Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean spune că a aflat ieri la ora 12.00, termenul limită de depunere a candidaturilor pentru Consiliul Legislativ, că este candidatul PNL la șefia acestui for. Prins în acuzațiile reciproce PNL-USR de blat cu PSD, Zegrean se întreabă unde sunt voturile celor 21 de parlamentari USR aflați în sală. El a mai declarat pentru HotNews.ro că alegerea lui Florin Iordache este nelegală, pentru că nu s-a făcut cu votul majorității senatorilor și deputaților.

HotNews.roFoto: Hotnews

Augustin Zegrean a relatat, miercuri, pentru HotNews.ro cum a ajuns să fie candidatul PNL pentru funcția de președinte al Consiliului Legislativ, în competiție cu artizanul celebrei Ordonanțe 13, Florin Iordache:

  • "Eu am aflat ieri la ora 12.00 (ora la care expira termenul pentru depunerea candidaturilor -n.r.), când m-a sunat liderul de grup de la PNL (Florin Roman -n.r.) și m-a întrebat dacă vor să mă propună ei pentru funcția aia și mi-a spus că negociază cu PSD. Apoi nu am mai știut nimic, până în momentul în care am aflat rezultatul votului.
  • Funcțiile astea întotdeauna se negociază, de când e Parlamentul - îți dau ție Curtea de Conturi, tu îmi dai mie Consiliul Legislativ, și așa mai departe. Dar de vreo câțiva ani, nu se mai respectă nicio înțelegere".

Întrebat dacă deputatul PNL Florin Roman i-a spus că ar avea vreo înțelegere pentru alegerea sa, Zegrean a răspuns: "Nu mi-au spus nimic, era totul pe repede înainte. M-a mai sunat domnul Roman seara la ora 7 să îmi spună rezultatul votului".

Chestionat cum își explică numărul foarte mic de voturi în favoarea sa - 41 -, fostul șef al CCR a spus că unul dintre motive este absența liberalilor de la ședința de plen și s-a întrebat și unde au fost voturile parlamentarilor USR prezenți la ședință.

  • "Nu au fost acolo. Au fost 41 de liberali, 41 au votat. PMP nu a fost deloc, iar USR nu a votat cu mine, USR a avut înțelegere cu PSD să le voteze șeful de secție. Acela a avut aproximativ același număr de voturi ca și Iordache. USR a spus că a avut în sală 21 de senatori și deputați. Unde sunt voturile lor, că la mine nu sunt? Mă gândesc că liberalii nu sunt așa de nebuni să mă propună și să nu mă susțină", a afirmat Zegrean.

El a mai spus că își dorea demult, într-un plan îndepărtat, să meargă la Consiliul Legislativ, pentru că este o muncă juridică ce i-ar fi plăcut: "Trebuie ca cineva să facă ordine în legislația asta. Toată legislația ar trebui regândită, totul este aiurea. Iordache nu s-a dus acolo ca să rescrie legislația și să facă ordine, ci să facă dezordine. Dar alegerea lui Iordache este ceva normal pentru zilele în care trăim, pentru că nimeni nu vrea să facă bine".

"Votul la alegerea lui Florin Iordache nu este valabil"

Fostul președinte al CCR a avertizat că Florin Iordache a fost ales nelegal, votul nefiind valabil. El aduce ca argument Legea nr. 73 din 3 noiembrie 1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, care la articolul 9 prevede:

  • "Preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri ale birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul comisiilor juridice reunite".

Florin Iordache a fost ales însă cu majoritatea voturilor parlamentarilor prezenți - 260 prezenți din 465.

  • "Legea spune clar că președintele și șefii de secții sunt aleși cu majoritataea voturilor senatorilor și deputaților, nu cu majoritatea voturilor celor prezenți. Ei nu au avut majoritate. Acest vot nu este conform cu legea. Nu este niciun dubiu că votul nu este conform
  • În mod normal, Florin Iordache nu ar putea să conducă Consiliul Legislativ cu acest vot, iar Parlamentul se poate reuni în ședință pentru revocarea lui Iordache. Legea permite asta", a afirmat Zegrean.

