Partidele finalizează săptămâna aceasta listele cu propunerile pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie. Fiecare formațiune politică și-a făcut analize pentru numărul maxim de mandate pe care ar putea să-l obțină și, în funcție de asta, își stabilește persoanele pe care le vor propune pentru fotoliile de parlamentari. Dincolo de calculele strategice, conducerile partidelor sunt cele care validează listele cu numele eligibile. În acest context au loc răzbunări politice, se plătesc polițe si se retrag adversarii politici.

HotNews.roFoto: Hotnews

PSD a obținut la alegerile din 2016 145 de mandate de deputați și 67 mandate de senatori. Pentru alegerile din decembrie social-democrații pornesc cu estimarea de la rezultatul alegerilor locale. Astfel, PSD speră să obțină 120 de mandate de deputat și 50 de senatori.

În interiorul PSD bătălia pentru a prinde un post de parlamentar este una dură mai ales că noua conducere a partidului vrea să tragă pe linie moartă o serie de lideri controversați care au stat alături de Liviu Dragnea.

Astfel, pe lista PSD a celor care nu vor mai prinde un loc de parlamentari se numără:

  • Carmen Dan este senatoare, fost ministru de Interne propusă și susținută de Liviu Dragnea. Fidelă fostului președinte PSD. Carmen Dan a fost audiată în dosarul Tel Drum. De asemenea de numele acesteia se leagă și intervenția jandarmilor din 9 august Carmen Dan a intrat în conflict cu actuala conducere a PSD după ce a lipsit de la votul moțiunii de cenzură.
  • Cătălin Rădulescu (Mitralieră) în prezent deputat, fidel lui Liviu Dragnea face parte alături de Codrin Stefănescu și Liviu Pelșoianu din tabăra extremistă a partidului. Rădulescu a susținut modificările dorite de Liviu Dragnea la legile justiției și a vorbit constant despre lupta fostului șef PSD cu statul paralel.
  • Florin Iordache este deputat, fost ministru al Justiției și principalul pion folosit de Liviu Dragnea pentru a modifica Codurile Penale. În calitate de ministru al Justiției a dat celebra ordonanță 13/2017 care a modificat Codurile Penale și care a declanșat proteste anti-Guvern.
  • Șerban Nicolae este senator și unul dintre artizanii celor mai nocive modificări ale legilor din domeniul juridic și recunoscuti pentru derapajele verbale la adresa colegilor din Senat.
  • Eugen Nicolicea este deputat PSD iar de numele acestuia sunt legate modificările compromițătoare la legile justiției dar și artizan al măcelării atribuțiilor Autorității Naționale de Integritate.
  • Eugen Teodorovici, senator PSD și fost ministru al Finanțelor în Guvernul Dăncilă a intrat în conflict direct cu Marcel Ciolacu după ce a contestat la tribunal conducerea interimară a PSD.

  • Iulian Iancu este deputat și fost președinte al comisiei de industrii (fidel lui Liviu Dragnea). Iancu a fost unul dintre cei mai puternici și controversați deputați PSD care a influențat soarta multor legi economice și a căpătat, de-a lungul anilor, o influență foarte puternică în sectorul energetic.
  • Ecaterina Andronescu este senator și fost ministru al Educației în mai multe Guverne și diferite legislaturi este printre alte autoare a modificării modificărilor nocive din sistemul educațional. De numele lui Andronescu este legată acuzația DNA de trafic de influență, abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani în dosarul licențelor IT (Microsoft). Totodată, senatoarea este asociată cu veche gardă a PSD din perioada lui Iliescu și Nastase.
  • Dănuț Andrușcă este deputat PSD, fost ministru al economiei susținut pentru această funcție de liderul PSD Neamt, Ionel Arsene. Andrușcă a fost acuzat de DNA de trafic de influență și a ocupat mai multe functii de conducere, chiar și în același timp, în companii de stat.
  • Liviu Pleșoianu este deputat PSD și s-a remarcat în perioada protestelor generate de adoptarea OUG 13, când pleda pentru organizarea de contramanifestații. Lăudat în repetate rânduri de agenția Sputnik Pleșoianu a pledat în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru o înțelegere și o apropiere față de Rusia.
  • Liviu Pop este senator și fost ministru al Educației. Fost sindicalist, Pop este considerat unul dintre cei mai duri adversari ai reformei in educatie. El l-a aparat pe premierul Victor Ponta in 2012 in scandalul plagiatului cu pretul distrugerii a doua institutii. Ulterior, a fost inițiator sau susținător a numeroase inițiative legislative care au castrat Legea Educației din 2011.

