Bogdan Pivariu este candidatul PNL pentru Primăria Florești, județul Cluj și își propune să rezolve lipsa infrastructurii și să ofere locuitorilor mai multe spatii educative și recreative. În ceea ce privește proiectele comune cu Clujul, candidatul PNL spune că acum se concentrează pe trei mari proiecte: pe centura metropolitană, pe Spitalul Regional de Urgență și pe metrou. “Centura metropolitană străbate Floreștiul și va prelua cea mai mare parte din trafic. Avem două stații de metrou încă din prima etapă a acestui proiect, iar Spitalul Regional de Urgență, cel mai mare din Transilvania, va fi la noi în comună. Acesta este și trebuie să fie statutul unei localități din zona metropolitană. Creștem împreună cu Clujul și prosperăm împreună cu Clujul, nu numai la nivel municipal, ci și județean”, a declarat Bogdan Pivariu.

Bogdan PivariuFoto: Hotnews

Idei principale:

  • În materie de birocrație, principala problemă e sistemul, nu oamenii. Am stat suficient de mult în primărie încât să îi cunosc și să fiu convins că sunt capabili de performanță. Asta depinde de un leadership bun.

  • Obiectivele primarului sunt obiectivele comunității pe care o reprezintă. Atât în cei 4 ani de vice-primar, cât și în calitate de floreștean, îmi este clar că avem foarte multă muncă de depus. Parteneriatul cu cetățenii este punctul de reper în realizarea obiectivelor. Comunicarea cu aceștia și ascultarea activă a nevoilor sunt demersuri în definirea obiectivelor. Acestea se asumă de către întreaga echipă, nu doar de către primar.

  • Urbanismul înseamnă pași deciși și energici pentru adoptarea unui plan urbanistic general. Există o așteptare mare din partea comunității și a actorilor privați în direcția asta, dar, pe de altă parte, știu că PUG-ul va fi, într-un sens, un fel de Constituție a Floreștiului.

  • La guvernarea electronică și digitalizare. Aici planul de acțiune este mult mai simplu decât planul de urbanism. Știm cum trebuie să arate un site, cum funcționează o comunitate, ce gen de facilități doresc oamenii: de la registratură electronică, la anunțuri de utilitate publică într-o formă umană și lizibilă. Va dura destul de puțin să calibrăm și să confirmăm aceste așteptări. Așa că îmi propun să vedem ceva din noul Florești în primele trei luni.


  • La capitolul debirocratizare și comunicare, lucrurile trebuie să pornească cu un audit. Aici va dura puțin mai mult, acesta fiind specificul auditurilor. La finalul celor 100 de zile ar trebui să știm cum stăm și să operaționalizăm o parte din concluzii sub formă de organigrame și proceduri de lucru.


  • Relația mea cu maghiarii a devenit din sporadică una permanentă. Cu toții, sau cel puțin toți românii civilizați, avem prieteni maghiari, dar nu ne întâlnim cu ei zi de zi. Acum, nu trece o zi fără un szia (trad. - salut), fiindcă locuiesc în satul Luna de Sus, un sat floreștean, unde minoritatea maghiară este majoritară.


  • Sondajele spun că PNL are peste 45% din opțiunile electorale ale floreștenilor.

Spuneți-ne, în primul rând, care sunt planurile dumneavoastră pentru primăria Florești?

Bogdan Pivariu: Primul pas este setarea obiectivelor. Acestea trebuie să fie bine cunoscute de către întreaga echipă. Ulterior, stabilim procesele pe care le urmăm, precum și resursele alocate: de la resurse umane, la resurse financiare, până la orizontul de timp. Ulterior, facilităm accesul la expertiză și informație. Ne asigurăm de o colaborare eficientă în cadrul echipei și cu partenerii externi, fiecare coleg să știe rolul în echipă, să-și câștige autonomie în activitatea desfășurată, dar prezent în obiectivul comun al echipei. Desigur, totul este inclus într-un calendar cu termene. Managementul pe obiective este o tehnică organizațională recentă. Pentru primărie ea va da rezultate foarte bune, fiindcă ajută echipa să conștientizeze scopurile și să iasă din baletul birocratic al operațiunilor fără finalitate clară. În materie de birocrație, principala problemă e sistemul, nu oamenii. Am stat suficient de mult în primărie încât să îi cunosc și să fiu convins că sunt capabili de performanță. Asta depinde de un leadership bun.

Cum o să vă alcătuiți echipa și cum o să formați oamenii din primărie în așa fel încât să lucreze în folosul cetățenilor, cât mai eficient?

Bogdan Pivariu: Obiectivele primarului sunt obiectivele comunității pe care o reprezintă. Atât în cei 4 ani de vice-primar, cât și în calitate de floreștean, îmi este clar că avem foarte multă muncă de depus. Parteneriatul cu cetățenii este punctul de reper în realizarea obiectivelor. Comunicarea cu aceștia și ascultarea activă a nevoilor sunt demersuri în definirea obiectivelor. Acestea se asumă de către întreaga echipă, nu doar de către primar.

Obiectivele sunt specifice, măsurabile, realiste, realizabile într-un timp definit.

Cum vă imaginați că arată primele 100 de zile în calitatea de primar al Floreștiului?

Bogdan Pivariu: Să pornim de la principiile pe care le-am enunțat în program: urbanism, guvernare electronică, debirocratizare și comunicare și conectare cu Europa pentru fonduri și import de know-how. Dacă începem să le traducem în obiective, urbanismul înseamnă pași deciși și energici pentru adoptarea unui plan urbanistic general. Există o așteptare mare din partea comunității și a actorilor privați în direcția asta, dar, pe de altă parte, știu că PUG-ul va fi, într-un sens, un fel de Constituție a Floreștiului. Asta e marea mea prioritate, cu atât mai mult cu cât știu că e vorba de o construcție laborioasă.

