Social-democrații au analizat în ședința Consiliului Politic Național (fostul CEX) posibilitatea creării de alianțe pentru alegerile parlamentare din decembrie dar și problemele de campanie, estimări și calcule privind ultimele sondaje interne. O problemă mare pentru PSD este reprezentată de candidaturile lui Vanghelie și Onțanu, care canibalizează voturile PSD în două sectoare din București.

Lideri PSDFoto: PSD

Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că, potrivit ultimelor sondaje interne, PNL are între 8-10 procente înaintea PSD, care este cotat cu un scor de 26-28%. De asemenea, actuala conducere a PSD le-a transmis liderilor din teritoriu că, potrivit estimărilor, se așteaptă ca la alegerile locale să obțină câte 17-20 Consilii Județene și primării reședință de județ.

"Estimarea este una optimistă. Real cred că vom obține cam 15 CJ și primării importante. La cum se văd lucrurile acum riscăm să pierdem Moldova definitiv iar Bucureștiul este un mare semn de întrebare. Exisă probleme la sectoare. Acolo candidați ca Piedone, Vanghelie rup din voturile noastre. La sectorul 5 Florea are probleme. Candidaturile lui Vanghelie și Piedone rupe din voturile nostre și cresc șansele dreptei", au explicat sursele citate.

În acest context s-a discutat și posibilitatea creării unor alianțe la alegerile parlamentare din decembrie. Astfel, o alianță cu partidul lui Victor Ponta, Pro România, nu este susținută în interiorul PSD. Președintele PSD Marcel Ciolacu nu își dorește această alianță iar lideri ca Dumitru Buzatu, Gabriela Firea și Claudiu Manda au spus că nu susțin o eventuală colaborare cu Ponta la alegerile parlamentare, susțin sursele participante la ședința CPN.

"PSD nu vrea să cedeze mandate de parlamentari unui partid care ne atacă zilnic. Cu mici excepții Ponta este detestat în partid. După ce și-a anunțat și candidați pentru București și a lăsat-o baltă pe Firea posibilitatea unei colaborări pentru parlamentare este extrem de redusă" au explicat sursele HotNews.ro.

Nu același lucru se poate spune despre șansele unei alianțe cu partidul lui Dan Voiculescu PPU-SL. PSD are nevoie de televiziunea lui Voiculescu iar Marcel Ciolacu este dispus să cedeze câteva locuri eligibile la parlamentare pentru vizibilitate și sprijinul mediatic al Antenelor.

În ședința CPN, Vasile Dîncu a intervenit și a propus ca eventualele alianțe pentru parlamentare să fie condiționate de retragerea candidaților partenerilor din cursa pentru alegerile locale (referire indirectă la candidaturile lui Neculai Onțanu și Cristian Piedone, susținuți de PPU-SL ).

Liderii PSD am amânat o decizie privind alianțele pentru alegerile parlamentare pentru săptămâna viitoare.