Primăria Capitalei: Datoriile faţă de familia Constanda, determinate de un proces început acum 16 ani/ Nicuşor Dan reclamă mai multe infracţiuni în acordul pe care Gabriela Firea l-a semnat cu familia Constanda

de DP     HotNews.ro
Duminică, 20 septembrie 2020, 18:46 Actualitate | Politic


Nicusor Dan
Foto: Facebook
Primăria Capitalei susţine că datoriile pe care municipalitatea le are faţă de familia Constanda sunt generate de decizii vechi de 16 ani ale foştilor primari. Totodată, reprezentanţii instituţiei arată că un consilier general USR are de primit, prin familia sa, 7 milioane de euro de la Constanda, fapt recunoscut public. "A susţine că primarul «s-a obligat să plătească» o datorie stabilită printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă este o încercare jalnică de a induce în eroare opinia publică", afirmă aceştia.

"Acuzaţiile prezentate azi (duminică - n.r.) de un candidat la Primăria Capitalei cu privire la cazul Constanda sunt în totalitate false. Acestea demonstrează o foarte gravă necunoaştere a prevederilor legale, precum şi a atribuţiilor şi răspunderilor pe care le are un Primar General", se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria municipiului Bucureşti.

Conform sursei citate, Primăria Capitalei este obligată să plătească familiei Constanda peste 115 milioane de euro din cauza unor decizii luate acum aproape 20 de ani.

"Toate plăţile făcute de PMB pentru stingerea unor datorii (Constanda, Creştin, etc) au fost realizate cu respectarea tuturor prevederilor legale, fiind incluse în bugetul aprobat la începutul anului 2020. Toate informaţiile referitoare la acest subiect au fost prezentate public, extrem de transparent", spun reprezentanţii municipalităţii.

În comunicat se arată că, în 2019, instanţa a decis, irevocabil, că PMB este obligată să plătească peste 115 milioane euro familiei Constanda, în procesul început în anul 2004 (adică după mai bine de 16 ani de la deschiderea litigiului) ca urmare a neaprobării, în anul 2007, a unor documentaţii de urbanism.

"Subliniem că Municipiul Bucureşti era obligat să plătească datoriile determinate de un proces început acum 16 ani. Ca urmare, a susţine că primarul «s-a obligat să plătească» o datorie stabilită printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă este o încercare jalnică de a induce în eroare opinia publică. Mai mult, refuzul de a executa o hotărare judecătorească este infracţiune, potrivit Codului Penal", se menţionează în document.

Potrivit PMB, familia Constanda a declanşat, imediat după pronunţarea instanţei, procedura executării silite, procedură contestată de Municipalitate, dar respinsă de instanţa civilă. PMB a aplicat prevederile legale în vigoare, respectiv OG 22/2002, art. 2, care stabileşte un termen de graţie de 6 luni, expirat la finalul anului 2019.

În cadrul procedurii de executare silită, familia Constanda a blocat conturile Municipalitătii, punând în pericol desfăsurarea în condiţii normale a activitătii Primăriei. Ca urmare, potrivit legislaţiei în vigoare – OG 22/2002 art. 5, Codul de Procedură Civilă art. 630- a fost constituită o comisie pentru identificarea soluţiilor legale necesare stingerii executării silite.

"Toate sumele plătite au fost cuprinse în bugetul Municipiului Bucureşti, aprobat de Consiliul General, conform prevederilor legale. Respingem toate acuzaţiile potrivit cărora s-ar fi plătit sume necuvenite. Subliniem că toate sumele sunt cuprinse în capitolul Despăgubiri Civile – 51.02.-59.17, fiind aprobate legal. Menţionăm că suma de 58 milioane euro urma să fie plătită eşalonat, timp de 2 ani", explică reprezentanţii municipalităţii.

Conform sursei citate, unul dintre mijloacele de a stinge datoriile pe care Municipiul Bucureşti le are faţă de familia Constanda este şi darea în plată, conform Codului Civil. Familia Constanda a propus utilizarea acestei proceduri legale, respectiv a propus să primească suprafeţe de teren în Satul Francez, reducând cu valoarea acestora sumele datorate de Municipiul Bucureşti.

"Această propunere a fost supusă, potrivit legislaţiei în vigoare, aprobării Consiliului General, de şase ori. Abia la ultima dintre aceste şedinţe, a şasea, consilierul general USR Matei Ţugui a recunoscut că are un interes personal direct, pentru că în cazul aprobării proiectului va primi suma de 7 milioane euro, plus accesorii, aspecte care se pot verifica în procesul verbal al şedinţei. Toate acţiunile PMB au fost realizate în conformitate cu prevederile legale, transparent şi cu respectarea principiului eficienţei cheltuirii fondurilor publice", se precizează în comunicatul Primăriei Capitalei.

