Surse: Data alegerilor parlamentare poate fi stabilită de Parlament. Decizie CCR

de L.P.     HotNews.ro
Marţi, 29 septembrie 2020, 13:30 Actualitate | Politic


Judecătorii de la Curtea Constituțională
Foto: AGERPRES
​Curtea Constituțională a decis că parlamentul poate stabili data alegerilor parlamentare, respingând contestația președintelui Klaus Iohannis pe această temă, au declarat surse oficiale pentru HotNews.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis şi Guvernul au depus o sesizare asupra Legii privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016. Pe 17 august, şeful statului a sesizat CCR, solicitând să constate că acest act normativ este neconstituţional în ansamblul său.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, legea încalcă prevederile art. 1 alin. (3) şi (5), pe cele ale art. 36, art. 37, art. 61, art. 63 alin. (1), (2) şi (4), art. 69 alin. (2), art. 73 alin. (1) şi (3) lit. a), precum şi pe cele ale art. 147 alin. (4) din Constituţie.

Art. 1 alin. (1) din legea criticată prevede că "(1) Prin derogare de la prevederile art. 6 alin. (2) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, data alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor ce vor fi organizate ca urmare a expirării mandatului Parlamentului, aflat în curs de exercitare la data intrării în vigoare a prezentei legi, se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea datei alegerilor".

Dispoziţia de la care se derogă, respectiv art. 6 alin. (2) din Legea nr. 208/2015, prevede: "(2) Aducerea la cunoştinţă publică a datei alegerilor se face cu cel puţin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Guvernului privind data alegerilor", atenţionează şeful statului.

"Analizând conţinutul dispoziţiei derogatorii, constatăm că aceasta creează un cadru legislativ special doar pentru următoarele alegeri parlamentare. Apreciem că o atare modificare, realizată cu mai puţin de 6 luni înainte de alegerile la termen, încalcă exigenţele art. 1 alin. (5) din Constituţie în dimensiunea sa referitoare la previzibilitatea legii şi cea a securităţii raporturilor juridice", explică şeful statului.

El arată că, potrivit Codului bunelor practici în materie electorală - Linii directoare şi raport explicativ, adoptat de Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept în cadrul celei de-a 52-a Sesiuni Plenare (Veneţia, 18-19 octombrie 2002), "ar fi necesar a se evita, nu atât modificarea sistemelor de scrutin - ele pot fi întotdeauna îmbunătăţite - ci modificarea lor frecventă sau cu puţin timp (cel puţin un an) înainte de alegeri. Chiar în absenţa unei intenţii de manipulare, modificările vor fi dictate de interesele iminente ale partidului politic".

Aşa cum a reţinut şi Curtea, completează Iohannis, recomandările Codului bunelor practici în materie electorală, elaborat de Comisia de la Veneţia, "constituie coordonate ale unui scrutin democratic, în raport cu care statele - care se caracterizează ca aparţinând acestui tip de regim - îşi pot manifesta opţiunea liberă în materie electorală, cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului, în general, şi a dreptului de a fi ales şi de a alege, în special".

"Or, prin dispoziţia criticată, se modifică cu doar câteva luni înaintea alegerilor competenţa stabilirii datei alegerilor, contrar normelor constituţionale, instituindu-se o prerogativă pentru Parlament de a stabili în mod discreţionar data alegerilor parlamentare. Mai mult, în actualul context, adoptarea unei legi prin care se stabileşte data alegerilor parlamentare devine cu atât mai problematică în situaţia în care ar interveni una dintre cauzele care determină prelungirea de drept a mandatului Parlamentului, cum este starea de urgenţă prevăzută de art. 93 din Constituţie", adaugă preşedintele.

În opinia sa, prin intervenţia "intempestivă" şi formalizarea "excesivă" a procedurii de stabilire a datei alegerilor se creează premisele încălcării altor dispoziţii şi garanţii constituţionale. Mai mult, dat fiind contextul actual, în situaţia în care din varii motive, Parlamentul nu adoptă respectiva lege într-un timp util, se poate ajunge în mod direct la încălcarea normelor constituţionale care stabilesc în mod clar durata mandatului Parlamentului şi intervalul maximal în care trebuie să fie organizate alegerile parlamentare, completează Iohannis.

