Mai multe asociații civice cer Biroului Electoral Central să clarifice reglementările adoptate pe 7 septembrie prin care s-a stabilit că doar cei cu viza de flotant obținută anterior datei de 4 septembrie vor putea vota la locale în noua localitate de reședință. „Anunţarea unor termene limită pentru obţinerea documentelor necesare votării după ce aceste termene au trecut este o practică inacceptabilă de natură să îngreuneze înțelegerea procedurilor de către participanții la procesul electoral și chiar exercitarea dreptului de vot”, se arată în scrisoarea protest.

Alegeri Foto: Agerpres

Ce susțin asociațiile semnatare:

  • Considerăm că această reglementare nu este suficient de clară și nu stabilește ce se întâmplă cu alegătorii care primesc viza de flotant după această dată. În acest sens, considerăm că BEC trebuie să acopere toate situațiile posibile și să clarifice prevederile art. 2 în spiritul prevederilor legii electorale, care stabileşte că alegătorii care au viza de reşedinţă şi nu sunt înscrişi în listele permanente pot fi adăugaţi pe listele suplimentare în ziua alegerilor, fără a stabili un termen limită pentru obţinerea vizei de reşedinţă.
  • Anunţarea unor termene limită pentru obţinerea documentelor necesare votării după ce aceste termene au trecut este o practică inacceptabilă de natură să îngreuneze înțelegerea procedurilor de către participanții la procesul electoral și chiar exercitarea dreptului de vot. Mai mult, Biroul Electoral Central are competenţa de a adopta decizii în interpretarea legii, dar nu de a modifica prevederile legale sau de a adăuga la lege.
  • De asemenea, hotărârea introduce precizări privind utilizarea urnei speciale, fără a ține cont până la capăt de situația generată de COVID-19. Cu alte cuvinte, introduce proceduri similare cu cele din anii trecuți și nu detaliază suficient care sunt măsurile de siguranță pentru votarea la domiciliu sau în instituții. Mai mult, înscrierea este restrictivă, în sensul în care regula generală este că se poate realiza în preziua alegerilor, între orele 18 și 20. Decizia actuală nu ține cont de alegătorii care nu au documente și care nu pot părăsi domiciliul din cauza îmbolnăvirii sau unei suspiciuni. Cu alte cuvinte, alegătorii care nu au documente care pot dovedi faptul că nu sunt deplasabili sau sunt bolnavi nu pot vota conform reglementărilor actuale. Menționăm că ar fi fost necesară o modificare a legii din timp pentru a extinde reglementările actuale.
  • Mai mult, cererile pentru solicitarea urnei mobile se depun la secția de votare. În contextul în care ar trebui să fie implementate cât mai multe măsuri pentru prevenirea infectării cu COVID-19, credem că ar fi fost necesară oferirea posibilității de înscriere prin mijloace electronice.
  • Solicităm Biroului Electoral Central să clarifice aceste reglementări și să le modifice dacă este cazul și să stabilească reguli clare pentru toate categoriile de alegători, întrucât dreptul la vot nu poate fi limitat prin astfel de decizii. De asemenea, reamintim importanța transparenței decizionale și solicităm încă o dată BEC să deschidă ședințele către public, cum se întâmplă în multe alte țări precum Republica Moldova, Macedonia sau Serbia.

Organizații semnatare:

Asociația CIVICA

Asociația Expert Forum

Asociația Geeks for Democracy

Centrul pentru Studiul Democrației

Centrul pentru Resurse Civice

Observatorul Electoral

Biroul Electoral Central (BEC) a decis pe 7 septembrie ca românii care nu şi-au făcut viză de flotant până cel târziu în 4 septembrie să nu poată vota decât în localitatea de domiciliu la alegerile locale din 27 septembrie.

Potrivit unor surse din BEC, decizia a fost luată cu votul tuturor judecătorilor membri BEC și a reprezentanților PSD și ALDE, iar împotrivă au votat reprezentanții USR, PNL, UDMR și cei ai Autorității Electorale Permanente.

Președintele AEP, Constantin Mitulețu Buică, a declarat pentru HotNews.ro că hotărârea Biroului Electoral Central "trebuie luată ca atare":

  • "Înseamnă că cei care nu şi-au făcut viză de flotant până în 4 septembrie vor putea vota la alegerile locale doar în localitatea unde au domiciliul. Hotărârea trebuie luată ca atare, iar eu nu pot comenta mai mult, mai ales că în acea ședință de ieri în care a fost luată au fost deliberări. Potrivit cutumei, luăm ca atare aceste decizii".