Să trecem la guvernarea electronică și digitalizare. Aici planul de acțiune este mult mai simplu decât planul de urbanism. Știm cum trebuie să arate un site, cum funcționează o comunitate, ce gen de facilități doresc oamenii: de la registratură electronică, la anunțuri de utilitate publică într-o formă umană și lizibilă. Va dura destul de puțin să calibrăm și să confirmăm aceste așteptări. Așa că îmi propun să vedem ceva din noul Florești în primele trei luni.

La capitolul debirocratizare și comunicare, lucrurile trebuie să pornească cu un audit. Aici va dura puțin mai mult, acesta fiind specificul auditurilor. La finalul celor 100 de zile ar trebui să știm cum stăm și să operaționalizăm o parte din concluzii sub formă de organigrame și proceduri de lucru.

În privința conectării cu Europa, așa cum spuneam și în program, marea miză este să ne reorientăm, în funcție de noua filosofie a bugetului UE, cadrul financiar multi-anual pe anul 2021-2027. Aici pot spune mai puțin de 100 de zile și anume 60. La sfârșitul acestora ar trebui să avem pe hârtie oportunitățile, din care să reiasă strategia.

Care este cel mai important lucru pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal?

Bogdan Pivariu: Familia! Sănătatea familiei, fericirea și siguranța viitorului. Familia este sănătoasă dacă face parte dintr-o comunitate unită și cu o calitate a vieții ridicată.

Locuiți în Luna de Sus, este parte a comunei Florești. Știm că acest sat are o comunitate preponderent maghiară. Spuneți-ne, vă rog, cum s-a schimbat relația dumneavoastră cu maghiarii de cand v-ați mutat acolo?

Relația mea cu maghiarii a devenit din sporadică una permanentă. Cu toții, sau cel puțin toți românii civilizați, avem prieteni maghiari, dar nu ne întâlnim cu ei zi de zi. Acum, nu trece o zi fără un szia (trad. - salut), fiindcă locuiesc în satul Luna de Sus, un sat floreștean, unde minoritatea maghiară este majoritară.

Floreștiul este, practic, parte a orașului Cluj-Napoca. Știm că mulți floreșteni merg să lucreze în oraș. Care sunt proiectele comune ale Clujului cu Florești?

Bogdan Pivariu: În momentul de față ne concentrăm pe trei mari proiecte: pe centura metropolitană, pe Spitalul Regional de Urgență și pe metrou. Floreștiul e inclus în fiecare dintre ele cu o poziție privilegiată. Centura metropolitană străbate Floreștiul și va prelua cea mai mare parte din trafic. Avem două stații de metrou încă din prima etapă a acestui proiect, iar Spitalul Regional de Urgență, cel mai mare din Transilvania, va fi la noi în comună. Acesta este și trebuie să fie statutul unei localități din zona metropolitană. Creștem împreună cu Clujul și prosperăm împreună cu Clujul nu numai la nivel municipal, ci și județean.

Că tot a venit vorba de Cluj, spuneți-ne, vă rog, care este relația dumneavoastră cu Emil Boc și cu Alin Tișe?

Bogdan Pivariu: O relație de colegialitate. Emil Boc și Alin Tișe mi-au examinat ideile și mi-au susținut programul politic cu o colegialitate care mă onorează, fiindcă e vorba de politicieni cu experiență și cu rezultate incontestabile. Avem nevoie de Emil Boc, avem nevoie de Alin Tișe, avem nevoie de municipiul și de județul Cluj și trebuie să ne bucurăm că și ei au nevoie de noi. Faptul că sunt în același PNL cu ei funcționează, desigur, ca un liant, iar faptul că PNL are rezultate atât de bune în județ e de bun augur.

Spuneți-ne și care sunt problemele majore ale Floreștiului și cum le puteți rezolva?

Bogdan Pivariu: Am vorbit deja despre asta la Capitolul cu cele 100 de zile și traducerea principiilor în obiective. Ce pot adăuga este ca problemele nu sunt greu de identificat: de la infrastructură la lipsa unui centru civic, până la insuficiența de spații educative și recreative. Toți candidații spun câte ceva despre ele, dar unii spun ca și cum ar vorbi în stația de autobuz sau la terasă. Soluțiile sunt mai dificile. Eu cred că am aptitudinile strategice și ideile politice pentru a le construi și a le pune în aplicare.

Știm ca actualul primar al Floreștiului a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru ilegalități comise în timpul mandatului. Spuneți-ne, vă rog, care este relația dumneavoastră cu el și credeți că mai are simpatizanți?

Bogdan Pivariu: Nu putem vorbi de o relație. Problemele domnului Șulea cu justiția sunt cunoscute și au atras suspendarea din rândul PNL, implicit din echipa mea. Mai mult de atât, Horia Șulea a intrat în echipa PSD. Cu siguranță nu mai are susținerea PNL și a votanților săi. Mai mult, sondajele spun că PNL are peste 45% din opțiunile electorale ale floreștenilor.

Care este avantajul de a avea o echipă puternică alături de dumneavoastră la Primărie?

Bogdan Pivariu: Comunitatea, prin definiție, este ceea ce este în comun mai multor ființe. În fapt, de asta are nevoie Floreștiul, ca noi, cei ce îl numim acasă să fim conștienți de faptul că noi suntem comunitatea și fiecare din noi trebuie să își aducă aportul pentru ca ea să se dezvolte aromonios. Iar pentru asta este nevoie de o echipă puternică.