USR spune că rectificarea bugetară adoptată marţi cu modificări toxice introduse de PSD-ALDE aruncă România într-o nouă criză economică şi va însemna fie taxe mai mari sau mai multe pe muncă, fie împrumuturi împovărătoare, deficit şi inflaţie.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Rectificarea bugetară, adoptată astăzi cu modificări toxice introduse de PSD-ALDE, nu face altceva decât să arunce România într-o nouă criză economică, în ciuda eforturilor depuse în ultima perioadă pentru evitarea ei. Iresponsabilitatea politică a PSD este cu atât mai mare cu cât, ţinând cont de modul în care a impus modificările la rectificarea bugetară, există serioase semne de întrebare cu privire la constituţionalitatea legii adoptate astăzi de Parlament. Nu le poţi spune pensionarilor că vrei să le majorezi pensiile cu 40% când ştii bine că ai făcut astfel încât legea să fie neconstituţională", scrie USR, pe Facebook.

Reprezentanții USR spun că majorarea pensiilor ar genera un minus de zeci de miliarde de lei în bugetul statului.

"Nu poţi să-i păcăleşti că vrei să le creşti pensiile când propriul tău ministru de Finanţe pleda, când era în funcţie, pentru amânarea majorării, conştient fiind că aceasta înseamnă un minus de zeci de miliarde de lei în bugetul statului. Ipocrizia de astăzi a PSD va însemna pentru români fie taxe mai mari ori mai multe pe muncă, fie împrumuturi împovărătoare, deficit şi inflaţie", adaugă USR.

Plenul Parlamentului a adoptat, marţi, rectificarea bugetară pe 2020, cu amendamentul PSD privind majorarea cu 40% a punctului de pensie. Un alt amendament adoptat, depus tot de PSD, vizează majorarea cu 1 miliard de lei a sumelor repartizate unităților administrativ-teritoriale, iar pentru municipiile reşedinţă de judeţ se alocă suplimentar 500 de milioane de lei, care urmează să fie repartizaţi în mod egal, indiferent de culoarea politică a administraţiei locale.

Tot la propunerea PSD, s-a decis suplimentarea cu 5,635 milioane de lei a bugetului Camerei Deputaţilor, pentru achiziţionarea de echipamente necesare dotării birourilor parlamentare din teritoriu, la schimbarea legislaturii, precum şi suplimentarea cu 67 milioane de lei a bugetului Ministerului Agriculturii, pentru finanţarea Programului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.

Au fost aprobate și majorarea din acest an a salariilor de bază pentru personalul didactic de predare, aşa cum este prevăzut în lege, suplimentarea bugetului Ministerului Economiei cu 400 de milioane lei, pentru Programul Start-Up Nation, şi a bugetului Secretariatului de Stat pentru Culte cu 20 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului.