INTERVIU

Cum se fura în trecut și cum se fură acum la alegeri? Expert: Cred că inversarea voturilor este metoda cea mai la îndemână

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 29 septembrie 2020, 20:06 Actualitate | Politic


Alegeri
Foto: Agerpres
Fraudarea alegerilor este un subiect care ridică tensiunea clasei politice la fiecare alegeri. S-au furat sau nu, de-a lungul timpului s-a vobit de o serie de metode prin care competitorii politici au încercat să câștige. „Suveica” a fost folosită din anii douăzeci ai secolului trecut, iar în anii 2000 încă funcționa. „Autobuzul” și el mergea. Voturile competitorilor care nu aveau reprezentanți în secțiile de votare puteau fi împărțite, în înțelegere, către ceilalți.

Metodele s-au schimbat un pic. Metodele din anii '90 nu mai sunt așa de prezente astăzi”, spune într-un interviu, pentru HotNews.ro, Septimius Pârvu, de la Expert Forum. El precizează că odată cu implementarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) problemele s-au mai rezolvat, dar nu au dispărut în totalitate.

Cred că inversarea voturilor este metoda cea mai la îndemână. Adică să pui la un partid 100 și la celălalt două voturi, deși în realitate a fost invers. Sau poți să anulezi buletinele de vot în secție, deși ele sunt valabile”, a explicat el.

HotNews: Cum se fura în trecut la alegeri și ce metode s-au mai păstrat?

Septimius Pârvu: Metodele s-au schimbat un pic, metodele din anii '90 nu mai sunt așa de prezente astăzi. Mare parte și datorită SIMPV-ului, prin introducerea tabletei și a întregului mecanism s-au mai redus problemele, este foarte greu să mai ai vot multiplu. Îmi aduc aminte că la referendumul din 2012 au fost persoane care au votat de 11 ori. Aceste chestiuni au dispărut.

Din observațiile noastre au dispărut și câteva dintre metodele clasice, de exemplu suveica. Nu zic că nu se mai întâmplă, dar nu mai sunt așa de frecvente. Cred că la aceste alegeri locale, ce a fost foarte vizibil a fost în primul rând presiunea de la nivelul secțiilor de votare, în sensul în care avem primari, consilieri, echipe de campanie în secție care fac presiune asupra alegătorilor. Este o tehnică prezentă de mulți ani și nu a dispărut. Primarul stă în secție și intimidează alegătorul.

Cred că au rămas foarte prezente problemele legate de abuz de resurse, în sensul în care candidații în funcție folosesc de la mașina primăriei până la banii primăriei să-și facă reclamă. Și în București am văzut decizii ale Birourilor Electorale care au spus că este abuz de resurse publice.

Mai rămâne în ziua alegerilor plimbatul alegătorilor cu mașina, dar asta nu este neapărat fraudă.

Marile probleme sunt tot timpul la centralizarea datelor și anunțarea rezultatelor. De când avem SIMPV-ul și acesta problemă s-a mai redus. Acum avem poze după procesele verbale din secții, acum câțiva ani nu aveam, nu știam cum arată. Și se ce întâmplă acum lan Sectorul 1, probabil dacă nu avem site-ul prezenta.roaep.ro, era foarte greu să ne dăm seama ce s-a întâmplat. Partidele dacă ar avea copii după procesele verbale din fiecare secție, o poză cum a plecat din secție, practic poți să-ți dai seama ce s-a modificat. Până acum nu îți dădeai seama, procesele verbale se puteau modifica foarte ușor pe drum, de la plecarea din Secție până la BEC. Acest sistem s-a introdus anul trecut prima dată, la Europarlamentare. Acum putem să vedem și diferența dintre primele date și ce s-a corectat la Biroul Electoral de Circumscripție, dacă sunt modificări, trebuie să existe decizii, dacă nu există, înseamnă că este ceva în neregulă.

Probleme legate de completarea proceselor verbale pot veni din mai multe surse, pot fi înlocuite cifrele intenționat, să le inverseze, adică pui la un partid 100 de voturi și la celălalt două, în loc așa cum era real. Este destul de greu de verificat, doar dacă ai un reprezentant în birou. Bine, dacă ești un partid mare și ai zero voturi la o secție, e un semnal de alarmă.

Cum se fură acum?