În ceea ce priveşte încălcarea dispoziţiilor art. 69 alin. (2) din Constituţie, şeful statului spune că norma prevăzută la art. 1 alin. (1) din legea criticată instituie în sarcina Parlamentului o obligaţie de rezultat, aceea a adoptării unei legi organice, într-un anumit orizont de timp, prestabilind şi soluţia ce se va impune senatorilor şi deputaţilor, "a căror voinţă reală pare a nu mai avea semnificaţie".

"Or, voinţa generală ce se realizează la nivelul Parlamentului şi se concretizează în adoptarea unei legi rezultă din modul de exercitare şi realizare a mandatului fiecărui senator şi deputat. În exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii îşi exprimă voinţa în mod liber prin votul asupra propunerilor legislative sau proiectelor de lege, voinţă care se formează după analize, dezbateri şi deliberări asupra conţinutului proiectului actului normativ, indiferent dacă aceasta se va concretiza sau nu în adoptarea unei legi", se menţionează în sesizare.

Conform acesteia, ca urmare, rezultă că, dacă senatorii şi deputaţii vor fi obligaţi să acorde votul în sensul adoptării legii de stabilire a datei alegerilor, atunci voinţa parlamentarului nu mai este liberă, mandatul devine unul imperativ, ceea ce plasează legea criticată pe tărâmul "nulităţii absolute", ce nu va putea fi înlăturată în niciun mod, în conformitate cu art. 69 din Constituţie.

El precizează că stabilirea datei alegerilor este legată de durata mandatului Parlamentului, iar Guvernul este autoritatea care asigură respectarea normelor constituţionale prin punerea în executare a dispoziţiilor legale, ce reprezintă, în esenţă, o transpunere a celor constituţionale.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6792 vizualizari

 • +42 (54 voturi)    
  CCR (Marţi, 29 septembrie 2020, 13:32)

  Martinezu [utilizator]

  Trebuie desfiintata si membri lor arestati.
  Deciziile nedrepte fara a se tine cont de bun simt macar se iau fara nici cea mai transparenta perdea.
  pe fata!
  • +16 (20 voturi)    
   CCR este sub comanda PSD-lui ! (Marţi, 29 septembrie 2020, 13:45)

   Cactus Jack [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   ...majoritatea membrilor CCR se afla in slujba PSD. Daca PSD.ul dispare de la carma politica, pierd si ei scaunelul, pierd pensiile speciale de zeci mii euro.
   Ce sa faca sarmanii, sa asculte de Johannis?
  • -12 (18 voturi)    
   N-avem nevoie de lege! (Marţi, 29 septembrie 2020, 13:52)

   Un cititor [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   Facem noi, neomarxiștii comitete cetățenești, cu oameni de bine, care știu ei care sunt dușmanii poporului
  • -15 (21 voturi)    
   da' de ce nu are voie Parlamentul ? (Marţi, 29 septembrie 2020, 15:02)

   VaseaV [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   sa fixeze data alegerilor parlamentare ? Parlamentul este suveran. Singura problema cu Parlamentul din pct meu de vedere este modul de alegerea si functionarea lui sunt defectoase. Alegerea pe liste din partide politice din punctul meu de vedere ii absorb pe parlamentar de orice vina. Asa s-a hotarat la partid si de asta am votat asa, in loc sa voteze ce asteptari au cei care l-au votat (adica sa voteze dupa asteptarile prostimii).
   Problema CCR-ului este ca nu este constrans sa voteze in acrod Constitutie in principal si lege in general si din cauza asta, CCR-ul emite si pareri personale care de multe ori contravin asteptarilor si chiar cateodata in extremis chiar si constitutiei/legilor, ceea ce ii confera imaginea de decizie politica.
   Ca si concluzie, daca Parlamentul este suveran, in principal face tot ce ii trece prin cap, respectand conditia de a nu incalca tratatele internationale la care Romania a subscris, Constitutia si legea curenta, lege pe care Parlamentul o poate schimba., prin urmare poate schimba sau stabili data alegerilor
   • +6 (10 voturi)    
    Ce vorbesti? (Marţi, 29 septembrie 2020, 16:09)

