Candidata USR-PLUS la Primăria Sectorului 1, Clotilde Armand, spune că renumărarea voturilor nu este posibilă, întrucât legea nu prevede această posibilitate, iar în 2016 ei i-a fost refuzată cererea de renumărare a voturilor "pe motivele legale, care trebuie respectate".

Clotilde Armand vs Daniel TudoracheFoto: Hotnews

"Nu ne lăsăm furaţi, nici intimidaţi. Aceste gesturi de intimidare sunt de la oameni disperaţi. I-am prins cu mâna în sac. E o anchetă în curs", a declarat marți seară Clotilde Armand, care a susținut că Parchetul trebuie să ancheteze de ce angajaţi ai primăriei, ai ADP, erau în sediul biroului electoral şi se ocupau de alegeri.

"Procesele verbale care s-au încheiat după alegerile de duminică au fost mereu clare. Avem încredere în aceste procese verbale. Eu cred că acum sunt toate încărcate pe site-ul de la AEP. Din câte ştiu eu sunt încă 9 secţii neînchise, la 3-4 se verifică neconcordanţele”, a mai spus ea.

Legat de solicitarea primarului PSD de renumărare a voturilor, candidata dreptei la Primăria sector 1 a susținut că nu este necesară renumărarea voturilor și că legea nu permite:

  • ”E dificil, pentru că avem procese verbale încheiate după alegeri cu acordul tuturor partidelor. Nu cred că se pot renumăra, pentru că în momentul când s-au încheiat procesele verbale toţi erau de acord. Dacă atunci nu au fost probleme, atunci aceste procese verbale sunt dovada că a fost o numărare corectă. Ce pot spune că mici probleme cu unul, două voturi în plus la alegeri este normal. Eu am încredere în procesul electoral, chiar dacă s-a prelungit foarte mult într-un mod inexplicabil.
  • Eu cred că acest proces verbal trebuie să se închidă corect şi să mergem mai departe.
  • Aici nu e vorba de mine. Aici e vorba de ce spune legea şi în care caz se permite renumărarea voturilor. Să ştiţi că în 2016 mi-a fost refuzată renumărarea voturilor pe motivele legale. Aceste motive sunt legale şi trebuie respectate. Nu e vorba, v-am spus că renumărarea la ora actuală nu se poate pentru că pur şi simplu legea nu permite. Eu cred că matematica va învinge, cred că cifrele sunt publicate. Eu cred că mai transparent acum nu se poate şi cine ştie să contabilizeze poate să vadă foarte clar cine va fi primarul. Este victoria noastră şi nu ne vom lăsa intimidaţi. Le mulţumesc tuturor celor care au venit la alegeri, le mulţumesc tuturor celor care au încredere în acest proces electoral”.

O decizie privind renumărarea voturilor la Sectorul 1, așa cum a solicitat primarul PSD în exercițiu, Dan Tudorache, a fost amânată de Biroul Electoral Central pentru miercuri.

Ce a cerut PSD

​PSD a cerut Biroului Electoral Central anularea alegerilor sau renumărarea voturilor la Sectorul 1, invocând fraudarea alegerilor în defavoarea lui Dan Tudorache, însă solicitarea a fost transmisă fix la un minut după expirarea termenului legal. În sesizarea în care social-democrații reclamă fraudarea alegerilor în defavoarea candidatului lor, scrie însă că, din numărătoarea paralelă a partidului, Clotilde Armand are mai multe voturi decât Dan Tudorache.

Astfel, așa cum au scris în cererea de anulare sau renumărare a voturilor, din numărătoarea paralelă a PSD rezultă că Dan Tudorache a obținut 35.455 de voturi, iar Clotilde Armand 36.577. Două rânduri mai jos, pesediștii spun că din numărătoarea paralelă efectuată de PSD, candidatul partidului lor are un avans de 1.122 de voturi.

În solicitarea transmisă BEC, reprezentanții PSD reclamă înscrierea fictivă în listele suplimentare a unui „număr anormal de mare de persoane”. Aceasta, spun social-democrații, se datorează „instigării” Alianței USR-PLUS, printr-o „campanie agresivă” în online, ca cetățenii să-și facă viză de flotant.

Potrivit calendarului electoral aprobat prin Hotărâre de Guvern, solicitarea de anulare a alegerilor trebuie transmisă până cel mai târziu la data de 28 septembrie. Cererea PSD a fost transmisă pe 29 septembrie, la ora 00.00, cum se poate vedea în documentul de mai jos. Actul normativ face referire doar la situația de anulare a voturilor.

Ce prevede Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale în cazul sesizării unor fraude elecorale:

Art 39, unde sunt prevăzute atribuțiile Biroul Electoral Central:

  • Soluționează sesizările privitoare la frauda electorală, putând dispune anularea alegerilor dintr-o circumscripție electorală, în cazul în care constată, pe baza probelor administrate, că votarea și stabilirea rezultatului alegerilor au avut loc prin fraude de natură a modifica atribuirea mandatelor în circumscripția electorală respectivă; în astfel de cazuri, dispune repetarea scrutinului, care are loc în termen de cel mult două săptămâni de la constatarea fraudei. Noile alegeri au loc în aceleași condiții, folosindu-se aceleași liste electorale și aceleași liste de candidați și candidaturi independente, cu excepția cazurilor în care s-a dispus de către birou anularea unei liste de candidați sau a unor propuneri de candidaturi independente, în sarcina cărora s-a reținut comiterea fraudei care a determinat anularea alegerilor. Existența fraudei electorale se stabilește de Biroul Electoral Central de la caz la caz, pe baza probelor prezentate de cei care au invocat-o;
  • În cazul unei fraude electorale, cererea de anulare a alegerilor dintr-o circumscripție electorală se poate face numai de către partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale sau organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri ori candidații independenți care au participat la alegeri și numai în termen de 48 de ore de la închiderea votării, sub sancțiunea decăderii. Cererea trebuie motivată și însoțită de dovezile pe care se întemeiază. Cererea poate fi admisă numai dacă cel care a sesizat frauda nu este implicat în producerea acesteia. Cererea trebuie soluționată până la data publicării rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României, Partea I.