Iohannis a ajuns preşedintele României şi cu ajutorul voturilor maghiarilor din Transilvania, însă nu a întors sprijinul primit, a declarat Árpád János Potápi, secretarul de stat ungar responsabil pentru politici naţionale, într-un interviu pentru ziarul Kronika din România, potrivit Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Klaus Iohannis ar trebui să ştie că saşii au fost invitaţi în Transilvania de către regii maghiari, la începutul anilor 1200, iar Pământului Crăiesc i s-au asigurat privilegii şi autonomie de care locuitorii lui s-au bucurat în timpul stăpânirii maghiare – a mai adăugat secretarul de stat. Cu toate acestea, în timpul luptelor din cadrul Revoluţiei Maghiare de la 1848, saşii din Transilvania s-au aliat cu duşmanii maghiarilor, iar la 1 decembrie 1918 au aprobat alipirea Transilvaniei la România.

“Eu nu m-am aşteptat la ceva mai bun nici de la Klaus Iohannis” – a subliniat Potápi, criticile la adresa președintelui român fiind făcute cu referire la declarațiile acestuia de acum câteva luni, că ”PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor”.

Pe de altă parte, relaţia dintre Ungaria şi România este una „corectă şi politicoasă”, chiar dacă mai există multe aspecte controversate, care nu au putut fi rezolvate încă, dar cel mai pozitiv lucru este că Guvernul de la Budapesta poate desfăşura activităţile prin care ajută comunitatea maghiară – a spus înaltul oficial ungar.

Potápi şi-a exprimat speranţa că, mai devreme sau mai târziu, în România se va forma o nouă situaţie în care şi UDMR va face parte din coaliţia de guvernare, iar politicienii săi vor ocupa funcţii în care pot face mai multe pentru comunitatea maghiară.

Cu privire la alegerile locale care se apropie, oficialul ungar a spus că este important ca maghiarii să aibă o reprezentare puternică la toate nivelurile.

“Pentru noi, UDMR este un partener strategic. Ei sunt cei pe care îi sprijinim, pentru că ei sunt cei mai puternici. Fără ei, viitorul politicii maghiare din Transilvania este inimaginabil” – a punctat Potápi.