Candidatul susţinut de PNL şi USR-PLUS la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, reclamă mai multe infracţiuni în acordul pe care Gabriela Firea l-a semnat cu familia Constanda pentru stingerea datoriei. Dan susţine că, deşi familia Constanda a fost de acord să primească 7.000 de metri pătraţi de tren pentru stingerea a 30 de milioane de euro din datorie, Gabriela Firea a propus consilierilor generali transferul a 15.000 de metri pătraţi pentru doar 22 de milioane din datorie.

”A apărut în spaţiul public acordul între primarul Capitalei şi familia Constanda, pe care o să vi-l trimit pe mail, după ce anonimizăm datele personale. În primul rând, cer Primăriei Capitalei să confirme că acest act este acordul pe care l-a semnat cu familia Constanda. Acest act spune următoarele lucruri: că Primăria îi va plăti lui Constanda 18 milioane de euro, în prima jumătate a anului 2020, că Primăria Capitalei va da familiei Constanda un teren de 7.000 de metri pătraţi pentru stingerea a 30 milioane de euro din datorie şi mai spune că, din datoria rămasă, 40% o să fie plătită până la sfârşitul anului 2020. Sunt trei elemente de ilegalitate dintre care, ultimele două sunt infracţiuni”, a declarat, duminică, Nicuşor dan într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, Municipiul Bucureşti nu are voie să vândă un teren din proprietatea sa fără să facă o licitaţie publică.

De asemenea, primarul general ”nu are voie să se oblige la plăţi pe care nu i le-a acordat Consiliul General prin bugete aprobate”.

”Este ca şi cum Guvernul ar face plăţi pe care nu i le-a aprobat Parlamentul prin legea bugetului şi, repet, aceasta este o infracţiune prevăzută de legea finanţelor publice locale”, a mai declarat Nicuşor Dan.

Acesta a făcut referire şi la un alt caz similar în care Primăria Bucureşti ar fi trebuit să plătească despăgubiri unei familii, tot în baza unei sentinţe definitive.

”Primarul Firea se obligă ca în cursul anului 2020 să plătească suma de 58 milioane de euro, în condiţiile în care bugetul aprobat de Consiliul General pentru despăgubiri civile era de doar 32 de milioane de euro. Primarul General s-a obligat, faţă de nişte privaţi, să plătească din conturile municipalităţii, dublu faţă de cât îi permisese Consiliul General să o facă şi aceasta este o infracţiune prevăzută de legea finanţelor publice locale”, a mai afirmat Nicuşor Dan.

Acesta prezintă datele acordului încheiat de Gabriela Firea cu familia Constanda.

”Familia Constanda este de acord să primească un teren de 7.000 de metri pătraţi şi construcţii pentru a stinge 30 de milioane de euro. Ce face primarul Firea? Se duce în faţa Consiliului General şi le propune acestora să dea familiei Constanda un teren de 15.000 de metri pătraţi, un teren dublu faţă de cel iniţial, pentru a stinge o sumă mai mică decât cea iniţială, de doar 22 de milioane de euro. Este un act prin care Primarul Firea a acţionat împotriva mandatului bucureştenilor şi, evident, infracţiune”, a adăugat Nicuşor Dan.

Acesta a afirmat că va continua cu dezvăluirile ”din activităţile Caracatiţei infracţionale din Primăria Capitalei”.

”Concluzia pe care o am este că în aceste alegeri avem de ales între Firea la Primărie sau Firea la puşcărie”, a încheiat candidatul susţinut de PNL şi USR PLUS.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti s-a reunit în repetate rânduri pentru a vota darea în plată a unui teren de 15.000 de metri pătraţi familiei Constanda. Hotărârea trebuie adoptată cu două treimi din voturile consilierilor şi acestea nu s-au întrunit niciodată.

Consilierii au cerut în repetate rânduri corespondenţa purtată între Primăria Capitalei şi reprezentanţii familiei Constanda şi au reclamat de fiecare dată că nu au primit-o.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5410 vizualizari

 • +14 (20 voturi)    
  Refuzul de a executa o hotărare judecătorească (Duminică, 20 septembrie 2020, 18:56)

  NME [utilizator]

  „Mai mult, refuzul de a executa o hotărare judecătorească este infracţiune, potrivit Codului Penal”, se menţionează în document.

