Nicușor Dan se repliază în războiul de campanie cu Gabriela Firea. După ce în spațiul public au apărut înregistrări în urma cărora primarul PSD al Capitalei l-a acuzat pe candidatul dreptei că ia bani de la interlopi, Nicușor Dan a prezentat, miercuri, o listă cu 33 de nume care, în opinia sa, arată că Bucureștiul „este administrat pe bază de cumetrie”.

Harta cumetriilor prezentata de Nicusor DanFoto: Nicusor Dan

„Sunt promovați oameni care, fie sunt oameni de încredere, fie sunt neamuri, fie sunt parteneri de afaceri, fie sunt copii de vecini, de neamuri, de parteneri de afaceri. Oamenii aceștia nu trebuie să fi dovedit ceva în viață, e de ajuns să fie la locul potrivit și la momentul potrivit și, deodată, se pomenesc că sunt băgați în vreo 3-4 companii municipale și câștigă dublu față de un om care a muncit toată viața și lucrează 10 ore pe zi într-o multinațională”, a declarat Nicușor Dan.

Harta cumetriilor făcută de Nicușor Dan:

Cele 33 de nume prezentate de Nicușor Dan și relațiile descrise de candidatul dreptei:

„1. SPERANȚA CLISERU

· Speranța Cliseru, fost director în Primăria Voluntari, administrator public Voluntari, director executiv și consilier parlamentar al senatoarei Gabriela Firea, prefect de București în era Firea, în timpul protestelor din 10 august 2018.

· A fost destituită și recuperată de Gabriela Firea pe un post de consilier la PMB, unde se găsește și azi.

· Legătura cu trecutul al Speranței Cliseru se face prin celebrul Gheorghe Bosânceanu, proprietarul controversat al șantierului naval Constanța, cel care a pornit în afaceri cu opt din navele Navrom, în anii '90, și despre care s-a spus că ar fi omul care se ocupă de afacerile lui Traian Băsescu. Bosânceanu lucrase anterior în Navrom, împreună cu Florin Pandele.

2. MIHAI RĂȘICĂ

· Mihai Daniel Rășică, directorul Poliției Locale București. Vine direct din Poliția Locală Voluntari. Este omul de încredere al familiei Pandele-Firea. Este și președintele Consiliului de Administrație al Companiei Municipale Străzi Poduri și Pasaje.

· Înainte de a fi șeful Poliției Locale, Rășică a mai fost prefect de Ilfov, atașat la consulatele din Rusia și Uzbekistan.

· El a venit la Poliția Locală București pentru a-l înlocui pe Ștefan Văsîi, cercetat pentru fapte de corupție, într-un dosar care viza achiziția unor mașini de topit zăpada.

3. ȘTEFAN VĂSÎI

· A fost director la Apă-Canal și directorul unei companii din Voluntari.

· Nu a fost niciodată capabil să prezinte în dosarul său de angajare diploma de bacalaureat.

· Este cumătru cu Nicu Gheară.

· La București a fost promovat de familia Pandele – Firea, după câștigarea alegerilor din 2016, ca șef al Corpului de Control al PMB. În pregătirea concursului pentru director al Poliției Locale, el a fost detașat la această direcție, devenind apoi director plin.

· A fost înlocuit din funcție după dosarul mașinilor de zăpadă.

· Dosarul mașinilor de zăpadă, cel care i-a stopat brusc cariera de polițist a lui Văsîi, este încă nefinalizat, însă el se întinde dincolo de atribuțiile acestuia.

· El este cercetat pentru că a semnat actele pentru cumpărarea pe bani grei a 12 utilaje de topit zăpada, utilaje cumpărate de Poliția Locală, Grădina Zoologică, Centrul Cultural ARCUB, direcții sau servicii ale Primăriei Capitalei fără atribuții în salubritate.

· Omul despre care se presupune că a coordonat aceste achiziții este, bineînțeles, Speranța Cliseru, din poziția de șef de cabinet, la acel moment, al primarului Gabriela Firea.

· Un alt dosar încă nerezolvat este cel al mașinilor pentru Poliția Locală, echipate cu toată tehnica necesară, cumpărate cu sume mari de bani, și care au ajuns să fie folosite în activități private de șefi din Primăria București. Unul dintre utilizatori a fost Aurelian Bădulescu, viceprimar și om de încredere al Gabrielei Firea.

4. ALINA TARCEVSCHI

· Este nașa cuplului Pandele Firea și șefa de cabinet a primarului Gabriela Firea.

· A fost instalată ca director al Direcției Statistici și Strategii din PMB.

· A fost consilier personal pentru relații externe și protocol.

· Este unul din oamenii care au lucrat în echipa Gabrielei Firea la publicațiile pe care le-a condus în trustul Intact al lui Dan Voiculescu (Săptămâna Financiară, Felicia, Financiarul), în Intact Media Group, trustul lui Dan Voiculescu (2009-2011).

