Ce șanse mai sunt să fie amânate alegerile parlamentare din 6 decembrie / De ce a trimis Iohannis înapoi în Parlament legea PSD

de Luminita Pirvu     HotNews.ro
Vineri, 23 octombrie 2020, 13:30 Actualitate | Politic


plen Camera Deputaților
Foto: AGERPRES
Președintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, la reexaminare în Parlament legea care prevedea că Legislativul este cel care stabilește data alegerilor. Demersul președintelui amână aplicarea legii și o duce spre o dată în care aceasta nu mai poate fi aplicată, așa cum inițial PSD își dorea. Mai exact, posibilitatea ca alegerile parlamentare să fie amânate pentru martie anul următor este una foarte redusă.

Procedural, această lege nu mai poate fi aplicată pentru că nu se încadrează în termenele prevăzute de Constituție, iar PNL și președintele Klaus Iohannis vor face tot posibilul să se întâmple asta.

Legea privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților și care stabilește că Legislativul este cel care hotărăște data scrutinului a fost adoptată în iulie 2020.

Președintele Klaus Iohannis și PNL au contestat legea la Curtea Constituțională, care le-a respins sesizarea de neconstituționalitate. Mai mult, judecătorii CCR au spus că alegerile parlamentare se pot amâna, iar mandatele senatorilor și deputaților pot fi prelungite maximum trei luni, în situația unei stări de urgență.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat public că nu este de acord cu amânarea alegerilor parlamentare. Totodată, președintele și PNL vor folosi la maximum toate pârghiile de care dispun pentru a tergiversa intrarea legii în vigoare.

În acest context, retrimiterea în Parlament a legii blochează practic aplicarea acesteia. Procedural, Parlamentul trebuie să dezbată din nou legea și să o treacă prin ambele Camere. Chiar dacă legea este dezbătută în regim de urgență procedura tot durează minim trei zile. După ce Parlamentul o adoptă stă două zile în așa numitul ”control de constitușionalitate” timp în care poate fi contestată de grupurile parlamentare.

În acest moment, legea poate fi contestată la Curtea Constituțională de către PNL. O decizie a judecătorilor poate fi rapidă dar se pierd alte 10 zile (procedură cu motivarea CCR). După motivarea judecătoriloe CCR legea merge spre promulgare la președinte unde se reia procedura pe care o are la dispoziție - termen de 10 zile să o facă.

Și după o decizie a Curții, legea s-ar întoarce din nou la promulgare la președinte care va beneficia din nou de termenul de 10 zile (timp de gândire pentru promulgare).

Aplicarea legii poate fi amânată până la sfârșitul lunii noiembrie când deja campania electorală s-a terminat și se apropie ziua scrutinului - 6 decembrie.

În cazul în care PSD ar continua presiunea de aplicare a legii, Guvernul Orban poate să dea o ordonanță de urgență care să abroge legea prin care se dă parlamentului dreptul să fixeze data alegerilor. Această mișcare ar amâna aplicarea legii până la scrutinul din 6 decembrie.

Practic, legea de stabilire a alegerilor parlamentare de către Legislativ nu are șanse să fie aplicată. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că în acest context PSD a renunțat să preseze în Parlament trecerea în regim de urgență a legii.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12084 vizualizari

 • +24 (34 voturi)    
  Mooye P$D (Vineri, 23 octombrie 2020, 13:49)

  sfarleaza [utilizator]

  Fierbe ciuma rosie de oftica ! :)))
 • -18 (34 voturi)    
  Nu ai cui sa explici (Vineri, 23 octombrie 2020, 14:29)

  adi_69 [utilizator]

  Nu e vorba de amanare, ca asta nu se poate. Dupa expirarea mandatului Parlamentului trebuie organizate alegeri in interiorul termenului de 3 luni. Deci oricand intre decembrie si martie alegerile sunt la termen.
  E adevarat ca dupa 20 decembrie Parlamentul nu va mai putea adopta legi organice. Dar stie cineva cand a fost adoptata ultima lege organica si care e aia? Si mai ales daca a fost adiptata vreo lege organica in vacanta parlamentara, ianuarie si februarie fiind luni de vacanta pentru Parlament.
  E clar ca din punct de vedere al jocului politic data alegerilor este 6 decembrie. Dar nu l-a intrebat nimeni pe COVID ce parere are? Ca daca peste o luna vom avea, indiferent de cum ne vom juca cu cifrele, ATI-urile total depasite, vreo 8-9-10000 de cazuri zilnice sau Bucrestiul la indice de infectare de vreo 7 calculele politice se vor schimba. Sau organizam alegeri pe 6 decembrie si vara viitoare anticipate, atat pentru Parlament cat si prezidentiale...
  • -9 (25 voturi)    
   pai e greu cu legea/logica pentru unii (Vineri, 23 octombrie 2020, 15:10)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

   Toti comentatorii o ard pe politica, altceva nu mai conteaza, de ex. covid. Oricum o sa "dispara" virusul un pic, fix inainte de alegeri.