Cred că inversarea voturilor este metoda cea mai la îndemână. Adică să pui la un partid 100 și la celălalt două voturi, deși în realitate a fost invers. Sau poți să anulezi buletinele de vot în secție, deși ele sunt valabile. Am primit și noi câteva sesizări că s-ar fi primit buletine de vot gata ștampilate în ziua alegerilor, dar mai ales la un oraș mare trebuie să fie o proporție destul de mare de alegători care să fie înșelați în felul acesta. Nu știu dacă s-au primit aceste buletine în mod intenționat sau din neglijență, dar trebuie să fie o campanie destul de susținută ca să anulezi destule buletine de la celălalt candidat.

Apoi se pot anula pur și simplu dacă la nivelul biroului de circumscripție este un consens politic, să zic așa, se pot pur și simplu anula pentru un anumit candidat, dacă toată lumea se înțelege. Nu știu dacă neapărat la locale, deși din ce ne-am dat noi seama în mai multe birouri sunt membri din aceeași familie, deși sunt de la birouri diferite, deci este posibil să existe și acest consens în vederea fraudării.

Trebuie să vedem cât de des se repetă o eroare ca să ne dăm seama dacă este fraudă. Dar la Europarlamentare foarte mulți au greșit. Vin cu exemplul de la Dolj, de acum. Biroul de Circumscripție din Dolj a solicitat renumărarea și corectarea proceselor verbale în 80% dintre secții pentru că au fost scrise greșit datele privind numărul alegătorilor și numărul alegătorilor prezenți. E fraudă sau e greșeală, prostie?

Înlocuirea proceselor verbale este un pic mai complicată pentru că în București am văzut niște secții unde nu avem deloc proces verbal, clar acolo este o problemă, dar ca să înlocuiești datele ar însemna să nu se uite absolut nimeni pe procesele verbale. În momentul în care pleci din secția de votare, președintele trebuie să se asigure că se trimit prin tabletă poza după procesul verbal și cheia de control, adică să introducă toate datele. Nu ar avea voie să plece din secție fără să trimită poza, chiar dacă nu este cheia de control, tot trebuie să trimită poza, și se duce la biroul de circumscripție. Dacă pleacă din secție fără poză este un indiciu că acolo e ceva nelegal. Pentru centralizare procesele verbale tipărite, semnate de toată lumea, sunt verificate la birourile de circumscripție și atunci acelea au valoarea legală.

Se pot aranja procesele verbale în două secții, este infracțiune, dar frauda apare atunci când ordinea candidaților este schimbată și rezultatul alegerilor este schimbat.

Ce se întâmplă din momentul în care cineva sesizează, are o suspiciune de fraudă, care sunt pașii legali?

Dacă este o chestie foarte dovedibilă, se poate face și plăngere penală, modificate procese verbale foarte evident, buletine furate, chestiile astea se pot reclama imediat la poliție, se face dosar penal și ar trebui să vedem rezultatele anchetei foarte rapid. La prezidențiale secția aia nu determină neapărat rezultatul, dar la locale, unde se poate câștiga la o diferență de câteva voturi, este foarte important. Pentru vot multiplu, de exemplu, până se finaliza ancheta și se judeca, dura și niște ani, acum nu știu cât durează pentru altă infracțiune.

Pentru cazurile care afectează rezultatul, ar trebui să se întâmple mai rapid fiindcă nu poți da rezultatele până nu știi ce s-a întâmplat acolo.

Dar cererile pentru renumărarea buletinelor de vot sau fraudă electorală, se înaintează către Biroul Electoral Central, pot fi făcute doar de către competitorii electorali, și în maxim 48 de ore de la data alegerilor. Mai departe, BEC-ul decide dacă se renumără voturile și ce se întâmplă. Am văzut că și acum sunt pe site-ul BEC-ului niște plângeri. Pot să meargă și în paralel și la Poliție și la BEC.

Ce se întâmplă dacă se confirmă că o persoană a furat la vot?

