​Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) propune înființarea a 12 secții de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare, în baza solicitărilor primite de la românii din diaspora. Numărul total al secțiilor va fi stabilit de Ministerul Afacerilor Externe. La alegerile parlamentare din 2016, au fost organizate 417 secții de votare în străinătate.

HotNews.roFoto: Hotnews

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, spune că aceste secții vor fi înființate suplimentar celor înființate în mod tradițional, în baza solicitărilor formulate de români care au cerut înființarea de secții în zonele lor.

"Am încheiat o etapă, respectiv cea în care românii din străinătate s-au putut înregistra cu opțiunea pentru votul la secția de votare. În baza acestor solicitări a fost formulată acestă propunere de înființare a acestor secții, pe lângă cele câteva sute care sunt înființate tradițional, în sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, și care vor fi propuse de Ministerul Afacerilor Externe", a afirmat Mitulețu-Buică, pentru HotNews.ro.

Autoritatea Electorală Permanentă a transmis, vineri, Ministerului Afacerilor Externe propunerile privind localităţile din străinătate în care trebuie să fie înfiinţate secţii de votare şi numărul acestora.

AEP precizează că, până la data de 21 septembrie 2020, când a expirat termenul de înregistrare pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul la secţia de votare, s-au înscris 3.939 de alegători români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, cu această opţiune.

Astfel, lista țărilor și a localităților unde se propune înființarea secțiilor de votare în străinătate pe baza cererilor de înregistrare ca alegător în străinătate pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 sunt:

  • Belgia - o secție în Bruxelles - 165 de cereri
  • Franța - o secție la Paris - 166 de cereri
  • Germania - o secție la Stuttgart (188 de cereri) și o secție la Bonn (155 de cereri)
  • Italia - o secție la Roma (101 cereri) și una la Milano (145)
  • Olanda - o secție la Haga (246 de cereri)
  • Marea Britanie - o secție la Londra (434 de cereri) și una la Manchester (212 cereri)
  • Moldova - o secție la Chișinău (193 de cereri)
  • Spania - o secție la Madrid (151 de cereri) și una la Barcelona (163 de cereri)

La ultimele alegeri - prezidențialele din noiembrie 2019 - în străinătate au fost înființate 835 de secții de votare.