​​Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că nu se poate discuta despre "un Parlament legitim" când există peste 4.000 de infectări cu SARS-CoV-2 pe zi, pentru că nu vine lumea la vot. Declarația liderului PSD apare în contextul în care social democrații se gândesc să ceară amânarea alegerilor parlamentare pe fondul creșterii numărului de infectări.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Voi respecta legislaţia în vigoare şi deciziile Curţii Constituţionale pe care nu le discut, le pun în aplicare. (...) Nu cereţi ca Opoziţia să decidă ce se întâmplă cu alegerile. Trăim într-o democraţie normală şi într-un stat european. Atributul organizării alegerilor, responsabilitatea pentru toate aceste alegeri, este a Guvernului şi, mai nou, a preşedintelui României care îşi doreşte aceste alegeri. Ce am reţinut eu din discursul preşedintelui este că îşi doreşte un Parlament legitim. Nu poţi să discuţi de un Parlament legitim când ai peste 4.000 de infectări, pentru că nu vine lumea la vot. Parlamentul legitim este când este ales de o mare majoritate a românilor", a declarat președintele PSD la sediul din Kiseleff.

Întrebat ce va face partidul pe care îl conduce în legătură cu stabilirea datei alegerilor parlamentare, Ciolacu a răspuns că așteaptă "de la preşedinte şi de la Guvern soluţii şi mai ales explicaţii pentru gestionarea atât de dezastruoasă a pandemiei".

Declarația liderului PSD apare în contextul în care Curtea Constituțională a decretat că Parlamentul este cel care trebuie să stabilească data alegerilor parlamentare iar mandatele parlamentarilor se pot prelungi cu trei luni în stare de urgență.

Totodată, PSD a discutat intern despre un plan privind amânarea alegerilor parlamentare în cazul în care în România se depășesc 4.000 de cazuri pe zi.

În prezent există în Parlament un proiect de lege care propune amânarea alegerilor parlamentare până în martie 2021. HotNews.ro a relatat, potrivit surselor parlamentare consultate că proiectul este gândit și lucrat de PSD. Miza amânării alegerilor parlamentare este uriașă pentru social-democrați care își fac calcule că amânarea cu trei luni a alegerilor parlamentare îi va favoriza.

Potrivit surselor HotNews.ro social-democrații și-au făcut calcule, iar o eventuală amânare a alegerilor parlamentare cu trei luni îi va ajuta să obțină un scor mai bun. Mai exact, PSD mizează pe faptul că decizile Guvernului de a nu majora pensiile și alocațiile copiilor precum și măsurile economice care vor fi nevoiți să le ia în următoarea perioadă se vor reflecta negativ în primăvară asupra PNL. Astfel PSD mizează că ar putea obține un scor mai bun la alegerile parlamentare în primăvară.