Există condamnare și chiar dacă dovedești că o persoană a votat multiplu, de exemplu, nu prea mai poți să faci nimic. Pentru anunțarea rezultatelor alegerilor există niște termene limită, nu poți să aștepți ani, până se judecă.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17104 vizualizari

 • +19 (27 voturi)    
  In Romania,furtul la vot.... (Marţi, 29 septembrie 2020, 20:17)

  gigiN [utilizator]

  .....a fost dus "pe inalte culmi" de catre comunisti,iar in ultimii 30 de ani de "demnii" lor urmasi,pesedeii.
  • +3 (9 voturi)    
   Nu doar in Romania, in toate tarile totalitare!! (Marţi, 29 septembrie 2020, 21:09)

   Vigilentanonstop [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

   Sa dus la perfectiune acest furt!!
   Deci ce se intampla in ROMANIA?
   Astept un raspuns de la acesti priceputi chiar premianti ai acestui sistem de furt electoral dus pe cele mai inalte culmi!!
 • +12 (22 voturi)    
  D'asta trebuie vot electronic peste tot (Marţi, 29 septembrie 2020, 20:36)

  bigbrother [utilizator]

  Stiu, nu este 100% sigur nici asta dar macar scapam de multe din "greselile" facute de partide si trepadusii care ii servesc. Unde este factorul uman implicat va fi intotdeauna loc de "greseli" si invarteli.

  Mai ales in cazul acestei pandemii parca se impunea
  o trecere catre un sistem de votare electronic, de preferat online. Estonia este un exemplu clar, din cate stiu sistemul lor n-a fost "spart" pana acum si aia folosesc internetul pentru aproape orice, inclusiv sa voteze.

  Sau daca vor sa vada omul, de ce n-ar fi aparate de vot electronice in sectiile de votare? Sigur se poate face o interfata suficient de clara si usor de folosit, azi pana si mamaie stie sa dea cu degetul pe un ecran.

  Solutii exista, vointa politica lipseste.
  • +9 (11 voturi)    
   Si eu eram un partizan (Marţi, 29 septembrie 2020, 22:12)

   Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   al votului electronic, mai ales ca am lucrat 12 ani afara.
   Dar acum cand vad ce fac rusii si chinezii tare ma tem ca ne-am da singuri pe mana lor! Trolii lor sunt pe toate siturile, uneori baga peste 200 de voturi la un singur comentariu de ai zice ca ne-am nascut toti rusi.
   Ce e mai important ca votul, pt o natiune?
   Tocmai pt ca e cel mai important lucru pedepsele pt frauda ar trebui sa fie "generoase", cel putin 10 ani pt o frauda mai mica si apoi in sus.
   Cand furi ca nu ai ce manca mai e de inteles desi tot trebuie pedepsit. Dar daca iti bati joc de o natiune furand voturi, punand oameni, care nu au fost in fapt alesi, sa ia decizii care privesc soarta tarii meriti ce e mai rau.
   • +4 (4 voturi)    
    votul multiplu este deja eliminat prin (Miercuri, 30 septembrie 2020, 7:06)

    let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

    actualul sistem de scanare a ci şi confruntarea cu baza de date pt. a verifica unicitatea votului cu acel ci. nu poţi compara un sistem de vot electoral electronic cu băşcălia de "voturi" de pe forumuri...
    votul electronic aduce doar eliminarea factorului uman posibil corupt din secţii.
    • +5 (5 voturi)    
     Nu la vot multiplu m-am referit (Miercuri, 30 septembrie 2020, 8:41)

     Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui let_s_twist_again

     Niciun sistem nu este infailibil. S-au spart si serverele pentagonului sau ale NASA, iar aici nu vorbim de persoane private ci de tari care investesc resurse umane si materiale imense pt a putea controla alt stat, mai ales al unuia mic (si prost). Nu e nevoie de armata sa te cotropeasca si costa m m putin. Polonia a fost impartita, practic fara lupta, la sfirsitul secolului 19 datorita acceptului decidentilor polonezi corupti de la acea vreme, spre consternarea oponentilor politici.
     A se vedea Sejmul (parlamentul polonez) Repnin numit asa dupa ambasadorul rus in Polonia care dicta in 1767 deciziile sejimului!
   • +2 (2 voturi)    
    vot corect (Miercuri, 30 septembrie 2020, 7:48)

    vasileionel [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

    cred ca cea mai buna metoda ar fi ca totul sa fie filmat si toti cetatenii sa aiba acces online, adica sa poata supraveghea corectitudinea votului.Acest lucru nu le-ar mai permite sa faca fraude dar nu au interes pentru asa ceva.
  • +10 (10 voturi)    
   nu e vorba de siguranta (Marţi, 29 septembrie 2020, 23:21)

   ion.daniel [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   Problema votului online nu e legata de siguranta ( pentru asta exista solutii ) ci de anonimitatea votului.

