UDMR va decide în ziua votului dacă va vota moțiunea de cenzură a PSD, afirmă liderul UDMR, Kelemen Hunor. "Avem o mie de motive de a da jos guvernul, dar nu vrem să fim scoşi vinovaţi pentru morţi şi răniţi", a declarat Kelemen Hunor, marți, la Adevărul live.

HotNews.roFoto: Hotnews

Liderul UDMR spune că a discutat cu Marcel Ciolacu despre moțiunea de cenzură în luna iulie, când i-a transmis că parlamentarii Uniunii nu vor vota moţiunea, și că, probabil, se va întâlni cu liderul PSD. El a criticat dur Guvernul Orban, spunând că nu a văzut "un haos mai mare".

  • "Vedeţi pe cineva în ţara asta mulţumit de activitatea Guvernului? Sunt miniştri care au gestionat şi gestionează cât de cât domeniul de activitate şi sunt miniştri care nu există. Începând cu ministrul de Externe. Un ministru de Externe care nu pleacă din ţară, stă acasă. Fumează trabuc cu mănuşi de cauciuc. O activitate extrem de importantă. Toţi miniştrii de externe caută să construiască relaţii, inclusiv economice. În România nu există ministru de Externe.
  • Putem discuta despre guvern, dar eu sunt nemulţumit că începe şcoala. Nimeni nu ştie, nici eu nu ştiu ce trebuie să fac cu fiica mea. Un haos mai mare nu am văzut. Dacă vă uitaţi la ţările din zona noastră veţi vedea că peste tot se ştie ce se va întâmpla săptămâna viitoare. Începe şcoala. La noi încă nu se ştie nimic. Ministrul Sănătăţii e preocupat absolut de lucruri interesante. Face lângă Braşov un spital semi-regional. În criză sanitară alocă două judeţe la Braşov. Aşa ceva nu există. Să ai în Târgu Mureş un spital bun universitar şi tu din motive electorale să faci din spitalul de la Braşov spital regional şi să dai acolo două judeţe. Lucruri absolut de neînţeles ce face Guvernul.
  • În acest moment, cu Guvernul în funcţiune sau un Guvern interimar condus de Orban, nu am simţi o diferenţă. Poate gestiona un guvern demis şi criza sanitară şi financiară. Poate să emită hotărâri de guvern, poate să emită hotărâri de ministru. Există un cadru legislativ. Nu ştiu dacă va cădea, nu ştiu dacă se va vota. Acum există şi această problemă cu CCR. Eu nu văd o problemă. Guvernul ar putea gestiona situaţia din ţară. Sigur, el se va victimiza, are presă cumpărată până în decembrie", a declarat liderul UDMR.

Potrivit acestuia, UDMR va stabili în ziua votului cum va vota la moțiunea de cenzură.

"Avem o mie de motive de a da jos guvernul", a afirmat liderul UDMR, spunând însă că nu vrea ca politicienii Uniunii să cadă victime colaterale din punct de vedere politic într-un război care nu este al lor.

Despre o eventuală coaliție de guvernare cu PNL și USR-PLUS

Întrebat dacă UDMR ar fi dispus să facă o coaliţie de guvernare cu PNL şi USR-PLUS, Kelemen a răspuns: "Sigur. Dar acest lucru trebuie pregătit. Eu văd în acest fel viitorul şi posibilitatea de a forma o coaliţie puternică. Nimeni nu va câştiga alegerile parlamentare cu 50%. A treia variantă e să încerce Iohannis cu Orban sau altcineva din PNL. Nu va trece, eventual cu un premier tehnocrat, iar nu va trece, pentru că cei care vor depune moţiunea nu au cum să voteze un alt guvern PNL. Se poate vota un Guvern doar dacă există o coaliţie şi o majoritate. Nu văd acel lider politic care în acest moment s-ar gândi la aşa ceva şi ar iniţia o astfel de discuţie".