Un partid a obținut un mandat de consilier local într-o localitate din județul Gorj deși nu a trecut pragul electoral. Partidul Alternativa pentru Demnitate Națională a prins postul de consilier în localitatea Brănești din Gorj după a doua tură de repartizare a mandatelor, în ciuda faptului că a obținut doar 3,89% din voturi.

HotNews.roFoto: Hotnews

Asta deși legea 115/2015 privind alegerile locale prevede că „Repartizarea mandatelor se face avându-se în vedere numai partidele politice, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțele politice și alianțele electorale care au întrunit pragul electoral prevăzut la alin. (1)”, respectiv 5% din numărul total al voturilor exprimate.

Cum s-a ajuns aici

În procesul verbal privind centralizarea voturilor, constatarea rezultatului alegerilor și atribuirea mandatelor pentru Consiliul Local, semnat de toate partidele, după prima etapă de stabilire a mandatelor a rezultat următoarea situație:

  • PSD - 642 voturi - 5 mandate
  • PNL - 361 de voturi - 3 mandate
  • PMP - 122 voturi - 1 mandat

În etapa a doua de repartizare a mandatelor, pe baza numărului de voturi neutilizate, PSD mai primește un mandat, astfel încât mai rămâne de distribuit un singur mandat.

Intervine punctul „g9”

Deși legea prevede că „dacă nu se reușește repartizarea tuturor mandatelor, operațiunea se repetă până la epuizarea acestora”, în procesul verbal se invocă, la punctul g9, „repartizarea mandatelor în situația în care niciun partid politic, alianță politică sau alianță electorală nu a realizat pragul electoral, conform articolului 100 alin 29”.

Aliniatul invocat al Legii 115/2015 reglementează însă cazul în care niciun partid politic sau alianță nu realizează pragul electoral:

  • (29) În situația în care niciun partid politic, nicio alianță politică sau alianță electorală nu realizează pragul electoral, iar numărul candidaților independenți care au realizat coeficientul electoral este mai mic decât numărul mandatelor de consilier din circumscripția respectivă, diferența de mandate este repartizată primelor 3 partide politice, alianțe politice sau alianțe electorale, în ordinea descrescătoare a numărului de voturi valabil exprimate pentru fiecare.

Ori, la Brănești, trei partide au realizat pragul electoral, respectiv PSD, PNL și PMP.

Mandatul este însă atribuit Partidului Alternativa pentru Demnitate Națională (partidul înființat de Cătălin Ivan, fostul europarlamentar PSD), care a obținut la alegerile din Brănești 49 de voturi dintr-un total de 1.259 voturi, respectiv 3,89%, deci sub pragul electoral.

Am verificat dacă atribuirea acestui mandat apare în procesul verbal pentru centralizarea pe țară a voturilor și constatarea rezultatului pentru alegerea consiliilor locale din data de 27 septembrie, așa cum era el publicat joi, 15 octombrie, pe site-ul Biroului Electoral Central (date rectificate după cum se precizează pe site-ul bec).

Aici, Partidul Alternativa pentru Demnitate Națională este creditat pe toată țara cu 46 de mandate de consilier în toată țara.

De pe site-ul oficial prezenta.roaep.ro, la capitolul Date Finale, am însumat mandatele de consilieri locali obținute de acest partid în fiecare județ, rezultând următoarea situație:

  • Alba 5
  • Argeș 1
  • Bistrița 1
  • Brașov 22
  • 15 Gorj
  • Vaslui 2

Total = 46

Ceea ce înseamnă că mandatul de consilier atribuit în Brănești figurează pe site-ul BEC la capitolul REZULTATE FINALE, rectificate conform hotărârii nr 221/15.10.2020, respectiv hotărârea prin care Biroul Electoral a sesizat Comisia tehnică centrală, după o serie de erori în centralizarea rezultatelor la alegerile locale.​