Parlamentul dezbate și votează luni moțiunea de cenzură depusă de PSD. Cu mai puțin de 24 de ore înaintea ședinței, situația este incertă în ceea ce privește succesul sau eșecul demersului inițiat de social-democrați. Pe hârtie, PSD, alături de PRO România și ALDE, are voturile necesare pentru adoptarea moțiunii, dar în practică situația se poate schimba. Liberalii au negociat intens cu parlamentarii PSD și cu cei din partidul lui Victor Ponta.

Ciolacu, în ParlamentFoto: AGERPRES

Teoretic PSD, PRO România și ALDE au împreună voturile necesare pentru înlăturarea Guvernului Orban. Oficial, PSD are 137 deputați și 70 de senatori. La aceste voturi se adaugă 24 - parlamentari PRO România (21 deputați și 3 senatori) și alte 3 voturi care vin de la senatorii ALDE. În total, pe hârtie sunt 234 de voturi, suficiente pentru adoptarea moțiunii de cenzură (50+1=233 voturi necesare pentru adoptarea moțiunii de cenzură).

De asemenea, PSD are o relație bună cu grupul Minorităților. La vot în Parlament, social-democrații pot miza pe șase deputați din grupul Minorităților.

În ultima săptămână, Ludovic Orban împreună cu Raluca Turcan au purtat negocieri intense cu parlamenatrii PSD și PRO România. Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că au fost vizați parlamentarii care nu se regăsesc pe listele partidelor din care provin la alegerile parlamentare. Astfel, liberalii le-ar fi promis parlamentarilor din cele două partide locuri eligibile pe lista PNL la viitoarele alegeri parlamentare.

PSD și PRO România se acuză reciproc de blat cu PNL

În acest context, liderii PSD se tem că o parte din parlamentarii PSD și Pro România vor absenta sau vor vota împotriva moțiunii de cenzură. "Am primit asigurări de la parlamentarii noștri și mă refer aici și la cei care au fost abordați de Orban - au spus că vor fi prezenți și vor vota moțiunea. Vom vedea cine și cum. Să vedem dacă Ponta se ține de promisiune. Ne acuză pe noi de blat cu PNL, dar chiar el vrea să trădeze. Vom vedea", au susținut sursele social-democrate.

Oficial, însă, PSD anunță că moțiunea de cenzură trece, iar partidul este pregătit de guvernare.

"Social-democraţii sunt pregătiţi să preia guvernarea până la alegerile parlamentare. Ni se pare esențial ca românii să știe că PSD are un program de guvernare cu obiective realiste. Suntem pregătiți să luăm măsuri rapide. PSD va da jos Guvernul Orban pentru a repara în regim de urgență România", a declarat duminică Sorin Grindeanu, proaspăt revenit în PSD și ales prim-vicepreşedinte.

Întrebat de jurnaliști ce se întâmplă dacă parlamentarii PSD absentează sau votează împotrivă, Grindeanu a răspuns: "Cine nu se prezintă mâine sau votează invers, dacă nu există o cauză obiectivă, înseamnă că nu mai face parte din echipa PSD. Vreau să fiu cât se poate de clar din acest punct de vedere".

De partea cealaltă, liderul PRO România anunță eșecul moțiunii de cenzură, acuzând blat între PSD și PNL.

"Din păcate, trebuie să vă dau o veste proastă: blatul se duce mai departe, până la Parlament. Vă daţi seama că deja s-a negociat rezultatul moţiunii de mâine şi chiar dacă noi toţi cei de la Pro România o să votăm pentru moţiune, deja cred că s-a şi scris, s-au numărat şi voturile. Nu se întâmplă nimic mâine, rămânem cu Orban şi gaşca foarte bine finanţată de altfel din Ilfov", a declarat Victor Ponta duminică, la evenimentul de lansare a candidaţilor PRO România Ilfov pentru alegerile locale.

Ce fac celelate partide

USR și PMP au anunțat că parlamentarii lor nu vor participa la votul pentru moțiunea de cenzură.

Președintele USR, Dan Barna, a declarat duminică că iniţiativa PSD este o tentativă de "a provoca o criză politică cu trei luni înaintea alegerilor la termen".

"România nu are nevoie de circul PSD. USR nu va participa la votul pentru moţiunea de cenzură. Tentativa PSD de a provoca o criză politică cu trei luni înaintea alegerilor la termen e o dovadă de iresponsabilitate pe care nu intenţionăm să o încurajăm în niciun fel", a arătat Barna, într-un mesaj postat pe Facebook.

Președintele PMP, Eugen Tomac, spune că partidul său "nu va susține o aventură politică precum moțiunea de cenzură a PSD". ”PMP nu susține acest demers iresponsabil al PSD. Nici un parlamentar din Partidul Mișcarea Populară nu va fi prezent la această moțiune de cenzură. Aceasta este decizia pe care noi am luat-o”, a declarat Tomac, la RFI.

Kelemen Hunor a anunțat că UDMR va decide în ziua votului dacă va susţine sau nu moţiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului.

"Nu vom discuta până în ziua votului, atunci vom stabili, fiindcă avem o mie de motive să dăm jos Guvernul. Trebuie să ne gândim. Nu vrem să fim victime colaterale din punct de vedere politic într-un război care nu este războiul nostru. (…) Noi vom lua o decizie extrem de raţională. Din punctul meu de vedere, trebuie să pun următoarea întrebare (…): ce urmează după moţiunea de cenzură, cine va fi premier, are de gând cineva să facă un proiect măcar pentru patru ani de zile, ca să nu vorbim de opt ani, fiindcă în România să gândeşti pe termen lung nu numai că este un lux, ci pur şi simplu sunt foarte puţini oameni politici care mai gândesc pe termen lung, nu au această preocupare. Nu spun capacitate, că sunt unii care ar avea capacitatea intelectuală, dar sunt prea ocupaţi de alte direcţii”, a declarat Kelemen Hunor la Adevărul.

Grupul Minorităților nu a anunțat deocamdată nicio o decizie în ceea ce privește participarea la votul pentru moțiunea de cenzură.

PSD a depus pe 17 august la Parlament moţiunea de cenzură intitulată "Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mită generalizată”. Textul este semnat de 205 parlamentari social-democrați care susțin că reprezentanții Guvernului și-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia, iar România este o "ţară în derivă".

Demersul PSD a fost contestat la Curtea Constituțională de către PNL. Liberalii au invocat că nu se poate depune moțiune de cenzură în sesiunea extraordinară a Parlamentului.

Judecătorii CCR au cerut PSD și PNL să-și formuleze și să-și prezinte punctele de vedere până la 1 septembrie.

În acest context, în interiorul PSD s-a discutat despre amânarea votului la moțiune până în septembrie. Fără a se consulta cu partidul, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat săptămâna trecută pe pagina sa de socializare că moțiunea de cenzură se va dezbate și adopta luni, 31 august.

CITEȘTE ȘI: