Liderul PSD al deputaților Alfred Simonis a declarat joi, la Parlament că atacul la Curtea Constituţională referitor la moţiunea de cenzură , anunțat de Ludovic Orban, este "doar un tertip" ca guvernul "să mai stea câteva zile în plus la Palatul Victoria".

Alfred SimonisFoto: Agerpres

"Ludovic Orban e disperat să rămână în funcţie, se agaţă de nişte tertipuri juridice pentru a mai rămâne câteva zile la Palatul Victoria, înainte de a rămâne şomer. Îl invit pe dl Orban şi PNL să îşi testeze majoritatea în Parlament(...) Atacul la CCR este doar un tertip ca să mai stea câteva zile în plus la Palatul Victoria! De ce le e frică nu vor scăpa. (...) Partidul va discuta această situție în CEX. Nu există nicio prevedere constituționlă care să stipuleze că nu se poate depune și dezbate o moțiune în sesiune extraodinară pentru că nu suntem în vacanță parlamentară. Domnul Orban nu este parlamentar și poate colegii săi ar trebui să-i spună acest lucru dar sunt la fel de nepricepuți ca și dânsul", a declarat Simonis la Parlament.

Întrebat dacă va mai decide Comitetul Naţional Executiv al PSD vineri calendarul moţiunii, Simonis a precizat: „CEx al PSD va discuta mâine despre această situaţie. Nu există nicio prevedere constituţională care să spună că nu se poate dezbate şi vota o moţiune. Nu suntem în vacanţă parlamentară, ci în sesiune extraordinară. Prin urmare, CEx va lua această decizie, nu în raport cu sesizarea lui Ludovic Orban referitor la prezenţa colegilor în august la dezbaterea şi votul la moţiune. Apoi va fi validată de Birourile permanente ale celor două Camere, pentru că ele stabilesc când va fi dezbaterea şi votul moţiunii, nu CEx al PSD”.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că liberalii au luat decizia de a declanşa conflictul juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament privitor la depunerea moţiunii de cenzură de către PSD.