· În perioada 2013 – 2015 a lucrat în Prefectura Județului Ilfov.

· Veniturile din 2018 a câștigat în total, 247.808 lei, aproape 4.000 de euro lunar, din PMB.

5. VICA NELA VRANCEANU

· Este sora cea mare a Gabrielei Firea.

· Ea este director executiv la Primăria Voluntari, în direcția Protecția Copilului, începând din 2018, după ce anterior fusese angajată în această instituție ca inspector principal.

· A fost președinte al CA al Green City Voluntari SA, după ce anterior a fost angajată în Tudor-Imob SRL (firma Gabrielei Firea), Euro Apavol SA și Direcția Asistență Socio-Medicală Voluntari.

6. ANGELICA COBZARU

· Sora cea mică a Gabrielei Firea a fost, începând din 2013, consilier juridic la Primăria Voluntari.

· Un an mai târziu a devenit consilier principal la Ministerul Mediului, iar din 2015 a fost angajată pe postul de consilier principal Agenția Națională de Protecția Mediului Ilfov.

· Conform declarației de avere deține un apartament de peste 64 de metri pătrați, cumpărat în 2018, în București. Are datorii de 25.000 de euro către sora sa – Gabriela Firea – bani împrumutați după căsătorie.

· În 2018, Angelica Cobzaru a încasat de la stat suma de 65.609 lei cu titlul de salariu, iar de la Universitatea Ecologică București a încasat suma de 23.640 de lei, având funcția de lector.

7. SEBASTIAN SCARLAT

· Iubitul Angelicăi Cobzaru, sora Gabrielei Firea, care a fost pompier în Moreni timp de 13 ani.

· A ajuns la conducerea a două dintre firmele înființate de Consiliul General București: director la Compania de Pază și administrator la Compania de străzi.

· A fost numit Director General adjunct al Companiei Municipale de Pază și Securitate București SA în 5 martie 2018.

· Gabriela Firea a spus într-un interviu că nu a auzit de el, nu știe cine este.

8. MIHAELA VIZIREANU este directorul de personal al Poliției Locale București, venită tot de la Primăria Voluntari, fostă subordonată a primarului Pandele, angajată prin transfer de la o societate privată.

9. ANDA LIXANDRU este inspector asistent, departament contabilitate la Poliția Locală, fostă subordonată a primarului Pandele, angajată la DASMV Voluntari.

10. CATĂLINA GEORGIANA TURCIN este inspector la Poliția Locală a Municipiului București, fostă subordonată a primarului Pandele, venită de la Direcția de Asistență Socio-Medicală Voluntari.

11. TRIFU VASILICA GEORGIANA

· Este partenera de viață a lui Mohamed Hanifi, nașul cuplului Firea, și gestionează o companie importantă.

· Este director general al Centrului pentru Tineret al Municipiului București (CTMB), este o administrație a Capitalei care a făcut numai achiziții directe.

· A fost inspector de specialitate în Corpul de Control al Primarului General, fost inspector de specialitate la buget în cadrul ASSMB, fost inspector ANAF.

· Ca director general al CTMB, Georgiana Vasilica a avut venituri anuale de 98.000 de lei.

· A devenit apoi membră în CA al Service Ciclop, o companie municipală.

· A ajuns și în CA la Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”.

12. TRIFU ANDREI RĂZVAN

· este inspector proceduri, achiziții ASSMB.

· este fostul soț al GEORGIANEI TRIFU.

· pe lângă salariile de la ASSMB, în valoare de aproape 52.000 lei, se mai găsesc și venituri de la Compania Municipală de Parking, însumand aproape 45.000 lei.

13. MITROI MARIANA GINA

· director general adunct la Compania Municipală Cimitire București.

· fost manager marketing la Compania Municipala Sport pentru Toți.

· este sora Georgianei Trifu.

14. ALEXANDRA DOBRE

· directoarea Centrului pentru Seniori București, fostă consilieră a lui Gabriel Oprea.

· a fost director general al Centrului European Cultural și de Tineret pentru Unesco ,,Nicolae Bălcescu” Sector 4, fără concurs.

· Numirea se leagă de numele lui Daniel Băluță, primarul sectorului 4.

· Gabriela Firea a numit-o directoarea centrului cultural UNESCO și directoare a centrului pentru seniori, fără concurs.

· membru în mai multe consilii de administrație ale companiilor municipale sau instituțiilor subordonate, printre care Service Ciclop, și Spitalul Gomoiu, dar și la Spitalul Filantropia.

15. MARIUS MANOLACHE

· Este directorul Direcției de Guvernanță Corporativă și se ocupă de monitorizarea celor 22 de companii municipale.

