Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa, joi şi vineri, la reuniunea informală în format Gymnich a şefilor diplomaţiilor din Uniunea Europeană ce are loc la Berlin, printre temele de discuţie aflându-se situaţia din Belarus şi tensiunile din Mediterana de Est, notează Agerpres.

Bogdan AurescuFoto: AGERPRES

Potrivit unui comunicat MAE, agenda discuţiilor este amplă, fiind centrată pe dosare importante de politică externă a UE şi, totodată, determinată de evoluţiile recente din vecinătate. În cadrul sesiunilor de lucru, vor fi abordate situaţia din Belarus, relaţiile UE-Turcia, inclusiv în contextul tensiunilor din Mediterana de Est, şi relaţiile UE-Rusia. De asemenea, miniştrii vor avea discuţii pe tema impactului geopolitic al pandemiei de COVID-19 la nivel global prin raportare la rolul UE în plan internaţional.

Evoluţiile din Belarus au determinat o reacţie rapidă la nivelul UE, iar discuţiile miniştrilor de Externe europeni în format Gymnich "vor asigura continuarea dezbaterilor de la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe din 14 august 2020 şi din cadrul Consiliului European extraordinar din 19 august 2020. Miniştrii se vor concentra în special pe măsurile UE de sprijin pentru societatea civilă şi cetăţenii din Belarus, respectiv impunerea de sancţiuni, arată Ministerul român de Externe", arată sursa citată.

De asemenea, miniştrii vor avea un schimb de opinii cu privire la relaţiile UE-Turcia, în contextul menţinerii tensiunilor în Mediterana de Est, pentru a identifica soluţii de depăşire a blocajului actual şi de a reflecta asupra viitorului relaţiilor UE cu acest partener strategic. Ministrul Bogdan Aurescu va reitera importanţa solidarităţii europene şi necesitatea identificării de soluţii prin mijloace exclusiv paşnice şi a angajării părţilor în negocieri pe baza intereselor lor legitime, cu respectarea dreptului internaţional, precizează MAE.

Conform sursei citate, relaţiile UE-Rusia vor fi discutate din perspectiva obiectivelor Uniunii Europene, precum şi a modului în care Moscova îşi respectă angajamentele internaţionale. Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) şi statele membre UE vor evalua, în acest scop, rezultatele acţiunilor Uniunii de până în prezent, precum şi modalităţi de ameliorare pe viitor.

Referitor la impactul pandemiei de COVID-19, miniştrii vor încerca, împreună cu SEAE, să identifice provocările geopolitice pentru următorii ani, în condiţiile în care aceasta a avut ca efect provocarea şi respectiv accelerarea unor tendinţe la nivel global, cu impact asupra multilateralismului şi a altor parametri ai relaţiilor internaţionale, se mai arată în comunicat.

"Se va pune accentul pe modul în care UE îşi va putea proteja şi consolida interesele şi influenţa în plan extern. Ministrul Bogdan Aurescu va sublinia importanţa măsurării exacte a impactului acestor tendinţe asupra rolului şi posturii globale a UE, identificarea celor care sunt favorabile şi, respectiv, contrare intereselor şi obiectivelor Uniunii, în vederea stabilirii măsurilor concrete pe care UE trebuie să le ia pentru apărarea intereselor şi realizarea obiectivelor sale în vecinătate şi în plan global", a indicat MAE.

Înainte de reuniunea Gymnich, va avea loc un dejun de lucru, care îl are ca invitat pe ministrul Afacerilor Externe al Israelului, Gabriel Ashkenazi, pentru a discuta cele mai recente evoluţii din regiune, perspectivele Procesului de Pace din Orientul Mijlociu şi relaţiile UE-Israel. Ministrul Bogdan Aurescu va reitera poziţia României potrivit căreia singura opţiune viabilă pentru Procesul de Pace este soluţia celor două state, la care părţile pot ajunge doar prin angajarea în negocieri directe, cu respectarea dreptului internaţional, şi va susţine consolidarea relaţiei şi dialogului UE-Israel.