   Personal, prefer amanare in 2021, chiar si ianuarie, dar din alt motiv. Oricare castiga o sa mearga la rupere in decembrie pe schimbat fiscalitate cu aplicabilitate 01 ianuarie, ca nu mai au grija alegerilor si bani de papat nu prea mai sunt. Nu ca au avut vreo jena psd/pnl/pdl sa modifice codul fiscal, contrar legii, si pana acum.
  • +8 (12 voturi)    
   psd se teme asa de tare de covid? (Vineri, 23 octombrie 2020, 16:53)

   snowflake [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

   daca psd se teme asa de tare de covid atunci de ce nu au provocat alegeri anticipate in ianuarie 2020 atunci cand prza epidemica pornise la nivel international dar nu ajunsese inca in Romania?
   Prbabil pentru ca raspunsul nu are nicio legatura cu pandemia dar e direct coreleat cu interesele electorale si dorinta avida de a tine in continuare prizonier guvernul cu legi populiste.
 • -24 (36 voturi)    
  Nerespectare Vointa Parlament=Lipsa Democratie ! (Vineri, 23 octombrie 2020, 14:59)

  lalaverim [utilizator]

  Parlamentul este suveran.
  Respectarea legilor date de Parlament reprezinta chintesenta democratiei.
  Nerespectarea vointei parlamentului = lipsa democratiei.
  Ar trebui acuzat de inalta tradare oricine nu respecta legile date de parlament sau oricine incearca prin orice fel blocarea aplicarii legilor date de parlament.
  • +14 (18 voturi)    
   Acest parlament nu mai reprezinta... (Vineri, 23 octombrie 2020, 15:45)

   Dilematic [utilizator] i-a raspuns lui lalaverim

   vointa suverana a poporului.
   Solutia consta in alegerile democratice la expirarea mandatului actuaului legislativ, la 6 decembrie 2O2O.
  • +12 (16 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 23 octombrie 2020, 15:50)

   [anonim] i-a raspuns lui lalaverim

  • +7 (11 voturi)    
   poporul e suveran (Vineri, 23 octombrie 2020, 16:47)

   mache [utilizator] i-a raspuns lui lalaverim

   ... nu șparlamentu'...

   Si nu mai dati cu marota aia ca sunt "aleșii" poporului... ca nu vine tanti Gina de la Pitilestii de vale sa zica ca vrea nu stiu ce schimbari in legile penale...
  • +7 (11 voturi)    
   te afli in eroare (Vineri, 23 octombrie 2020, 16:50)

   snowflake [utilizator] i-a raspuns lui lalaverim

   nerespectarea vointei poporului = Lipsa Democratie si daca ne uitam ce a facut parlamentul in legatura cu vointa poporului de a avea un parlament de dimensiune mai mica cu numai 300 de parlamentari o sa constati ca parlamentul este campion la nerespectarea vointei poporului si prin urmare totodata campion la batjocorirea democratiei.
   Daca nu sesizezi conflictul de interese al parlamentului atunci cand i se da posibilitatea de a stabili data alegerilor chiar si dupa ce li se tremina mandatul, e cat cat casa poporului, inseamna ca ai o intelegere comunistoida a democratiei adica partidul inseamna poporul si totul se se face dupa cum se stabileste la partid iar alegerile sunt bune doar cand sunt ei confirmati in functii altfel nu e bine.
   • -2 (4 voturi)    
    relax (Sâmbătă, 24 octombrie 2020, 12:44)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui snowflake

    acelasi popor a votat in masa demiterea basexului cu securistii lui cu tot, dar n-a fost bagat in seama
 • -18 (22 voturi)    
  PSD controleaza numarul de teste COVID. (Vineri, 23 octombrie 2020, 15:22)

  Gryphus [utilizator]

  la 7000 se vor amana alegerile.