   Ca si exemplu tie ti se da o parola(cheie cryptografica) , cu parola respectiva tu poti verifica daca ce ai votat tu e ce ai ales sau nu. Problema cu metoda asta e ca cineva te poate constrange sa ii dai cheia ca sa vada ce ai votat
   La fel , tanti Leana de la tara voteaza de acasa . In spatele ei se afla, barbatul, primarul, vecinul membru de partid etc. Iti dai seama ca asupra lu tanti Leana se vor face presiuni.
   Problema 3 , daca cineva iti fura cheia de cryptare, poate sa voteze in numele tau
   Problema numarul 4 , daca cineva iti sparge calculatorul, deturneaza serverul central poate modifica o cantitate mare de voturi, nu acum cateva pe la o sectie pe ici pe colo(asta tot poate fi prevenita prin metode de genul blockchain)
   si mai sunt alte cateva, dar cea cu anonimitatea e cea mai importanta
   • +4 (4 voturi)    
    aceleaşi obiecţii tehnice le-ai putea invoca (Miercuri, 30 septembrie 2020, 7:10)

    let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui ion.daniel

    şi la internet / mobile banking.
    şi totuşi acestea există şi funcţionează f. bine deşi banii pot fi o miză mult mai grasă decât votul.
    • 0 (0 voturi)    
     Si e adevarat (Miercuri, 30 septembrie 2020, 12:52)

     karryne [utilizator] i-a raspuns lui let_s_twist_again

     Le poti invoca, dar ai avea dreptate in loc sa dovedesti contrariul.
     La noi doi o functiona bine, in alte familii nu.
     A sunat-o NHS-ul pe prietena mea acum vreo 2 zile, si am raspuns eu pentru ca vrem o programare amarata si ea era iesita din casa. Nici macar n-au vrut sa-mi spuna cine sunt sau de ce suna cand au vazut ca nu e ea la telefon.
     Eu zic ca n-ar fi devenit o parte din procedura daca toata lumea era de buna credinta pe pamantul asta.
  • +2 (2 voturi)    
   da, electronic. (Miercuri, 30 septembrie 2020, 7:00)

   let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   este oricum mult mai sigur; furtul în acest caz se poate face doar dacă cel ce scrie softul bagă ceva secvenţe dubioase în cod, dar asta poate fi verificat de terţi experţi care să certifice că codul sursă este curat.
   cred că "voinţa politică" înclină mai mult spre furtişagurile posibile prin implicarea umană în proces.
   oridecâte ori scorul a fost foarte strâns au existat suspiciuni sau chiar certitudini de fraudă (de ex. generalele din '92 când fdsn a furat mandatul convenţiei sau prezidenţialele din 2009 când s-a inversat peste noapte câştigătorul...)
 • +9 (17 voturi)    
  Din spusele lui Dan Barna , insotite si de (Marţi, 29 septembrie 2020, 20:51)

  Susufler0 [utilizator]

  niste poze doveditoare, se pare ca La Primaria sectorului 1 s-a procedat la substituirea voturilor pe centralizator.
  Deja cunoscutul exemplu cu cele 164 de voturi date USR si aparute la un alt partid (USR, ramanand cu 0 voturi !

  PS. Nu-i asa ca-i greu de crezut sa se intample asta in Bucuresti si tocmai in sectorul 1 ?!!
 • +2 (6 voturi)    
  Metoda Funeriu... (Marţi, 29 septembrie 2020, 21:43)

  IancuJianu [utilizator]

  ...ar trebui aplicata si aici. Camere video puse pe urnaă și filmat tot ce-i în camera, toate mișcările, pîna se deschide si numără tot..
  • -2 (2 voturi)    
   asta e metodă securistică... (Miercuri, 30 septembrie 2020, 7:14)

   let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

   frizează gdpr iar pt. a fi realmente funcţională, deci filmări din toate unghiurile posibile, ar însemna un număr consistent de camere pt. fiecare secţie, deci extrem de costisitor; s-ar bucura de aşa ceva doar furnizorul camerelor...
 • +3 (5 voturi)    
  cheia de control (Marţi, 29 septembrie 2020, 21:47)

  radu103 [utilizator]