  Ne referim aici și la refuzul de a executa hotărârile judecătorești de desființare a companiilor municipale?
  Sau alea nu-s infracțiuni, pentru că... așa zice Fifi?
  • +10 (10 voturi)    
   Sau licitatiile cu dedicatie la tramvaie turcesti (Luni, 21 septembrie 2020, 0:09)

   mbratianu [utilizator] i-a raspuns lui NME

   Sau lipsa apei calde. Asta nu e o obligatie a Primariei sub administratia fiRea?

   Eu cred ca a nu oferi apa calda timp de saptamani este un atac la demnitatea personala. Sigur in evul mediu se spalau la lighean, si fiRea i-a intors pe cetateni in timpurile alea in timp ce ea pompeaza milioanele de euro in firme turcesti, salarii la zeci de companii de casa, tembeliziunile rahatTV si Latrina si alti investitori milionari.
 • 0 (2 voturi)    
  a platit cei 17 mil eur pt sentinta din 2007 presc (Duminică, 20 septembrie 2020, 23:00)

  cetatean2016 [utilizator]

  cei 17 mil eurau fost platiti pt sentinta din 2007 aia cu neaprobarea puz ului care e prescrisa nu pt cea din 2019

  maine poimaine poate aparea constanda si cere toti banii pe sentinta din 2019 zicand ca cei 17 mil nu au fost din aceea datorie

  primaria a renuntat nesilita de nimeni la prescriptie pt sentinta din 2007 deci de buna voie i mai da 35 mil eur fara sa o oblige nimeni
 • +3 (5 voturi)    
  Spor! (Duminică, 20 septembrie 2020, 23:05)

  muvis [utilizator]

  Cât de penală e asta!
  Și ce de muncă vor avea magistrații în următorul an cu caracatița.
 • +6 (6 voturi)    
  PMB a renuntat la penalitati impotriva lui costa (Luni, 21 septembrie 2020, 0:11)

  cetatean2016 [utilizator]

  2 mari probleme

  1 PMB a platatit cei 17 mil eur pentru sentinta PRESCRISA Din 2007 aia cu neaprobarea puzului care nu era obligata sa o plateasca deci cei 115 mil euro din sentinta din 2019 sunt intacti.

  2 a renuntat definitiv la penalitatile pe care trebuia sa le ceara de la constanda pentru ca nu a restituit terenul liber de sarcini la care era obligat prin sentinta din 2019
  deci PMB a renuntat la 12 mil euro penalitati care se compensau cu penalitatile lui constanda
 • +8 (10 voturi)    
  Eh, e irelevant (Luni, 21 septembrie 2020, 0:36)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Ce, plateste Firea? Plateste statul? Platest slugile bugetare? In realitate platim noi si mediul privat orice amenda, orice decizie judecatoareasca cand statul e dat in jduecata. D-aia nu mai poate Sarmea ca e avantajat vreun gainar, Ea vrea puncte de BFF de la toti dubiosii ca doar PSD nu se plimba cu ingerasi prin jur. Ci doar cu mafioti, interlopi si gainari.
 • +1 (1 vot)    
  sa nu uitam de unde a plecat totul (Luni, 21 septembrie 2020, 12:26)

  Boa [utilizator]

  Sa nu uitam totusi nici de unde a plecat afacerea Constanda, respectiv de la decizia primarului basescu din 2003 de a da parcul Bordei lui Constanda care cumparase drepturile de la "fostii proprietari" (ramane inca de vazut cat de proprietari erau). Si de la decizia primarului Videanu de a-i da in compensatie satul Francez si promisiunea de a adopta un PUZ care sa-i permita constructii pe o suprafata de 3,5 ori mai mare si la o inaltime peste normele zonale de constructie de atunci.

  https://www.zf.ro/eveniment/oprescu-s-a-trezit-pe-cap-cu-o-bomba-de-165-mil-euro-in-scandalul-constanda-parcul-bordei-8451443

  Cam asa devin unii bogati peste noapte din banii cetatenilor: faci un smen cu autoritatile si pe urma fiecare cetatean plateste 80 de euro prin taxe si impozite ca sa devina Constanda bogat pentru niste drepturi discutabile si oricum prin procura. Cine a facut legea retrocedarilor astfel inca sa se poata tranzactiona drepturile a dat cel mai mare tun din istoria Romaniei, cea mai mare devalizare institutionalizata a unei tari.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by