· El pune în aplicare deciziile de numire și revocare a membrilor consiliilor de administrație și reprezentanților unităților administrativ-teritoriale, încheie contracte de mandat cu administratorii regiilor autonome.

· Marius Manolache fost deputat de Mehedinti și este finul fostului premier Victor Ponta.

· În 2010, după ce Victor Ponta a devenit președinte PSD, finul său, Marius Manolache, a fost numit vicepreședinte la PSD Ilfov. A candidat în Parlamentul României la Mehedinți, devenind deputat, apoi a fost pus vicepreședinte PSD Sector 4.

16. BECALI VICTORIA ADRIANA, angajată la Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), are funcția de expert. Soțul acesteia, Valentin Vasilică Becali, este nepotul lui Gigi Becali, și este angajat la FC Voluntari.

17. LUCIAN VOICU este director executiv la AMCCRS, fost inspector în Primăria Voluntari condusă de soțul Gabrielei Firea, Florentin Pandele.

18. IULIANA HODOS, fostă Mînza, a fost angajată inițial, pe 28 februarie 2018, în funcția de consilier juridic la Compania Municipală Medicală București.

· După alte câteva luni, a mai prins un contract de muncă la Compania Municipală Consolidări, unde a fost încadrată pe funcția de specialist în planificarea, controlul și raportarea performanței economice.

· Hodos a fost încadrată ca șef serviciu, cu timp parțial de lucru, funcție pentru care primește puțin peste 6.200 de lei brut.

19. GHEORGHE CRISTINEL RELU

· iubitul Iulianei Hodos

· fost polițist în cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice

· conduce Direcția de Integritate a Primăriei Capitalei

· S-a pensionat din poliție de unde încasează o pensie specială de 49.000 lei, plus salariul de funcționar, în cuantum de 37.000 lei.

20. LAURENȚIA CĂTĂLINA GUȘAVAN

· șef serviciu la Direcția de Urmărire Lucrări Mari Infrastructură și membru în Consiliul de Administrație al Companiei Municipale Parcuri și Grădini București SA

· Câștigă 150.000 de lei pe an

· Vine din funcția de director executiv adjunct în cadrul Direcției de Urbanism și Fonduri Europene din Primăria Voluntari.

21. SILVIA EL MOUKADDEM, fostă Ioan

· a fost angajată de primarul Gabriela Firea pe funcția de consilier juridic al municipalității.

· a lucrat pe un post asemănător la Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților.

22. NINEL TOMA este consilier local în localitatea Voluntari

· Toma figurează în acte ca angajat la Compania Municipală de Consolidări pe funcția de director general adjunct.

· primește vreo 25.000 de lei pe an. (- un salariu brut de 17.211 lei, la care se adaugă un spor de 15% pentru funcția de conducere, plus 25% pentru vechime în muncă.)

23. VLAD GHEORGHE

· șeful Centrului de Protecție a Plantelor București (CPPB), și-a falsificat CV-ul și a fost concediat pentru indisciplină în urmă cu aproximativ 20 de ani.

· A ajuns în Primăria Capitalei prin intermediul Alinei Tarcevschi, cu o mărire de salariu, la 4.500 lei, urmată de o alta, la aproximativ 7.000 lei lunar.

· Acum încasează nu mai puțin de 10.400 lei pe lună.

· Vlad Gheorghe are pe mână un buget de achiziții de aproximativ 2 milioane lei.

24. MARIANA BROD

· președinta Consiliului de Administrație al Companiei Municipale Publicitate și Afișaj, vine din Primăria Voluntari, unde a îndeplinit funcția de șef serviciu Monitorizare Acte Administrative, Registratură și Evidentă Electorală.

· În 2017, pe lângă banii primiți de la Consiliul de Administrație din compania municipală (18.628 de lei) a primit bani de la Primăria Voluntari – 9.393 lei, Primăria București – 77.396 lei și SC Green City Voluntari SA, companie municipală locală – 14.469 de lei, adică un total de 119.886 de lei.

25. SIMONA VALENTINA BUTACU

· secretar executiv PSD Sector 6 și președinta organizației de tineret PSD București, una dintre consilierele personale ale Gabrielei Firea.

· membru în CA al Companiei Municipale Publicitate și Afișaj, și directoarea Companiei Municipale Tehnologia Informației din aprilie 2018.

· Anul trecut a câștigat, doar din relațiile contractuale cu firme sau autorități locale bucureștene circa 177.211 lei. Asta înseamnă o medie lunară de 14.767 de lei, mai mult decât primii trei oameni din stat.

· A câștigat bani de la companiile municipale și din PMB: 106.389 lei de la Service Ciclop ca director general, 12.100 lei pentru poziția de consilier ocupată în Consiliul General al Sectorului 6, 23.642 de lei de la Primăria Municipiului București unde a fost consilier personal al Gabrielei Firea, 18.628 de lei de la Compania Municipală Publicitate și Afișaj și 16.452 de lei de la Compania Municipală Agrement București pentru un contract de mandate.