Fostul președinte al Consiliului Legislativ Dragoș Iliescu a fost ales cu 249 de voturi în 2001.

Cu câte voturi a fost ales Iordache la șefia Consiliului Legislativ

Cu 185 de voturi pentru, Florin Iordache a fost ales marți președinte al Consiliului Legislativ, iar senatorul USR George Edward Dircă a devenit preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare. Augustin Zegrean, susținut de PNL, a obținut doar 41 de voturi.

Pentru Florin Iordache au fost 185 de voturi "pentru” şi 42 de voturi "împotrivă”, Ionuţ Duli Mazâlu, a avut două voturi "pentru” şi 226 de voturi contra, iar Augustin Zegrean, propus de PNL a avut 41 de voturi "pentru” şi 187 de voturi "contra”. Votul a fost secret.

Potrivit listei de vot, la ședința au fost 36 de parlamentari PNL, 21 de la USR, 5 de la UDMR, 4 de la minorități, 2 de la PMP, iar restul de la PSD și ProRomânia.

PNL și USR, acuzații reciproce de blat cu PSD

Liderul PNL, Ludovic Orban, îi acuză pe parlamentarii USR că ar fi votat pentru alegerea lui Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ, spunând că parlamentarii PNL sunt singurii care au votat pentru Augustin Zegrean. "După cum arată rezultatele, nu există altă posibilitate", a spus Orban, miercuri, întrebat de jurnaliști dacă este posibil ca Iordache să fi fost ales și cu voturile USR.

Partidul lui Dan Barna respinge însă acuzațiile și, prin vocea deputatului Cătălin Drulă, acuză PNL de "blat eșuat cu PSD". Dan Barna spune și el că sunt absurde acuzațiile PNL și că, de fapt, o parte dintre parlamentarii liberali ar fi votat pentru Iordache.

Cine este Florin Iordache

Controversatul Florin Iordache - deputat din anul 2000 - a fost ministru al Justiției și artizanul celebrei Ordonanțe 13 adoptate de Guvernul Grindeanu la miez de noapte și care modifica legile justiției în favoarea lui Liviu Dragnea.

Ordonanța 13 a scos românii în stradă în ianuarie 2017 și a determinat înlocuirea acestuia din fruntea ministerului. În Parlament, Iordache a continuat asaltul asupra legilor justiției, la cererea lui Dragnea.

Candidatura lui Iordache pentru un nou post de deputat a fost blocată de organizația PSD Olt din care face parte. De precizat este că secretarul general al PSD, Paul Stănescu, nu a dorit să-l susțină. De altfel conducerea PSD dorește să-l retragă pe acesta din prim planul politicii și i-ar fi oferit posibilitatea de a candida pentru funcția de președinte al Consiliului Legislativ.

Rolul Consiliului Legialtiv

Consiliul Legislativ are ca atribuții vizarea proiectelor de lege depuse în Parlament înainte ca acestea să intre în dezbaterea parlamentarilor.

De precizat este că șefii instituției nu au un mandat limitat, mai exact ei pot rămâne în funcție cât doresc pentru că în lege nu este prevăzută nici o procedură prin care să poată fi revocaţi.

Parlamentul trebuie să numească un nou președinte al Consiliului Legislativ după Dragoş Iliescu, fostul preşedinte al instituţiei, în vârstă de 77 de ani s-a pensionat în urmă cu două săptămâni.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au prelungit de două ori până acum termenul pentru depunerea candidaturii pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ pentru că nu a fost depusă nicio candidatură.

Ana Birchall, fost ministru al Justiției, spune că cei care minimizează importanța avizelor date de Consiliul Legislativ greșesc, iar Florin Iordache, noul șef al instituției, ”poate pune în dificultate sau chiar poate bloca activitatea oricărui guvern și Parlament”.

CITEȘTE ȘI: