Vergil Chițac, candidatul PNL la Primăria Constanța a discutat în cadrul unui interviu oferit HotNews.ro despre prioritatea atragererii de fonduri europene și despre proiectele pe care le are în vedere în cazul în care va câștiga alegerile. "Din astfel de fonduri pot fi finanțate proiecte de diferite tipuri: fie că vorbim despre dezvoltarea mediului de afaceri, deci despre creștere economică și revitalizarea economiei, fie că vorbim despre îmbunătățirea calității educației, fie că vorbim despre sistemul de management integrat al deșeurilor sau fonduri pentru proiecte de mediu sau despre valorificarea patrimoniului cultural".

Vergil Chițac, candidat PNL la Primăria ConstanțaFoto: Hotnews

Idei principale:

  • Fondurile europene nerambursabile au fost sursa principală de venituri pentru orașele care s-au dezvoltat, care au ales și au mers pe calea modernizării urbane.
  • Este o paletă foarte diversă de proiecte care pot fi făcute în vederea finanțării lor cu bani europeni.
  • Trebuie să înțelegem că fondurile europene nerambursabile sunt niște bani foarte "ieftini".
  • Cu fonduri europene nerambursabile accesăm și facem anumite proiecte și în complementaritate, dacă nu putem accesa bani europeni, folosim fonduri publice.
  • Fondurile europene neramursabile profesionalizează administrația.

Să discutăm puțin despre fondurile europene. Este clar că ceea ce v-ați propus să faceți și ceea vă doriți să faceți în Constanța necesită foarte mulți bani. Este o prioritate pentru dumneavoastră atragerea fondurilor europene?

Evident. Fondurile europene nerambursabile, pe care le atragem de la Uniunea Europeană prin aplicarea de proiecte, în conformitate cu axele care se deschid și care sunt negociate, au fost sursa principală de venituri pentru orașele care s-au dezvoltat, care au ales și au mers pe calea modernizării urbane.

Eu nu mi-am propus să dedic un capitol special în programul de guvernale locală pentru fonduri nerambursabile, pentru simplul motiv că pot fi finanțate din astfel de fonduri proiecte de diferite tipuri: fie că vorbim despre dezvoltarea mediului de afaceri, deci despre creștere economică și revitalizarea economiei, fie că vorbim despre îmbunătățirea calității educației, fie că vorbim despre sistemul de management integrat al deșeurilor sau fonduri pentru proiecte de mediu sau, de ce nu, despre valorificarea patrimoniului cultural.

Este o paletă foarte diversă de proiecte care pot fi făcute în vederea finanțării lor cu bani europeni. Pe de o parte.

Pe de altă parte, trebuie să înțelegem că fondurile europene nerambursabile sunt niște bani foarte "ieftini". Imaginați-vă că în cazul unei co-finanțări de 20% este ca și cum cu 20 de euro ai putea să cumperi 100 de euro. Sunt bani "ieftini" care vin și pe care e păcat să nu-i utilizezi.

Fondurile acestea suplimentează capitolul venituri și evident că pot fi folosite în buget, la capitolul cheltuieli doar pentru dezvoltare, deci doar pentru capital, doar pentru investiții.

În altă ordine de idei, fondurile europene nerambursabile trebuie să lucreze în complementaritate cu fondurile publice, de la bugetul local sau fondurile guvernamentale. Proiectele trebuie gândite astfel încât ele să nu se suprapună. Cu fonduri europene nerambursabile accesăm și facem anumite proiecte și în complementaritate, dacă nu putem accesa bani europeni, folosim fonduri publice.

Și nu în ultimul rând, vă rog să înțelegeți că fondurile europene neramursabile profesionalizează administrația. Primăriile care au lucrat cu fonduri europene nerambursabile, care au derulat proiecte finanțate în felul acesta, sunt primării care și-au profesionalizat angajații. Aceștia au devenit mai puțini permeabili la fenomenul pe care îl numim corupție, au un mod mai profesionist de a lucra cu tot ceea ce înseamnă documente, cu tot ceea ce înseamnă planificări sau închideri de etape.

Ei bine, trebuie să știm că în România, ulterior fondurilor europene nerambursabile, au venit și fondurile private, investițiile private.

Cam aceasta este concepția mea legată de modul în care Primăria Constanța va trebui să se raporteze la proiectele europene finanțate prin fonduri europene.

Ce proiecte bazate pe fonduri europene aveți în vedere?

Trebuie să precizăm de la bun început că acesta este un program politic. Odată ajunși la Primărie, avem nevoie de surse de finanțare.

Vă pot spune, cu titlu informativ, că putem discuta de parcul industrial, care să fie finanțat din fonduri europene. Putem să discutăm de unul sau mai multe incubatoare de afaceri destinate tinerilor antreprenori, care să fie finanțate din fonduri europene. Putem să discutăm de un sistem de management integrat al deșeurilor, care să poată fi finanțat din fonduri europene. Putem să discutăm de valorificarea patrimoniului cultural, care chiar este necesar în zona veche, peninsulară a Constanței, care să poată fi finanțat din fonduri europene. Putem să discutăm de o flotă de autobuze electrice, moderne, absolut necesare, care să poată fi finanțate din fonduri europene, deoarece corespund condițiilor de mediu. Și exemplele ar mai putea continua.

Sunt oameni pregătiți în Primăria Constanței care să se ocupe de atragerea acestor fonduri?

Nu știu, că nu sunt la primărie. Însă, aici există două abordări.

Prima abordare este folosirea oamenilor de acolo, deși, dacă te uiți pe rezultate și pe banii europeni atrași până în momentul de față, suntem pe un loc codaș. Suntem pe locul 38 dintre marile municipii.

Dacă nu, putem externaliza acest serviciu și să folosim, într-adevăr, firme care asta au făcut și sunt profesionalizate în atragerea de fonduri europene.

Sau, de ce nu, un sistem mixt, în care să folosim în același timp și lucrătorii primăriei (pe care trebuie să-i profesionalizăm și să-i facem să devină mai eficienți) și să uitilizam și expertiza unor firme dedicate care lucrează în zona privată, așa cum au făcut și alte orașe.

Urmărește mai multe episoade: