Comisiile de specialitate ale Parlamentului au reintrodus luni, în ordonanța care prevede rectificarea bugetară, majorarea pensiilor cu 40%. PSD a depus un amendament care modifică din nou ordonanța Guvernului după ce Executivul a decis creșterea pensiilor de la 1 septembrie cu 14%, în loc de 40%, cum era prevăzut în Legea pensiilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comisiile de muncă ale Senatului și Camerei Deputaților controlate de PSD au dezbătut rectificarea bugetară și au reintrodus creșterea pensiilor la 40%.

Astfel, membrii comisiilor au propus ca articolul 42 din ordonanță care prevedea creșterea punctului de pensie să se abroge.

Motivarea prevăzută în raportul comsiilor: "Menţinerea valorii punctului de pensie,aşa cum este prevăzut în lege, la valoarea de 1775 lei, în scopul păstrării calendarului privind majorarea punctului de pensie până la intrarea în vigoare, în integralitate, a Legii privind sistemul public de pensii"

De asemenea, parlamentarii PSD au propus abrogarea articolului 43 care prevedea creșterea salariilor profesorilor din 2021 ceea ce va forța Guvernul să le majoreze de anul acesta.

Motivarea prevăzută în raportul comisiilor: "Pentru majorarea salariilor de bază stabilite pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ".

De menționat este că modificările făcute la comisiile de muncă vor fi dezbătute și de către comisiile de buget de buget finanțe ale Parlamentului vor elabora raportul final al rectificării bugetare și care va merge spre dezbaterea plenului.

Săptămâna trecută, premierul Ludovic Orban le-a cerut parlamentarilor responsabilitate la dezbaterea rectificării bugetare. Orban le-a spus că orice cheltuială suplimentară introdusă în dezbaterea OUG referitoare la rectificarea bugetară se va întoarce împotriva tuturor românilor.

În replică PSD a anunțat că nu renunță la creșterea punctului de pensie și la majorarea salariilor profesorilor.

Dacă PSD reușeeșe să treacă de Parlament rectificare bugetară așa cum a modificat-o la comisii, președinele Klaus Iohannis are opțiunea să retrimită legea înapoi la reexaminare sau să o atace la Curtea Constituțională.