    Martinezu [utilizator] i-a raspuns lui VaseaV

    este suveran si face orice ii trece prin cap. Bravos
    Asa le-ai dat tu mandatul? daca maine vin si spun ca alegerile se tin in 2022 ce tratat international incalca? Uite asa decid ei. sau de azi parlamentarii stau in mandate 10 ani. pana mor.
    Tu nu auzi ca pana asta vara timpde 30 de ani data alegerilor o fixa guvernul?
    Tu schimbi regula jocului cu 10 minute inainte de final , si prelungesti pana marcheaza echipa ta?
   • +1 (1 vot)    
    Alo, toa'se, ai auzit de separatia (Marţi, 29 septembrie 2020, 21:19)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui VaseaV

    Puterilor in stat si care le sunt atributiile ?
    De administrarea tarii se ocupa Guvernul iar Parlamentul e for legiuitor.
 • +18 (24 voturi)    
  CCR + PSD cea mai mare mizerie (Marţi, 29 septembrie 2020, 13:36)

  Ephemeris [utilizator]

  ei stabilesc data alegerilor, tot ei le fura. PSD=MAFIE
 • +11 (19 voturi)    
  >>> (Marţi, 29 septembrie 2020, 13:36)

  GemstonePig [utilizator]

  Urmeaza legea perfect constitutionala ''presedintele tarii si premierul se stabilesc in kiseleff''
  CCR este Dumnezeul pe si deciziile sale sunt mai puternice decat tablitele lui Moisesi cosul Hammubi
  • +10 (14 voturi)    
   Si in plus... (Marţi, 29 septembrie 2020, 14:56)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui GemstonePig

   Alegerile parlamentare se vor organiza pe 06.12.2050. Ai vostri pe veci, "majoritatea lui Dragnea"...
 • +13 (15 voturi)    
  Luati si dusi intr-o pestera... (Marţi, 29 septembrie 2020, 13:38)

  stirilibere [utilizator]

  pus un bolovan la intrare si uitati acolo...
  Material didactic la capitolul: "Ultimile fosile comuniste".
 • +20 (22 voturi)    
  daca ccr (Marţi, 29 septembrie 2020, 13:39)

  liviu_ [utilizator]

  respecta constitutia atunci eu vorbesc chineza la perfectie!

  ccr nu e decat un apendic al psd, nimic mai mult!
  ccr FOARTE rar da decizii impotriva psd... si atunci doar cand incalca prea flagrant constitutia si psd nu isi doreste prea mult legea aia.

  sa nu uitam ca ccr a pierdut proces la CEDO... ccr NU MAI ARE CREDIBILITATE!!! dupa un proces pierdut la cedo CCR TREBUIA REFORMATA si MEMBRII DATI AFARA !!!

  dar in romania aceasta UMILINTA a romaniei la cedo a trecut cu vederea ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat!
 • +15 (17 voturi)    
  traducere:data alegerilor trebuie stabilita de PSD (Marţi, 29 septembrie 2020, 13:46)

  Kivek [utilizator]

  Fostul PSD-ist Dorneanu are grija ca PSD sa isi poata alege cand sa se tina alegerile

  azi maine CCR o sa decida si ca PSD trebuie sa fie majoritar in Parlament
 • +8 (12 voturi)    
  CCR isi reconfirma rolul de amortizor (Marţi, 29 septembrie 2020, 13:53)

  un domn [utilizator]

  Al P$D atunci cand Sondajele de Opinie Spun Clar P$D 9% daca se organizeaza Duminica viitoare alegeri parlamentare
 • +10 (16 voturi)    
  what??? (Marţi, 29 septembrie 2020, 13:54)

  Wheelwright [utilizator]

