Președintele Societății Române de Microbiologie și unul dintre specialiștii cei mai mediatizați în perioada pandemiei, Alexandru Rafila va candida pe listele PSD București la alegerile parlamentare, a anunțat joi președintele Marcel Ciolacu.

Ciolacu si Rafila Foto: Hotnews

"Aşa cum v-am promis şi dumneavoastră, şi colegilor mei, şi simpatizanţilor PSD de când am preluat funcţia de preşedinte al PSD, am spus foarte clar că partidul trebuie să se deschidă în primul şi în primul rând pentru specialişti din prima linie deja recunoscuţi atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Astăzi îi mulţumesc domnului prof. dr. Rafila că s-a alăturat echipei noastre şi sunt ferm convins că această luptă cu pandemia nu este una de conjunctură şi nu este o luptă care va dura foarte puţin timp. (...) Domnul Rafila trebuie să se regăsească în viitorul Parlament al României", a declarat Ciolacu în conferinţa de presă în care l-a prezentat pe Rafila.

Alexandru Rafila a spus că unul dintre obiectivele lui este o legislație care să garanteze accesul universal la servicii de sănătate.

„A fost un pas dificil pentru mine, dar având în vedere că am avut o carieră administrativă în spate, am considerat că am suficient de multă experiență încât să pot să ajut nu neapărat PSD, ci această țară, să avem o legislație care să facă posibil un deziderat pe care nu l-am atins - accesul universal la servicii de sănătate”, a spus Rafila.

Întrebat de presă de ce a ales PSD după ce a refuzat oferta altui partid de a candida la Primăria București, Rafila a spus că administrația locală nu este aria sa de expertiză.

"Cunosc PSD, nu-l cunosc de mult pe domnul Ciolacu dar am avut o întâlnire deschisă, fără condiții și dânsul a înțeles că eu mai întâi sunt medic și voi respecta întotdeauna conștiința profesională, și abia apoi voi fi membru de partid. De ce PSD? Pentru că după această propunere nu am primit o altă propunere în acest sens și nu cred că apartenența la un partid trebuie să fie considerată o vină. Spectrul politic trebuie profesionalizat", a declarat Rafila.

Întrebat dacă se pot organiza alegeri pe 6 decembrie, Rafila a răspuns: ”Vor fi decisive următoarele două săptămâni. Dacă trendul ascendent va fi rapid crescător, trebuie să existe o gândire a întregii clase politice legate de momentul oportun. Nu pot face pronosticuri. Cei care au responsabilitatea, la guvern și Ministerul Sănătății, vor putea să decidă în consecință pe baza datelor de la INSP”.

Alexandru Rafila este şeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti. A absolvit facultatea în 1987 şi şi-a obţinut titlul de doctor în medicină în 2004.

Din 2000 a activat ca medic primar în specialităţile de medicină de laborator / microbiologie şi sănătate publică. A fost directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi a deţinut funcţiile de Secretar de Stat pe probleme de asistenţă medicală şi sănătate publică, fiind şi în repetate rânduri consilier personal al Ministrului Sănătăţii pe problema politicilor de sănătate.

Rafila este în prezent reprezentant OMS, NATO şi al Comisiei Europene. A deţinut funcţia de membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (2014-2017) şi a reprezentat România în comitetul director al ECDC (2009-2014). Recent a fost ales de către OMS să reprezinte România în comitetul de conducere al acestei organizaţii.