Senatorii și deputații au numit, marți, în ședință de plen comun, o nouă conducere a Consiliului Legislativ. Cu 185 de voturi pentru, Florin Iordache a fost ales președintele instituției, iar senatorul USR George Edward Dircă a devenit preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare. Augustin Zegrean, susținut de PNL, a obținut doar 41 de voturi. Reamintim că Iordache a fost susținut de partid pentru șefia CL ca premiu de consolare că nu a mai prins un loc eligibil de deputat.

Florin IordacheFoto: AGERPRES

Pentru Florin Iordache au fost 185 de voturi „pentru” şi 42 de voturi „împotrivă”, Augustin Zegrean, propus de PNL a avut 41 de voturi „pentru” şi 187 de voturi „contra” și Ionuţ Duliu Mazâlu 2 voturi pentru şi 226 de voturi contra.

Trocul PSD-PNL

De remarcat este că Augustin Zegrean, candidatul PNL a primit doar 41 de voturi. Doar 36 de parlamentari PNL au fost prezenți la vot din cei 113 isi 21 de parlamnetari USR din cei 37 mandate. Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro că PSD și PNL au făcut o întelegere conform căreia vor asigura voturile necesare pentru numirea lui Iordache. USR nu a votat candidatul PNL dar nici candidatul PSD, susțin surse parlamentare.

Consiliul Legislativ are ca atribuții vizarea proiectelor de lege depuse în Parlament înainte ca acestea să intre în dezbaterea parlamentarilor. De asemenea art 4 din legea nr.73 din 3 noiembrie 1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, care prevede ca "proiectele de ordonanţe şi de hotărâri cu caracter normativ se supun spre adoptare Guvernului numai cu avizul Consiliului Legislativ, in termenele stabilite in art. 3 din lege: de 10 zile, 2 zile, respectiv de 24 de ore"!

De precizat este că șefii instituției nu au un mandat limitat, mai exact ei pot rămâne în funcție cât doresc pentru că în lege nu este prevăzută nici o procedură prin care să poată fi revocaţi.

Pentru funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ a fost numit senatorul USR George Edward Dircă. Dircă a obţinut 174 voturi pentru şi 17 contra.

La începutul ședinței de plen comun, PNL a anunțat că susține candidatura lui Zegrean, în timp ce PSD îl susține pe Florin Iordache.

Consiliul Legislativ are ca atribuții vizarea proiectelor de lege depuse în Parlament înainte ca acestea să intre în dezbaterea parlamentarilor. De precizat este că șefii instituției nu au un mandat limitat, mai exact ei pot rămâne în funcție cât doresc pentru că în lege nu este prevăzută nici o procedură prin care să poată fi revocaţi.

Controversatul deputat PSD și fostul ministru al Justiției - Florin Iordache și-a depus marți, candidatura pentru postul de șef al Consiliului Legislativ. Pentru același post candidează și fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean. De asemenea, și-a depus candidatura și Ionuț Duli Mazâlu.

Reamintim că Florin Iordache a fost ministrul Justiției și autorul ordonanței 13 care modifica legile justiției în favoarea lui Liviu Dragnea. Ordonanța 13 a scos românii în stradă în ianuarie 2017 și a determinat înlocuirea acestuia din fruntea ministerului. În Parlament, Iordache la cererea lui Dragnea a continuat asaltul asupra legilor justiției.

Candidatura lui Iordache pentru un nou post de deputat a fost blocată de organizația PSD Olt din care face parte. De precizat este că secretarul general al PSD, Paul Stănescu, nu a dorit să-l susțină. De altfel conducerea PSD dorește să-l retragă pe acesta din prim planul politicii și i-ar fi oferit posibilitatea de a candida pentru funcția de președinte al Consiliului Legislativ.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au prelungit de două ori până acum termenul pentru depunerea candidaturii pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ pentru că nu a fost depusă nicio candidatură.