Judecătorii CCR au decis, miercuri, amânarea soluționării sesizării făcute de Avocatul Poporului privind pensiile speciale. De asemenea a fost amânată și decizia privind contestația președintelui Klaus Iohannis la legea educației naționale referitoare la identitatea de gen. Cele două contestații vor fi luate în discuție de către judecătorii CCR pe 28 octombrie.

Judecătorii de la Curtea ConstituționalăFoto: AGERPRES

Avocatul Poporului a atacat în luna iunie la Curtea Constituţională legea pentru impozitarea pensiilor speciale după ce Parlamentul a adoptat o lega care prevede impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%.

Avocatul poporului, Renate Weber susține că legea prevede o supraimpozitare a acestor tipuri de pensii pentru că deja toate pensiile care depășesc 2000 de lei sunt impozitate de către stat.

În ceea ce privește contestația depusă de președintele Klaus Iohannis la legea educației naționale aceasta se referă la

un articol care interzice referirea la identitatea de gen în școli și universități.

Președintele consideră că modificarea legii educației, în sensul interzicerii în unitățile de învățământ a activității în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, reprezintă o discriminare și o îngrădire a dreptului la libera exprimare. „Echivalează cu instituirea unei cenzuri a opiniilor/teoriilor în cercetarea teoretică pe tema identității de gen”, se arată în contestația formulată de Klaus Iohannis.

Legea educației naționale a fost modificată de către Parlament după introducerea unui amendament de către senatorul PMP, Vasile Cristian Lungu. Autorul amendamentului privind interzicerea activităților care răspândesc în școli și universități teoria sau opinia identității de gen, susține că nu vrea ca băieții care se prezintă drept fete să poată folosi dușurile și băile destinate persoanelor de sex feminin și nici ca aceștia să participe la competiții sportive pentru fete.