  sanse sunt 90%
  • +10 (12 voturi)    
   Alegerile din 6 decembrie 2O2O (Vineri, 23 octombrie 2020, 15:47)

   Dilematic [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   nu se amana in nici-un caz.
  • +10 (14 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 23 octombrie 2020, 15:52)

   [anonim] i-a raspuns lui Gryphus

 • +7 (11 voturi)    
  cred ca nici Ciolacu (Vineri, 23 octombrie 2020, 15:34)

  Dizidentul [utilizator]

  impreuna cu toti acolitii,nu este prea convins de aminare, legea a fost promulgata ca sa arate poporului(vedeti facem cum vor muschii nostri),astfel nu se explica linistea pe acest subiect (aminarea alegerilor),sint si alte state care au tinut si vor tine alegerile in pandemie(SUA; ITALIA;CEHIA)
 • -4 (12 voturi)    
  Se va amina sau nu in functie de sondaje (Vineri, 23 octombrie 2020, 15:44)

  D-or [utilizator]

  Oricare dintre parti va incerca sa amine alegerile daca scade in sondaje.
 • +3 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 23 octombrie 2020, 15:46)

  [anonim]

  • 0 (2 voturi)    
   pentru ca iteresul este sa nu se tina alegeri (Vineri, 23 octombrie 2020, 17:26)

   snowflake [utilizator] i-a raspuns lui

   nu sa se reformeze statul
  • +1 (1 vot)    
   ce rost avea? (Sâmbătă, 24 octombrie 2020, 12:45)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui

   oricum iese cine decid tabletele STS
 • -3 (9 voturi)    
  inexactitate! (Vineri, 23 octombrie 2020, 16:49)

  gpavel [utilizator]

  Mai mult, judecătorii CCR au spus că alegerile parlamentare se pot amâna, iar mandatele senatorilor și deputaților pot fi PRELUNGITE MAXIMUM TREI LUNI, în situația unei stări de urgență!,nu este asa,prelungirea cu max.3 luni nu-i legata de starea de urgenta,in caz de stare de urgenta prelungirea este pana la terminarea ei!!
  Art. 63 – Durata mandatului
  (1) Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora.
  (2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.
  (3) Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.
  (4) Mandatul Camerelor se prelungeşte până la întrunirea legală a noului Parlament. În această perioadă nu poate fi revizuită Constituţia şi nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice.
  (5) Proiectele de legi sau propunerile legislative înscrise pe ordinea de zi a Parlamentului precedent îşi continuă procedura în noul Parlament.
  • +5 (7 voturi)    
   wtf? (Vineri, 23 octombrie 2020, 17:51)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   Tu amesteci si "legi" alin. 1 cu alin. 2 de la art. 63 dupa ureche. Spete diferite si (2) nu are legatura cu (1). Pe "logica" ta, ar trebui alegeri in maxim 3 luni si in caz de raboi, nu? Grenada si votul, nu? Tare...
   • -1 (3 voturi)    
    inexactitate! (Vineri, 23 octombrie 2020, 19:28)

    gpavel [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    am spus altceva,prelungirea cu max 3 luni e valabila in situatii normale,in caz de stare de urgenta(razboi)prelungirea se face pana la terminarea starii de urgenta(razboi),63/1,deci chiar ani de zile!(cred ca m-am exprimat greoi)
    articolul 63 din constitutie e clar,doar pentru d-ul morar nu a fost clar,dar ceilalti 8 judecatori nu s-au inselat!(d-ul morar cred ca s-a facut de ras ,prea obidient puterii,nici reprezentantii numiti de iohannis nu au fost sincroni cu morar...)
    • +1 (1 vot)    
     Esti in eroare , nu doar d-l Morar (Vineri, 23 octombrie 2020, 21:29)

     kokos [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

     "s-a inselat" , ci inca trei judecatori , decizia a trecut la limita , cu scorul de 5-4.
    • +1 (1 vot)    
     fair enough :) (Duminică, 25 octombrie 2020, 0:51)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

     Da, exprimarea a fost foarte interpretabila. Redirectionez comentariul catre aia de le amesteca, incepand cu ccr :D
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 24 octombrie 2020, 12:58)

  srpc [utilizator]

  e ridicola ura clamata de dl. Iohannis la adresa PSD, de vreme ce acest partid a fost "castrat" politic, devenind o proptea straveziu mascata a intereselor prezidentiale


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by