Conflictul juridic Guvern - Parlament privind moţiunea de cenzură - pe agenda CCR

de DP     HotNews.ro
Marţi, 15 septembrie 2020, 7:19 Actualitate | Politic


Curtea Constitutionala
Foto: Curtea Constitutionala
Curtea Constituţională a României (CCR) s-ar putea pronunţa, marţi, cu privire la sesizarea Cabinetului Orban referitoare la existenţa unui conflict juridic între Guvern şi Parlament ca urmare a depunerii unei moţiuni de cenzură în sesiune extraordinară, scerie Agerpres. Oficiali ai CCR au precizat luni că judecătorii constituţionali au finalizat deliberările, urmând ca, în cursul zilei de marţi, să fie redactată forma finală a minutei.

* La dezbateri, reprezentantul Guvernului, Olivia Diana Morar, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, a susţinut că Parlamentul a urmărit să "abuzeze" de instrumentele constituţionale "în scopul satisfacerii unor obiective politice".

"Vă rugăm să constataţi că prezentul conflict juridic de natură constituţională se fundamentează pe încălcarea mai multor principii constituţionale, dezvoltate în mod expres sau implicit la nivelul Legii fundamentale, respectiv principiul echilibrului puterilor în stat, cel al colaborării şi cooperării loiale între autorităţi şi cel al stabilităţii juridice. (...) Apreciem că, raportat la conduita Parlamentului, acesta, sub apanajul unei interpretări juridice voit eronate a prevederilor constituţionale, aşadar sub aparenţa constituţionalităţii, a urmărit să abuzeze de remediile şi instrumentele constituţionale în scopul satisfacerii unor obiective politice", a spus Olivia Morar.

În opinia ei, s-a deschis calea unui amestec "abuziv" în treburile Executivului.

"Astfel, principiul echilibrului puterilor în stat a fost încălcat prin aceea că Parlamentul a urmărit eludarea unei interdicţii constituţionale care limitează controlul asupra Guvernului, deschizând astfel calea nu doar a unui amestec abuziv în treburile Executivului, dar mai mult decât atât a unei potenţiale intenţii de transformare a acesteia într-o entitate subordonată Parlamentului, ceea ce contravine în mod vădit echivalenţei şi egalităţii celor două autorităţi publice în faţa Constituţiei", a precizat reprezentantul Guvernului.

* Cristian Ionescu, reprezentantul Senatului, a spus că opoziţia are tot dreptul să iniţieze oricând o moţiune de cenzură împotriva Guvernului.

"Prim-ministrul nu se referă în realitate la instituţia Parlamentului ca parte a unui pretins conflict juridic de natură constituţională, ci la demersul procedural şi legitim al unui număr consistent de deputaţi şi senatori care au iniţiat împotriva Guvernului pe care îl conduce o moţiune de cenzură ca forma cea mai gravă a controlului parlamentar. Opoziţia este îndreptăţită de Constituţie să iniţieze oricând - subliniez, oricând - fie într-o sesiune parlamentară ordinară, fie într-o sesiune extraordinară o astfel de modalitate de control parlamentar", a arătat Cristian Ionescu.

* La rândul său, reprezentantul Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a spus că în Constituţie nu a găsit specificat un moment exact în care poate fi retrasă încrederea Guvernului.

''În Constituţie se precizează foarte clar la articolul 113 alineatul 1 faptul că plenul reunit al Camerelor este cel care retrage încrederea Guvernului, fără a preciza o dată când. Atât timp cât Guvernul poate fi învestit în sesiuni extraordinare sau în sesiuni ordinare, la fel încrederea. În Constituţie nu am găsit un paragraf care să precizeze dacă retragerea încrederii Guvernului poate fi decât la un anumit moment'', a argumentat el.

Acesta a adăugat că zilnic Parlamentul ar putea introduce o moţiune de cenzură, dacă ar fi constituţional, în urma comportamentului pe care îl are Executivul.

***
Executivul, prin premierul Ludovic Orban, a solicitat Curţii Constituţionale să constate dacă există o situaţie conflictuală între Guvern, pe de o parte, şi Parlament, pe de altă parte, "generată de depunerea unei moţiuni de cenzură în perioada dintre cele două sesiuni parlamentare ordinare, cu consecinţa convocării unei sesiuni extraordinare exclusiv numai pentru prezentarea moţiunii fără dezbaterea şi votarea acesteia".

