PSD, PNL, USR şi UDMR au depus un proiect de lege pentru modificarea alegerilor parlamentare: Cei aflați la coadă pot vota până la 23.59 / Scade numărul de susținători pentru candidaturi

de I.B.     HotNews.ro
Marţi, 8 septembrie 2020, 23:58 Actualitate | Politic


Alegeri parlamentare
Foto: Dani Rockhoff
Lideri de la PSD, PNL, USR şi UDMR au depus un proiect de lege la Senat care schimbă mai multe reglementări la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Astfel, alegătorii care se află în faţa secţie de vot sau aşteaptă la rând pot vota până la ora 23.59. Este redus şi numărul necesar de susţinători pentru a fi depuse candidaturile, fiind necesare cel puţin 0,5% din numărul total de alegători înscrişi în Registrul electoral la nivel naţional, potrivit News.ro.

Iniţiativa de lege poate fi consultată AICI.

Alegătorii aflaţi în faţa secţie de votare şi care aşteaptă la rând să voteze pot vota până la 23.59

„Art. 88. - (1) La ora 21.00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declara votarea încheiată şi dispune închiderea localului de vot.

(2) Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îţi exercite dreptul de vot, în condiţiile prezentei legi.

(3) La ora 21.00, urna specială trebuie să se afle în localul secţiei de vot.

(4) Alegătorii aflati în situaţiile prevazute de alin. (2) si (3) pot vota până cel mult la ora 23.59.

(5) Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare verifică la ora 21.00 dacă în afara sediului secţiei de votare se afla alegatori care aşteaptă să-şi exercite dreptul de vot şi dispune măsurile necesare pentru a asigura accesul ordonat al acestora în localul de vot, în serii corespunzătoare numărului cabinelor”, conform proiectului de lege.


Prevederile privind votul Diasporei

Listele electorale permanente din străinătate se întocmesc de către AEP şi se transmit biroului electoral de circumscripţie pentru secţiile de votare din străinătate, până cel târziu cu 10 zile înaintea datei votării.

La secţiile de votare organizate în străinătate se utilizează numai liste electorale suplimentare care sunt generate în format electronic, în mod automat, pe baza datelor înregistrate pe terminalele informatice din cadrul Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

În situaţia disfuncţionalităţii Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, listele electorale suplimentare din străinătate se întocmesc pe suport de hârtie şi cuprind rubrici pentru numele şi prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa alegătorului, precum şi semnătura acestuia.

Definiţia partidelor politice parlamentare este schimbată

În sensul prezentei legi, prin partide politice parlamentare se înţelege partidele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minoritalilor naţionale care, la ultimele alegeri pentru Senat şi Camera Deputaţilor, au întrunit, individual sau într-o alianţă, pragul electoral şi au obţinut mandate de deputat sau de senator.

Alianţele politice şi alianţele electorale care au în componenţă cel puţin un partid politic parlamentar sunt asimilate partidelor politice parlamentare.

Scade numărul de susţinători necesar depunerii candidaturilor

Partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care depun la Biroul Electoral Central o listă de susţinători cuprinzând cel puţin 0,5% din numărul total de alegători înscrişi în Registrul electoral la nivel naţional, pot depune liste de candidaţi în toate circumscripţiile electorale.

Partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care optează să depună listele de susţinători la birourile electorale de circumscripţie, pot depune liste de candidaţi numai dacă acestea sunt susţinute de minimum 0,5% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reşedinţă în circumscripţia respectivă, fără ca numărul acestora să fie mai mic de 1.000 de alegători.

Candidaţii independenţi trebuie să fie susţinuţi de minimum 0,5% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reşedinţă în circumscripţia respectivă, fără ca numărul acestora să fie mai mic de 500 de alegători.

De asemenea, termenul de înregistrare ca alegător prin corespondenţă incepe la data de 1 aprilie a anului în care au loc alegerile şi expiră cu 45 de zile înainte de data votării, potrivit News.ro.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2829 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  23:59 (Miercuri, 9 septembrie 2020, 3:34)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Sau ar putea urma regula magazinelor profesioniste care raman deschise pana la ultimul client si il servesc indiferent daca se depaseste ora "oficiala" de inchidere. Cat sta clientul, angajatii sunt la cheremul sau.

  Asa ar trebui si aici, tinand cont ca noi ii punem in functii, ar putea macar minimalul efort depus sa permita votarea pana la ultimul participant chit ca e 4:16 dimineata. Altfel ajungem la inca o situatie stil Melescanu.
 • +1 (1 vot)    
  Magazine profesioniste zici? (Vineri, 11 septembrie 2020, 17:06)

  adiida [utilizator]

  Deci asa arata un magazin profesionist.Aha,acum am inteles.
  Ala care sta dupa fiecare nesimtit infatuat,ala-i magazinul pro?
  Halal,
  Indoctrinarea europenista cu drepturi n-are margini.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by