Curtea Constituțională amână pentru marți pronunțarea unei decizii privind conflictul între Guvern şi Parlament sesizat de Executiv după depunerea moţiunii de cenzură în sesiune extraordinară. Moţiunea de cenzură a PSD nu a fost votată în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului din 31 august din lipsă de cvorum.

Valer DorneanuFoto: Agerpres

CCR a anunțat că luni a finalizat deliberările asupra conflictului juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament, sesizat de Executiv privind depunerea moţiunii de cenzură în sesiune extraordinară, iar în cursul zilei de marţi va fi redactată forma finală a minutei.

"Parlamentul a urmărit să abuzeze" de instrumentele constituţionale în scopul satisfacerii unor obiective politice"

La dezbateri, reprezentantul Guvernului, Olivia Diana Morar, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, a susţinut că Parlamentul a urmărit să "abuzeze" de instrumentele constituţionale "în scopul satisfacerii unor obiective politice".

În opinia ei, s-a deschis calea unui amestec "abuziv" în treburile Executivului.

"Astfel, principiul echilibrului puterilor în stat a fost încălcat prin aceea că Parlamentul a urmărit eludarea unei interdicţii constituţionale care limitează controlul asupra Guvernului, deschizând astfel calea nu doar a unui amestec abuziv în treburile Executivului, dar mai mult decât atât a unei potenţiale intenţii de transformare a acesteia într-o entitate subordonată Parlamentului, ceea ce contravine în mod vădit echivalenţei şi egalităţii celor două autorităţi publice în faţa Constituţiei", a precizat reprezentantul Guvernului, potrivit Agerpres.

"Opoziţia are tot dreptul să iniţieze oricând o moţiune de cenzură împotriva Guvernului"

Cristian Ionescu, reprezentantul Senatului, a susținut în fața CCR că opoziţia are tot dreptul să iniţieze oricând o moţiune de cenzură împotriva Guvernului.

"Prim-ministrul nu se referă în realitate la instituţia Parlamentului ca parte a unui pretins conflict juridic de natură constituţională, ci la demersul procedural şi legitim al unui număr consistent de deputaţi şi senatori care au iniţiat împotriva Guvernului pe care îl conduce o moţiune de cenzură ca forma cea mai gravă a controlului parlamentar. Opoziţia este îndreptăţită de Constituţie să iniţieze oricând, subliniez - oricând -, fie într-o sesiune parlamentară ordinară, fie într-o sesiune extraordinară o astfel de modalitate de control parlamentar", a subliniat Cristian Ionescu.

"Parlamentul ar putea introduce zilnic o moţiune de cenzură, dacă ar fi constituţional"

La rândul său, reprezentantul Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a spus că în Constituţie nu a găsit specificat un moment exact în care poate fi retrasă încrederea Guvernului.

''În Constituţie se precizează foarte clar la articolul 113 alineatul 1 faptul că plenul reunit al Camerelor este cel care retrage încrederea Guvernului, fără a preciza o dată când. Atâta timp cât Guvernul poate fi învestit în sesiuni extraordinare sau în sesiuni ordinare, la fel încrederea. În Constituţie nu am găsit un paragraf care să precizeze dacă retragerea încrederii Guvernului poate fi decât la un anumit moment'', a arătat vicepreședintele Camerei.

Acesta a adăugat că zilnic Parlamentul ar putea introduce o moţiune de cenzură, dacă ar fi constituţional, din cauza "comportamentului" pe care îl are Executivul.

Executivul, prin premierul Ludovic Orban, a solicitat Curţii Constituţionale să constate dacă există o situaţie conflictuală între Guvern, pe de o parte, şi Parlament, pe de altă parte, generată de depunerea unei moţiuni de cenzură în perioada dintre cele două sesiuni parlamentare ordinare, cu consecinţa convocării unei sesiuni extraordinare exclusiv numai pentru prezentarea moţiunii fără dezbaterea şi votarea acesteia.