Potrivit textului sesizării, situaţia conflictuală este derivată "din încălcarea dispoziţiilor art. 113 alin. (4) coroborat cu art. 66 alin. (1) din Constituţie".

"Conflictul juridic de natură constituţională există între Guvernul României şi Parlament şi derivă direct din Constituţie (art. 113 alin. (4) coroborat cu art. 66 alin. (1)), în sensul în care blocarea procedurii moţiunii de cenzură la etapa prezentării acesteia fără parcurgerea celorlalte etape procedurale în aceeaşi sesiune parlamentară menţine Guvernul României, parte a puterii executive, într-o situaţie incertă, fapt declarat contrar Constituţiei, prin decizii anterioare ale Curţii Constituţionale (Decizia nr. 1525/2010), deoarece afectează principiul stabilităţii activităţii Guvernului, dedus din dispoziţiile art. 102 alin. (1) şi art. 113 din Constituţia României", se arată în sesizare.

Conform acesteia, "existenţa conflictului juridic de natură constituţională este generată de depunerea moţiunii de cenzură în perioada dintre sesiunile ordinare ale Parlamentului, cât şi de convocarea unei sesiuni extraordinare având ca obiect numai prezentarea moţiunii de cenzură".

Guvernul susţine, totodată, că moţiunea de cenzură iniţiată la data de 17 august de un număr de 205 deputaţi şi senatori, cu titlul "Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mită generalizată", având conţinutul prezentat în sesiunea extraordinară din data de 20 august, "nu poate fi dezbătută şi votată în altă sesiune ordinară sau extraordinară decât cu încălcarea dispoziţiilor art. 113 alin. (4) din Constituţia României, deoarece Guvernul ar fi supus unei duble sancţiuni în temeiul aceluiaşi act politic epuizat (moţiunea de cenzură înregistrată în data de 17 august 2020) prin nediscutarea şi votarea acestuia în cadrul sesiunii parlamentare în care a fost depus".

De asemenea, conform sesizării, cele două Camere ale Parlamentului trebuiau să fie convocate în sesiune extraordinară comună "la momentul iniţierii moţiunii de cenzură".

Un alt argument adus de Guvern în favoarea existenţei unui conflict constituţional este cel privind "încălcarea principiului stabilităţii activităţii Guvernului".

Cabinetul Orban cere CCR să constate "existenţa unui conflict de natură constituţională între Guvern şi Parlament generat de încălcarea dispoziţiilor art. 113 alin. (4) coroborat cu dispoziţiile art. 66 alin. (1) din Constituţie, urmare a depunerii moţiunii de cenzură în perioada dintre încheierea primei sesiuni ordinare şi începutul celei de a doua sesiuni ordinare a Camerei Deputaţilor şi Senatului".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1070 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Va fi bineinteles o decizie luata cu majoritate (Marţi, 15 septembrie 2020, 9:55)

  Susufler0 [utilizator]

  de voturi ! Mai mult ca sigur in favoarea guvernului !

  PS. Important e daca solutia se va da pe fondul cauzei or va fi vorba cumva de vreo inadmisibilitate, caz in care chestiunea ar continua sa ramana deschisa !

  PS. Cine, cum pariaza pe sau impotriva Curtii "rosii" ?!! :))))))
  • +1 (1 vot)    
   S-a decis impotriva Guvernului ! (Marţi, 15 septembrie 2020, 11:40)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   :((
   Si totusi decizia este in spiritul Constitutiei !

   Daca intre sesiuni intervine un motiv imbatabil care impune demiterea guvernului de urgenta, e logic ca acest lucru sa se faca prin motiune de de cenzura, caz in care se convoaca in acest scop sesiune extraordinara, dupa cum, tot logic este ca, daca motiunea nu s-a transat pana la inceperea sesiunii parlamentare ordinare acest lucru sa se intample intr-o astfel de sesiune !

   Cata vreme in Constitutie la art 113 nu se face vreo deosebire intre o sesiune parlamentara ordinara si o sesiune parlamentara extraordinara, inseamna ca poti introduce o motiune intr-o sesiune si o poti transa in alta.


   Abia daca in acest proces vreuna din puterile statului implicate in procedura constata ca cealalta ingreuneaza fara motiv procedura, de exemplu se poate sesiza CCR cu existenta unui conflict constitutional intre puterile statului, bazat pe un comportament neloial !

   PS. Nu-mi convine solutia dar ii inteleg ratiunile !

   PPPS. Si inca ceva : Constitutia ca orice lege porneste de la principiul bunei credinte iar nu de la principiul relei credinte !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by