  Doar niste IT-isti retardati au putut face un cod QR si o cheie de control fara sa contina informatii despre continutul verificat astfel incat sa fie imposibila inversarea datelor !
  • +3 (3 voturi)    
   it-işti scriu codul pe baza cerinţelor din (Miercuri, 30 septembrie 2020, 7:16)

   let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui radu103

   contract şi a banilor primiţi, nu bagă de la ei în plus...
  • +2 (2 voturi)    
   Asa se procedeaza (Miercuri, 30 septembrie 2020, 9:54)

   DatatoruldeM [utilizator] i-a raspuns lui radu103

   Dupa inchiderea votului efectiv, se inchide sectia, se porneste filmarea pe tableta operatorului si se trece la numaratoare. Cu rezultatele P1=x vot, P2=y vot..etc, presedintele dicteaza datele catre operator. Acesta introduce datele in tableta, cheile de verificare se inchid sau nu..Cind totul e gata, genereaza proces verbal pe tableta.
   OPERATORUL dicteaza presedintelui ce e pe PV. Acesta completeaza de mina acel formular PV cu QR. Evident, verifica si ce spune operatorul cu ceea ce i-a furnizat.
   Daca e OK, semneaza PV el si restul comisiei, operatorul il pozeaza, aplicatia recunoaste QR si plaseaza paginile in ordine. Se inchide sectia din soft, s-a terminat. Apoi pornesc spre BECL.
   Acolo, un alt operator verifica identitatea datelor intre poza PV din tableta si datele din tableta precum si intre PV efectiv primit si poza. Asa se vede daca s-a gresit/fraudat in sectie sau pe traseu. Nu cred ca poti face un "barter" asa de lung incit sa fraudezi. Daca sint diferente, se comunica presedintelui BECL, acesta decide ce e de facut, se deblocheaza eventual tableta operatorului sectiei, se fac corectiile, se valideaza.
   Cine a incercat inlocuirea PV iesit din sectie pina la BECL a fost neinformat ca acolo se verifica.
   Dar frauda nu putea avea loc. Poate de asta si clotilde a renuntat la renumarare..
 • +1 (3 voturi)    
  Foarfeca Domnului T (Marţi, 29 septembrie 2020, 22:16)

  Edmond_Nicolaus [utilizator]

  Numele de T are loc de cinste in cultura romana. Intai a fost Doamna T, dar fara pretentii de lider comunistoid. Acum este Domnul T, mare Primar si mare Hot cu Foarfeca.

  Suveica? Autobuz? Prea complicat. Foarfeca lui Tudorache face istorie.
 • +6 (6 voturi)    
  ciudat (Marţi, 29 septembrie 2020, 22:23)

  zgubilitix [utilizator]

  Nu neg fraudele si in acest comentariu nu iau apararea unui partid sau altul, insa mi se pare absolut ciudat sa treci ZERO voturi in loc de 164 in conditiile in care exista atata presiune, cand toate partidele si media stau cu ochii in 4 si exista atata vizibilitate.

  Din start este absolut sigur ca o astfel de inadvertenta grosolana, tipatoare, va sari in ochi si este imposibil sa treaca neobservata.

  Si atunci, de ce ar trisa cineva astfel? Asta nu inteleg. 3 voturi mutate de la un partid la altul pot trece neobservate, dar sa pui zero voturi - hm...
  • +2 (2 voturi)    
   prostia nu poate fi înţeleasă logic... (Miercuri, 30 septembrie 2020, 7:17)

   let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui zgubilitix

   .
 • +3 (5 voturi)    
  De data aceasta (Marţi, 29 septembrie 2020, 22:51)

  Bradisor [utilizator]

  hotii nu vor scapa .Pana ce unii nu vor incasa ani grei de puscaria ,hotia nu va nu va putea fi eradicata ..
  • +2 (2 voturi)    
   îţi faci iluzii... (Miercuri, 30 septembrie 2020, 7:22)

   let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui Bradisor

   pedepsele pt. diversele infracţiuni există de f. mult timp în istorie (nu mai vorbim de evul mediu când se practica şi tortura) şi totuşi continuă să existe infractori neintimidaţi de respectivele precedente pedepse...
   in extremis, cazul recidivistului eliberat după ani grei de puşcărie şi care în primele zile de libertate face o nouă boacănă şi intră iar la zdup...
   soluţia e prevenţia, nu pedeapsa.
 • +3 (5 voturi)    
  Ciuma rosie (Marţi, 29 septembrie 2020, 23:19)

