrie 2020, 12:41)

  luciannn [utilizator]

  Asta cu 80 miliarde de euro de la UE sunt deocamdata vorbe...

  Din fapte, Statul s-a imprumutat cu 71 miliarde de lei intre ianuarie-iulie 2020...

  Deci faptele arata ca actualul guvern va adauga lejer 80 miliarde de euro daca ii dam tara pe mana inca 4 ani...
  • -4 (12 voturi)    
   Da. Și vor băga banii asistență socială! (Marţi, 27 octombrie 2020, 14:21)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui luciannn

   Adică în pensii speciale, vouchere de vacanță, pensionări la 40-50 de ani....
 • +1 (11 voturi)    
  Pai deocamdata nu a dovedit nimic. (Marţi, 27 octombrie 2020, 14:35)

  Dedalus [utilizator]

  Pe hartie Romania a avut mereu bani.

  ===

  Sincer, cateodata ma gandesc ca ar fi mai bine sa nu cheltuim din acei bani.

  Tot ce s-a facut pana acum consta in constructii faraonice fara niciun sens, betonari de spatii verzi si echipamente pe care nimeni nu stie sa le foloseasca.
 • +5 (15 voturi)    
  Mamaaa ce gargara (Marţi, 27 octombrie 2020, 15:05)

  Incomod3 [utilizator]

  astia trebuie sa plateasca acum sa se vorbeasca de bine de ei ... :)... nici ai lor nu le mai publica laude fara plata :) :) :)..
 • +4 (14 voturi)    
  Pe fata... (Marţi, 27 octombrie 2020, 15:50)

  muscha mbanana [utilizator]

  fara pic de rusine , reclama comerciala pentru ciuma galbena , inainte de alegeri . nimic nu e probat , nici o dovada , sunt in stare de crima pentru a castiga alegerile , cine stie ce ne mai asteapta , daca deja a inceput aceasta campanie murdara !
 • 0 (12 voturi)    
  oho... (Marţi, 27 octombrie 2020, 15:52)

  muscha mbanana [utilizator]

  pnl-istul roman , ne-a urat "la cat mai multe victime " ale pandemiei" ! in ce hal a ajuns tara asta !!!
 • 0 (10 voturi)    
  vai... (Marţi, 27 octombrie 2020, 15:57)

  muscha mbanana [utilizator]

  n-am pomenit ici in gazetele americane , atata minciuna intrun articol , fara nici o dovada palpabila ! d'aia se spune : minte ca o gazeta americana ! asa si cu articolul asta , trbuie un kil de lamai , sa-ti treaca greata ; rusine nu mai exista ?
  • 0 (12 voturi)    
   Te-ai dat de gol. (Marţi, 27 octombrie 2020, 17:30)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui muscha mbanana

   Că ești comunist.Ăia spuneau că //minți ca o gazetă americană//.Realitatea era că,ei,comuniștii mințeau.
  • 0 (4 voturi)    
   N-ai putut sa te abtii, nu-i asa? (Miercuri, 28 octombrie 2020, 15:11)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui muscha mbanana

   Te-au rascolit amintirile din vremea lui Brucan, ideologul pcr...
   Asta era vorba comunista, tovarase nostalgic, vorba de activist de partid (pcr revopsit ca psd)
 • +2 (14 voturi)    
  Cai verzi pe pereti (Marţi, 27 octombrie 2020, 16:25)

  mihaipricop [utilizator]

  banii astia deocamdata sunt doar o promisiune, bugetul de relansare a ue nici macar n-a fost votat de parlamentul european, basca faptul ca o parte importanta din bani sunt imprumuturi care trebuie returnate,
 • +2 (8 voturi)    
  Intrebati-l pe Florin Roman (Marţi, 27 octombrie 2020, 21:09)

  Martinezu [utilizator]

  Ala stie ce ii trebuie Romaniei sa progreseze
 • +7 (9 voturi)    
  deja (Marţi, 27 octombrie 2020, 21:46)

  victor L [utilizator]

  au fost cheltuite cele 80 de miliarde de euro? din moment ce spuneti in titlu: " Cum a dovedit PNL că știe să folosească banii europeni".


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by