De asemenea, Viorica Dăncilă are șanse mari să nu prindă un loc în Parlament deși, înainte să demisioneze din funcția de președinte PSD, Marcel Ciolacu și Paul Stănescu i-au promis un loc eligibil în Parlament.

Liberalii mizează să obțină mai multe mandate decât în legislatura 2016-2020 ( 69 deputați și 30 senatori). Potrivit calculelor interne, liberalii mizează să câștige la alegerile din 6 decembrie 120 de locuri la Camera Deputaților, iar la Senat 50 de locuri.

În cadrul discuțiilor interne până în prezent nu au existat nume de parlamentari care să fie excluși de pe liste.

Singurul parlamentar PNL care a anunțat că nu mai dorește să candideze pentru un nou mandat este Cezar Preda. ”Nu-mi doresc să mai candidez. Sunt de două decenii la vârful politicii. E momentul să vină oamenii tineri. Am vorbit cu premierul, i-am spus că am proiectul meu. E un proiect care depinde de succesul partidului meu”, a anunțat deputatul Cezar Preda.

Până acum trei deputați PNL nu se regăsesc pe lista partidului:

  • Cezar Preda este deputat la al patrulea mandat și este membru al Comisiei de Control asupra activității SRI din Parlamentul României. Cezar a criticat în ultima perioadă conducerea partidului și Guvernul acuzând intervenția Serviciilor Secrete în deciziile Guvernului și ale Președinției.
  • Adriana Săftoiu deputat PNL la al treilea mandat membru al Comisiei pentru drepturile omului a criticat în nenumărate rânduri decizile controversate ale conducerii PNL.
  • Ovidiu Raețchi deputat la al doilea mandat și preşedinte în Comisia pentru Apărare şi Siguranţă Naţională a PNL

Lista pentru parlamentare a USR a creat tensiuni interne și un adevărat scandal public. O serie de actuali parlamentari au acuzat conducerea partidului că îi scoate de pe locurile eligibile pentru că l-au contestat pe Dan Barna.

Cel mai mare scandal a fost la USR Cluj unde senatorii Emanuel Ungureanu și Mihai Goțiu nu au fost susținuți pentru un loc eligibil. Deputatul Emanuel Ungureanu a acuzat un „măcel politic” după alegerile interne ale USR-PLUS Cluj, afirmând că au existat „mizerii” și un „mecanism perfid” de desemnare a candidaților pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie.

De asemenea Florina Presadă și Vlad Alexandrescu au criticat actuala conducere pentru că nu aveau sprijin în filialele proprii pentru un nou mandat de parlamentar. Între timp Presadă și Alexandrescu a fost puși pe locuri eligibile de către USR București.

Parlamentarii USR care nu se regăsesc pe un loc eligibil:

  • Mihai Goțiu este senator, activist (unul dintre cei mai duri opozanși ai proiectului minier de la Roșia Montana dar și al exploatării gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice) și inițiator al legii DNA-ul pădurilor. Legea pe care a elaborat-o Goțiu vizeză traficul de lemn din România dar a fost contestată la Curtea Constituțională chiar de către Guvern.
  • Emanuel Ungureanu este senator și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. Ungureanu este implicat activ și a dezvăluit numeroase situații neconforme din sistemul medical românesc
  • Cornel Zainea este deputat de Ilfov și de numele său sunt legate inițiative importante ale USR pe zona de mediu și de IT.

UDMR nu a finalizat listele pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie dar unul dintre deputații cunoscuți ai Uniunii a anunțat că se retrage. Este vorba despre deputatul Marton Arpad. "Am lucrat în Parlament timp de treizeci de ani. A fost suficient. Mă retrag din toate activitățile publice. Nu a fost nicio presiune pentru a lua această decizie", a declarat Marton Arpad, citat de transindex.ro.

  • Marton Arpad, deputat UDMR parlamentar de 30 de ani care a votat alături de PSD măcelărirea legilor justiției și codurilor penale în Comisia Juridică.

NOTĂ! Partidele nu au finalizat listele parlamentare și pot apărea modificări în ceea ce privește propunerile pentru locurile eligibile.