  Cum sa hotarasti tu data termnarii propriului mandat (asta inseamna de fapt data alegerilor). De exemplu ei ar putea decide ca data alegerilor sa fie decembrie 2024, cand vom fi siguri ca am scapat de Covid, iar CCR va spune ca e dreptul lor suveran. De asta exista o separatie a puterilor in stat, incat institutiile sa se poate superviza una pe alta si sa nu existe abuzuri si ilegalitati.
  • +1 (5 voturi)    
   Constituția dă termene clare, nu se poate ce zici (Marţi, 29 septembrie 2020, 16:17)

   hsl [utilizator] i-a raspuns lui Wheelwright

   Ai 3 luni de la data expirării ca să organizezi alegerile iar Parlamentul poate stabili data desfășurării alegerilor în interiorul celor 3 luni.
 • -10 (16 voturi)    
  Felicitari (Marţi, 29 septembrie 2020, 14:06)

  Ibit [utilizator]

  Lui Iohannis si non-consilierlor pe care ii plateste gras din banii ROMANILOR , felicitari ex-somerului milog si fostului " premier to be elected " - Catalin Predoiu , care l-a consiliat .
  Meritam , NOI ROMANII , o asemenea soarta ?
 • +13 (17 voturi)    
  Nu știu ce va face soldatul sovieto-bolșevic, (Marţi, 29 septembrie 2020, 14:23)

  Rescator [utilizator]

  numitul Valer,atunci când se va schimba radical
  compoziția Parlamentului.Numitul$Comp. au auzit de
  efectul de bumerang!?
  • +1 (1 vot)    
   Ce face Valer? (Marţi, 29 septembrie 2020, 17:39)

   Rebecka [utilizator] i-a raspuns lui Rescator

   Ce au facut toti lingaii cand li se apropia funia de par:iese la pensie!Si ce pensie!!!!!!Stimate domn,va asigur ca ASTA va face!
 • +14 (18 voturi)    
  Ccr e psd (Marţi, 29 septembrie 2020, 14:32)

  nick24 [utilizator]

  Parlamentul mai e psd până în decembrie.
  Ce va face ccr din ianuarie 2021 mai departe?
  Datoria bineînțeles!
  Datoria față de partid...
 • +13 (19 voturi)    
  deciziile politice ale CCR sunt ilogice si pericul (Marţi, 29 septembrie 2020, 14:34)

  mbratianu [utilizator]

  cum adica pui pe cei al caror mandat se incheie in momentul alegerilor sa stabileasca singuri data alegerilor?

  O sa ti-o amane ca sunt direct interesati sa nu-si piarda avantajele. Mai ales ca si membrii CCR sunt pusi acolo tot politic de parlamentari? La fel ca si 'Avocatul Poporului'.
 • +13 (17 voturi)    
  Lol (Marţi, 29 septembrie 2020, 14:40)

  mitg [utilizator]

  Sa fie dusi toti direct dupa livache.
 • +3 (5 voturi)    
  Un fesenist Marian Enache a avut onoare (Marţi, 29 septembrie 2020, 15:00)

  Susufler0 [utilizator]

  si a votat alaturi de minoritatea "de dreapta" !
 • +7 (11 voturi)    
  Respectand dispozitiile art 63 alin 1-4 (Marţi, 29 septembrie 2020, 15:05)

  Susufler0 [utilizator]

  din Constitutie, parlamentul majoritar de stanga poate impinge alegerile parlamentare peste iarna obligand guvernul PNL sa infrunte inerentele nemultumiri ale populatiei , mai ales in conditiile unei ierni grele si fara sa fi majorat pensiile si alocatiile potrivit legii.

  PS. Hotararea aceasta a CCR poate baga in tolba PSD cateva procente bune pt alegeri ( daca se vor tine in martie anul viitor), dupa cum poate scoate procente din sacul PNL ! :(((
  • +6 (8 voturi)    
   Cred ca ultima zi ar fi 5 sau 6 martie 2021 (Marţi, 29 septembrie 2020, 15:17)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   Atentie:
   NU este obligatoriu ca alegerile sa se desfasoare neaparat intr-o zi de duminica !
   • +2 (6 voturi)    
    Alegatorii P$D (Marţi, 29 septembrie 2020, 15:49)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