  EU_e_cu_noi [utilizator]

  Din '47 pana in 2020, o istorie romaneasca a furtului la urne...
 • -1 (5 voturi)    
  Hmmm (Marţi, 29 septembrie 2020, 23:43)

  Sah [utilizator]

  Exista EXPERT in furt??
  ''Expert: Cred că inversarea voturilor este metoda cea mai la îndemână''
  ''Bine'' ca ii invata si pe ceilalti cum sa fure...
 • +2 (4 voturi)    
  lel (Miercuri, 30 septembrie 2020, 0:56)

  Georgiana1995 [utilizator]

  "expert în furat voturi" ? doar la românica ie iexperţi în mangleală :)
 • +3 (3 voturi)    
  Nu mai e nevoie sa-i invete cineva, (Miercuri, 30 septembrie 2020, 1:11)

  n.dumiritu [utilizator]

  o stiau dintotdeauna. Se face cu acordul delegatilor de la partide din sectie si cu consimtamintul tacit al sefului de sectie. Au numarat voturile. Seful de sectie (adesea un functionar din primarie sau un profesor) are un "puseu de tensiune de la oboseala" si se duce sa-si dea cu apa pe fata. Ramin delegatii de la partide. Se face mai "dosit", adica nu negociaza cite sa-si dea fiecare din cele care nu sint ale lor. Sa le anuleze, e pacat; si e si de munca suplimentar. Nu si le impart intre ei pt. ca ei sint mici si nu pot decide in locul celor care i-au trimis. Se evita impartirea si pentru ca in caz ca se renumara sa nu fie flagrant furtul. Atunci se muta voturile neconvenabile la un candidat/partid care nu conteaza in lupta. Se pun pe scris centralizatorul, partidul/candidatul "problema" e descalificat, seful de sectie isi reface aparitia, semneaza orbeste si pe-aici ti-e drumul la BEJ cu sacul de voturi si cu centralizatorul.

  Nu e teorie socanta. Cind ai un partid nou in care arunci cu toate anatemele de "progresisti", "iubitori de ghei", "atei", "aroganti", obtii foarte usor consens in sectii ca sa-l excluzi din rezultat. Si de aia Dragnea insista cu referendum pe familie, ca sa lipeasca etichetele de "homosexuali" si "atei" pe USR, printr-o campanie de divizare.

  Partidele mari au cartelizat politica si nu lasa decit controlat si cu foarte mare greutate un loc modest "intrusilor". Depinde de noi sa ne dam o sansa ca sa contam mai mult.
  • -2 (2 voturi)    
   "anatemele" pe care le enumeri (Miercuri, 30 septembrie 2020, 7:31)

   let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui n.dumiritu

   în al doilea paragraf sunt triste realităţi recunoscute pe faţă şi chiar cu mândrie de respectivul partid nou...
   partid care se anunţa f. promiţător ca partid anti-sistem (m-au amăgit şi pe mine iniţial cu asta) pentru ca imediat ce s-au văzut cu ceva locuri în parlament să devină cel mai pro-sistem dintre toate partidele... să mai crezi promisiunile noilor veniţi?
 • +1 (1 vot)    
  transparenta alegeri (Miercuri, 30 septembrie 2020, 7:44)

  vasileionel [utilizator]

  De ce nu se monteaza sisteme video ca la BAC daca se vrea transparenta si corectitudine. Sa se monteze acest sistem care sa poata fi urmarit online si de cetateni, bineinteles pastrand secretul votului, adica numai in cabina de vot sa nu se filmeze. Asa s-ar vedea clar cine fraudeaza. Frauda se face de obicei cu directive de la partid, ei isi baga oameni in biroul electoral si ii instruiesc cum sa fure, sa dea mai multe buletine de vot unor alegatori ai lor, sa anuleze altele, etc. Cu supraveghere video s-ar termina telenovela. Mai ales ca multe sectii de votare sunt in scoli unde sunt deja instalate sisteme video. Parerea mea sincera este ca nu se vrea. Am fost presedinte la o sectie de votare si am intrebat de ce nu se filmeaza daca sunt camere video in sala de clasa pentru ca sa nu mai fie discutii iar cel care greseste sa plateasca. Nu am primit nici un raspuns


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by