La o zi după ce în spațiul public a apărut înregistrarea cu primarul din Sângeorz Băi care și-a înregistrat fata dezbrăcată, în genunchi și cu mâinile ridicate, în timp ce o certa, PNL Bistrița Năsăud a reacționat, precizând că Traian Ogâgău nu este membru de partid, candidează independent și nu e susținut de liberali. Pe hârtie lucrurile așa stau. În realitate însă sunt exact pe dos.

HotNews.roFoto: Hotnews

Traian Ogâgău își face campanie folosind însemnele PNL, la întâlnirile electorale echipa sa și chiar el purtând veste pe care scrie pe spate PNL, iar pe față numele său. Pe cuburile electorale apare alături de candidatul PNL la șefia Consiliului Județean, Stelian Doha.

Însemnele PNL sunt și pe coperta paginii de Facebook a lui Ogâgău.

Primar de succes al liberalilor din județ, Traian Ogâgău a devenit independent din cauza unor probleme penale pe care le avea. Așa că, deși a anunțat că nu-l susține, că-i independent, PNL nu și-a pus candidat în Sângeorz Băi, iar șefilor liberali nici nu le-a trecut prin cap să-l susțină pe candidatul USR-PLUS, deși la nivel de județ au o alianță încheiată cu partidele lui Dan Barna și Dacian Cioloș.

Calculul politic a fost simplu: dacă Ogârău nu-și rezolvă problemele, nu e al nostru, dacă și le rezolvă și câștigă e bine pentru toată lumea. De altfel, contactat de HotNews.ro, președintele PNL Bistrița Năsăud, Ioan Turc, a admis într-un final că acest calcul a existat.

Nu-i al nostru, dar e al nostru

Joi, PNL Bistrița Năsăud, sub semnătura președintelui organizației, Ioan Turc, a emis un comunicat de presă în care se dezice de Ogâgău. „Nu mai este membru PNL şi nu candidează la primărie din partea Partidului Naţional Liberal”, precizează sursa citată.

L-am contactat pe Ioan Turc pentru a ne spune cum își explică totuși că primarul din Sângeorz Băi își face, în aceste condiții, campanie sub sigla PNL. „Dl Traian Ogâgău s-a amprentat cât de mult a putut cu acest lucru. Eu am spus de câteva luni că e o candidatură independentă”, a spus într-un început Turc.

Fiind totuși șeful PNL din județ, nu ar trebui să știe situația? Liberalul se scuză că este candidat la primăria Bistrița și n-a avut timp să se intereseze de lucrul ăsta.

Se declară revoltat însă după apariția înregistrării cu abuzul lui Ogâgău: „Este o situație jenanta, sunt revoltat, sunt și eu tată, am doi copii. Îmi repugnă și jiosnicia celor care au expus un copil oprobiului public, mi se rupe inima”.

Revenind la „independența” lui Ogâgău, Turc spune că PNL nu și-a pus candidat în Sângeorz Băi pentru că actualul primar este foarte puternic, care a atras foarte multe fonduri europene, și dacă liberalii intrau oficial în cursă ar fi împărțit voturile și ar fi favorizat PSD. „Am făcut un calcul politic corect”, a spus el.

Întrebat dacă nu puteau să susțină candidatul USR-PLUS din Sângeorz, având în vedere că partidul are o alianță la nivel județean cu USR și PLUS, Turc a spus că cea mai convenabilă situație ar fi fost ca Ogâgău să fi putut candida din partea PNL dacă era integru.

De precizat, că primarul din Sângerz Băi a avut un dosar penal după ce i-a dat pe semnătura sa tatălui său un teren pentru a-și pune niște stupi, fără a trece decizia prin consiliu. În primă instanță el a fost condamnat pentru conflict de interese la un an de închisoare cu suspendare. Într-un al doilea dosar el a primit tot un an cu suspendare, în primă instanță, pentru că a refuzat recoltarea de probe biologice după ce s-ar fi urcat băut la volan.

Întrebat dacă nu a fost totuși un calcul politic, în sensul că Ogâgău să candideze independent, însă în realitate să nu-și piardă susținerea partidului, Ioan Turc a admis că acest calcul a existat inițial.

„Dacă ar fi existat atunci acest moment (înregistrarea cu fata primarului-n.r.), puneam candidat, chiar dacă luam bătaie”, a spus șeful PNL Bistrița Năsăud.

El crede însă că Ogâgău va câștiga alegerile în ciuda scandalului, pentru că „oamenii au văzut că lucrurile au început să se miște și are în derulare proiecte de 40 de milioane de euro”.

„Mie îmi pare foarte rău pentru situația asta”, a conchis Turc.

Nicio discuție pentru susținerea candidatului USR-PLUS

Cu o alianță la județ cu PNL, candidatul USR-PLUS pentru Primăria Sângeorz Băi, Stelian Strugar, a declarat pentru HotNews.ro, că niciun moment nu s-a pus problema ca el să fie susținut de liberali.

„La Sângeorz Bai nu a avut loc nicio discuție în acest sens”, a spus el.

Strugar a evitat să comenteze scandalul în care este implicat contracandidatul său, susținând că instituțiile statului trebuie să facă lumină în acest caz.

„Nu este datoria mea, eu îmi continui drumul si nu avem ce comenta, legea e pentru toată lumea”, a mai spus el.

Orban: Credeți că eu pot să urmăresc fiecare candidat?

Și președintele PNL, Ludovic Orban, a reacționat susținând că primarul Sângeorz Băi nu candidează din partea liberalilor.

"Evident că sunt împotriva, categoric împotriva oricărui comportament agresiv, cu atât mai mult faţă de un minor, cu atât mai mult faţă de copil. Dezavuez un astfel de comportament. Nu îl mai prezentaţi... a fost primar liberal. El nu candidează din partea PNL. În mod evident, este un comportament total împotriva oricărei norme legale şi de bun simţ", a arătat Orban.

„Credeți că eu pot să urmăresc fiecare candidat? Nu e candidatul nostru, e candidat independent”, a insistat el, potrivit Digi 24.