    Pana atunci voteaza Sf Covid
 • +3 (7 voturi)    
  CONSTITUTIA-legea fundamentala (Marţi, 29 septembrie 2020, 15:35)

  gurka [utilizator]

  Vrem o constitutie noua,NU modificata, amendata etc ,cea veche,emanatie bolsevica,comunista.Daca-as fi sef de partid PNL,USR si char PMP as da ordin sa se puna pe treaba cei 15000 de specialisti de dreapta ,sa propuna o constitutie noua,liberala,drept program de guvernare pentru urmatorii 50 de ani!!stat indivizibil,drept de proprietate garantat(sfant),drepturile omului garantate (sfinte),educatie,sanatate,infrasuctura,mediu,justitie impartiala...multe si importante!
  ps.si mai lasati-o cu rahatul de usl,90% din membrii,simpatizantii,votantii pnl n-au fost de acord cu asocierea cu pcr/psd,a fost opera unor mancatori de c.cat gen antonescu si tariceanu
  • +1 (3 voturi)    
   e nevoie de majoritate calificata in parlament (Marţi, 29 septembrie 2020, 16:46)

   snowflake [utilizator] i-a raspuns lui gurka

   adica e nevoie ca doua treimi sa voteze noua propunere de constitutie
   • +1 (1 vot)    
    stiu (Marţi, 29 septembrie 2020, 21:39)

    gurka [utilizator] i-a raspuns lui snowflake

    f.bine ce majoritate este necesara.intuitia,care ma-nseala rareori,imi spune ca se poate,este un moment,o sansa unica,probabil!generatia postbelica cea mai numeroasa din romania s-a maturizat,in mare parte-cca 70%- plus generatiile urmatoare care n-au fost contaminate total de comunism si copiii celor dintai,care au ajuns sa aiba drept de vot,pot schimba macazul cu ecart bolsevic...alegerile parlamentare care urmeaza sunt de o importanta vitala pentru,urmatorii 30 de ani,am zis!
 • 0 (6 voturi)    
  6 dec (Marţi, 29 septembrie 2020, 15:50)

  it123 [utilizator]

  2050 asta e data la care vrea parlamentul
 • -2 (6 voturi)    
  Ca de obicei preșul habar n-are despre lege (Marţi, 29 septembrie 2020, 16:51)

  hsl [utilizator]

  Voi începe cu concluzia: pe noi - alegătorii - ne cam doare-n cot cine stabilește data alegerilor și la fel ar trebui să fie în cazul Președintelui; însă Iohannis acționează ca un om politic și aceasta nu e deloc ok.

  1. Modificarea nu este de fond ci de formă - alegerile se țin tot potrivit prevederilor stabilite de Constituție, fiind schimbat doar cel care decide data (dată și procedură stabilite prin intermediul unor legi mai vechi de 1 an, deci previzibile).
  2. Păi ce lege nu se respectă? Parlamentul este unica autoritate legiuitoare și poate adopta, în limitele impuse de dreptul românesc, absolut toate legile pe care le dorește - fie că-s bune sau proaste, fie că-i plac președintelui sau nu - fiind obligat apoi să le respecte după adoptare.
  3. Așa cum am spus și la punctul anterior, Parlamentul are oricum dreptul discreționar de a legifera (pe care îl deleagă, în anumite domenii și prin intermediul unui „mandat” EXPLICIT, Guvernului); de când a devenit o problemă pentru președinte ca mandantul (Parlamentul - titularul dreptului de a legifera) să-i retragă mandatul (dreptul de a legifera în materie electorală) mandatarului (Guvernul - primitorul acestui drept pe o perioadă restrânsă de timp și în anumite situații)?!
  4. Multe prevederi legale instituie în sarcina Parlamentului „obligații de rezultat” - de exemplu, Camera sesizată are la dispoziție 45 de zile ca să se pronunțe pe un proiect de lege (ordinară); obligația de a se întruni în maxim 20 de zile de la convocarea făcută de Președinte; 60 de zile ca să învestească un Guvern; ș.a. - cu acele „obligații de rezultat” nu vedeți nicio problemă, dle preș?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by