Biroul Electoral Central (BEC) a decis anularea alegerilor pentru funcţia de primar al oraşului Moldova Nouă din judeţul Caraş Severin şi reluarea scrutinului, după ce a constatat nulitatea candidaturii lui Adrian Constantin Torma (PSD), votat de 48,42% dintre cei care s-au prezentat la urne. BEC a constatat că Biroul Electoral de circumscripţie Moldova Nouă a admis candidatura lui Adrian Torma din partea PSD-Pro România deşi anterior Tribunalul Caraş Severin îi respinsese candidatura, întrucât documentul nu era semnat de liderii locali ai PSD şi Pro România, conform legii.

Alegeri locale 2020Foto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia

Alegerile pentru funcţia de primar al oraşului Moldova Nouă vor fi reluate la 11 octombrie, în urma unei decizii adoptate de Biroul Electoral Central, la sesizarea PNL Caraş Severin şi PNL Moldova Nouă, scrie News.ro.

PNL a reclamat fraudarea procesului electoral în 11 secţii de votare din localitate, dar şi faptul că social-democratul Adrian Constantin Torma, candidat pentru funcţia de primar, a intrat ilegal în cursa electorală, întrucât candidatura sa fusese respinsă prin decizie judecătorească.

Potrivit datelor postate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, Adrian Constantin Torma, susţinut de PSD şi Pro România, a fost votat de 48,42% dintre cei care s-au prezentat la urne, în timp ce candidatul liberal Ion Chisăliţă a fost votat de 46,23% dintre alegători.

După numărarea voturilor, BEC a constatat nulitatea candidaturii candidatului PSD şi Pro România pe motiv că există o decizie a Tribunalului Caraş Severin în acest sens, decizia magistraţilor fiind luată din cauză că documentul care reprezintă candidatura lui Torma nu a fost contrasemnat de conducerea organizaţiilor locale ale PSD şi Pro România, aceasta fiind, de altfel, cerinţă de fond prevăzută de lege.

  • "Biroul Electoral Central constată că domnul Torma Adrian Constantin a candidat pentru funcţia de primar al oraşului Moldova Nouă cu toate că, prin hotărâre judecătorească definitivă, pronunţată în temeiul art. 54 din Legea nr. 115/2015 şi care beneficiază de autoritate de lucru judecat, candidatura sa fusese în mod definitiv respinsă pentru neîndeplinirea în mod cumulativ a condiţiilor legale (...) O atare participare a Alianţei Electorale PSD-Pro România în competiţia electorală a fost posibilă ca urmare a faptului că acest competitor electoral a insistat şi a obţinut admiterea candidaturii domnului Torma Adrian Constantin pentru funcţia de primar al oraşului Moldova Nouă la alegerile locale din anul 2020 după pronunţarea hotărârii judecătoreşti definitive şi cu ignorarea efectelor acesteia, cu încălcarea vădită a prevederilor art. 54 din Legea nr. 115/2015 şi fără îndeplinirea condiţiilor legale pentru a putea candida până la data de 18.08.2020, când s-a încheiat perioada de depunere a candidaturilor”, arată BEC în decizia de anulare a scrutinului.

Deşi preşedintele şi locţiitorul Biroului electoral, dar şi reprezentanţii PNL şi USR au făcut opinie separată la hotărârea prin care Biroul Electoral de Circumscripţie Moldova Nouă a admis candidatura social-democratului, acesta a intrat totuşi în cursa electorală şi a fost ales primar.