26. CONSTANTIN NICULAE

· a fost comandant de navă, coleg cu Pandele

· fost administrator public al orașului Voluntari, fost director general al Companiei Municipale Parking București SA, actual membru al CA al Companiei Municipale Publicitate și Afișaj.

· În 2017, a încasat și el 128.214 lei de la Primăria București și alte sume importante din Voluntari: 31.659 de lei ca Director General al Euro Apa Vol Oraș Voluntari, 42.375 de lei de la Primăria București și 54.180 de lei de la Compania Municipală Parking București SA, ca director general.

· Soția sa, Anișoara, este directoare executivă a Direcției de Asistență Socială din Primăria Voluntari și membru în Consiliul de Administrație al SC Security Vol SA Voluntari, companie subordonată și ea orașului Voluntari.

27. ANCA SORINA COMANICI,

· consilieră personală a Gabrielei Firea pe probleme de sănătate

· consilier local PSD la Sectorul 1

· consilier al Ministrului Sănătății, membru al consiliului de administrație al Companiei Municipale Parking București

· a fost responsabilă cu achizițiile la Spitalul Sfânta Maria, potrivit unei investigații a lui Cătălin Tolontan.

28. MANUELA GEANINA DEDIU

· membru al Consiliului de Administrație al Companiei Municipale Străzi Poduri și Pasaje

· șefa Biroului de Presă din Primăria Capitalei

· administrator la Compania Eco Igienizare.

29. MIHAI SANDU NITA

· membru CA Compania Municipală Dezvoltare Durabilă, fost consilier local la Voluntari, fost angajat al Primăriei Voluntari.

30. PETRE ANGHELINA COSMIN

· Vecin cu familia Pandele

· Petre Anghelina a ajuns directorul Companiei Municipale Parcuri si Grădini București, cu un salariu 17.295 lei/lună, adică peste 3.000 de euro.

· Înainte de a deveni specialist în parcuri, Anghelina a lucrat în asigurări, fiind expert daune. Anterior, el a fost declarant vamal la o firmă din Otopeni.

31. BURGHIU DAVID ALEXANDRU

· este director la Compania Municipală Termoenergetica București (fost RADET).

· Soția lui Burghiu este Florea Anna Maria, fiica lui Gheorghe Florea.

· administrator la Compania Națională Parcuri și Grădini

· director la Compania Municipală Managementul Traficului

· În 2017, a primit pentru postul de la Compania Municipală o îndemnizație de 12.472 lei și un salariu de 19.040. La acestea se pun în plus 72.922 lei de la CNAB și 16.794 de la Metrorex. În total 120 mii de lei, adică un venit de 10 mii de lei pe luna.

· Odată ce a ajuns administrator la RADET și, ulterior, director la Termoenergetica, veniturile anuale ale lui David Burghiu s-au triplat până la aproape 350 mii de lei.

· Conform ultimei declarații de avere, în 2019 el a primit pentru participarea în Comisia pentru aplicarea Legii 550/2002, o îndemnizație în valoare de 65.762 lei.

32. DIANA CHIFA

· Directoare la Compania Municipală de Agrement.

· Este prietenă cu Tone Cosmina (consilier local Voluntari – Pandele) în Kuni Cosmetics, marca înregistrată a Minimaslist Design Investments SRL, unde Diana Chifa e asociat unic și administrator.

· E prietena lui Robert Frunză, președintele Consiliului de Administrație al FC Voluntari, din subordinea Primăriei Voluntari.

· Prin firma ASC SYSTEMS COM SRL, având ca acționariat pe Oprita Stefan si Oprita Alexandru. Aceasta firmă a devenit o abonată a Direcțiilor Primăriei Capitale ce au ca obiect principal de activitate organizarea de evenimente (ARCUB, Creat, Centrele Educaționale, s.a).

· Firma de mai sus nu a obținut niciun contract cu statul înainte de 2016, iar toate licitațiile care au fost câștigate între timp de către aceasta au fost prin “cumpărare directa”.

33. MOHAMED HANIFI – cetățean sirian, nașul cuplului Pandele – Firea

· Mohamed este iubitul Georgianei Trifu, directoarea Companiei Municipale de Agrement.

· Georgiana Trifu are, la rândul ei, o relație specială cu Elena Neagu. La Compania Municipală de Agrement se fac numai achiziții directe. Cele mai multe dintre achizițiile directe sunt atribuite numai către o singura persoana Neagu Elena (soția cântărețului Matteo). Firmele prin care Elena Neagu câștigă bani publici nu au avut aproape nici un fel de activitate pana in 2016.