Camera Deputaţilor a respins, marţi, în calitate de for decizional, Ordonanţa care prevede majorarea graduală a cuantumului alocaţiei pentru copii. PNL a cerut retrimiterea la comisie a proiectului, dar solicitarea a fost respinsă la vot. În cadrul dezbateriilor, parlamentarii PSD, PNL și USR s-au acuzat reciproc de populism, corupție și minciună. Camera Deputaților este forul decizional în acest caz . Odată respinsă ordonanța, Guvernul este nevoit să aplice dublarea alocațiilor.

Plenul Camerei DeputailorFoto: Hotnews

Cu 166 de deputaţi de voturi, 63 împorivă și 29 de abțineri ordonanța care propunea majorarea în etape a alocațiilor a fost respins.

Proiectul de lege care a respins ordonanța Guvernului merge la promulgare, iar odată cu respingerea acestuia rămâne în vigoare dublarea alocațiilor.

Deputații au început miercuri dezbaterea proiectului de lege care aprobă OUG privind creşterea etapizată a alocaţiilor pentru copii. PNL a cerut retrimiterea la comisie a proiectului, dar solicitarea a fost respinsă cu 78 de voturi "pentru", 127 - "împotrivă" şi 5 abţineri.

În cadrul dezbateriilor, parlamentarii PSD, PNL și USR s-au acuzat reciproc de populism, corupție și minciună

Cristian Seidler, USR: "Nu am văzut niciun studiu și nicio analiză între valoarea alocațiilor și salariul mediu în România comparativ cu alte (...)USR nu va gira jocul politicianist pe acest subiect sensibil”, a spus Seidler.

Alfred Simonis, PSD: "Domnilor de la PNL, nu negociem cu dumneavoastră drepturile copiilor, nu negociem 20, 30, 40%. V-am dat lege pentru dublarea alocațiilor și trebuie să o aplicați(...)Pentru ce aveți bani? Pentru că de 9 luni auzim că nu sunt bani pentru antreprenori, echipamente medicale, pentru pensii, pentru copii. (…) Sunt importanți copiii acestei țări sau tunurile pe care le dați de la Palatul Victoria?”

  • Tinel Gheorghe, PNL:Nu se poate să fiți atât de disperați numai pentru voturi. Credeți că dacă puteam să dublăm alocațiile nu am fi dat, credeți că dacă puteam să mărim pensiile cu 40% nu am fi dat? Disperați ați fost și disperați ați rămas și iresponsabili. Credeţi că, dacă am fi putut să dublăm alocaţiile, nu le dublam? Credeţi că dacă am fi putut să creştem punctul de pensie cu 40%, nu am fi dat? Am fi făcut toate lucrurile astea, dar nu vă interesează absolut nimic decât voturile (...) Nu am făcut parte dintr-un partid politic în care liderii politici ai partidului au fost arestaţi pentru furat. Nu partidul din care am făcut eu parte are prim-miniştri şi preşedinţi de partide la puşcărie. Eu ies la tribuna Parlamentului cu conştiinţa curată şi cu mintea luminată că nu vorbesc în numele unor lideri care au trecut pe la puşcărie", a afirmat Tinel Gheorghe.

Alfred Simonis. PSD: "Domnule Tinel Gheorghe, dumneavoastră faceţi parte din acea clasă care nu poate să ne dea nouă lecţii (...). Dumneavoastră faceţi parte dintr-un partid politic care, în timp ce fura de la ANRP bani, tăia pensii în România în 2010-2011. Chiar cred că dacă puteţi, nu o faceţi, pentru că nu aţi făcut-o niciodată, nici dumneavoastră, PDL-ul vechi, nici PNL-ul. Întotdeauna, alocaţii, salarii, pensii au fost majorate când au fost guvernări de stânga, când PSD-ul a fost la putere".

  • Cătălin Drulă USR: "Am asistat aici la un spectacol dizgrațios. Vă faceți unii pe alții proști, alții va faceți hoți. Drama acestei țări este că va aveți și unii și alții dreptate" .

Guvernul propunea majorarea graduală a cuantumului alocaţiei astfel: "majorarea cu câte 20% din diferenţa dintre cuantumul prevăzut de Legea nr. 14/2020 şi cuantumul acordat în iulie 2020, respectiv dintre 300 lei şi 156 lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani şi dintre 600 de lei şi 311 lei pentru copiii cu handicap cu vârsta între 2 şi 18 ani, precum şi pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani; majorarea se aplică începând cu drepturile lunii august 2020, iar pentru perioada 2021 - 2022 de două ori pe an, de la 1 ianuarie şi de la 1 iulie a fiecărui an; din 2023 se propune continuarea procesului de majorare a cuantumului alocaţiei cu rata medie a inflaţiei anuale"

Alfred Simonis, PSD: "Aş vrea ca tot cei care ne urmăresc azi să ştie că PNL a cerut retrimiterea la Comisiei. Practic alocaţiile nu vor fi dublate. Vom vota împotriva acestei solicitări, iar proiectul pentru respingerea OUG va fi votat. Grupul PSD va vota împotriva retrimiterii la Comisie a acestui proiect de lege".

Pavel Popescu, PNL: "Tot în spiritul adevărului, în grupul PNL am decis cererea de retrimitere la Comisie a OUG tocmai pentru a nu o respinge în plen, pentru că această OUG vizează creşterea alocaţiilor pentru copii, în mod sustenabil şi responsabil. Tot de la acest pupitru am mărit am dublat alocaţiile copiilor, prin acel amendament al d-lul Dragnea. Dvs respingeţi această OUG, practic prorogaţi mărirea alocaţiilor şi în mod politicianist cereţi majorarea alocaţiilor copiilor".

Alfred Simonis, PSD: "Aţi recunoscut că PSD a dublat anul trecut alocaţiile. Vă mulţumesc. De data aceasta Parlamentul a mai încercat să dubleze o dată alocaţiile, în ianuarie. Aţi tot încercat să tergiversaţi majorarea. Această majorare înseamnă să fie de 100%. Dvs le măriţi doar cu 20%. Deci tăiaţi cu 80% alocaţii. Avem varianta de a dubla alocaţiile, la propunerea PSD sau să respingere creşterea etapizată a alocaţiilor prin OUG".

Cătălin Drulă, USR: "Vom susţine retrimiterea la Comisie a OUG privind alocaţiile. Al doilea proiect există un amendament prin care armele letale vor fi mai uşor obţinute de infractori. Vom vota pentru retrimiterea la Comisie a celor două proiecte de lege".

Marton Arpad, UDMR: "Nu putem accepta o strategie de tergiversare a acestei legi votate de Parlament. Deci vom vota împotriva retrimiterii la Comisie. În ceea ce priveşte punctul 4, e corect dacă există o problemă să fie clarificată, mai ales că e vorba de armele letale, e bine să fie retrimisă la Comisie ca să se dezbată mai bine legea".

Florin Roman, PNL: "Să nu facem din alocații un subiect de campanie. Aceste alocații au fost mărite doar de PNL. Mai întâi de Pocora, apoi Sighiartău, acum de Guvern după pandemie. Dvs cei de la PSD introduceți tema alocațiilor ca temă politică. Înțeleg jocul și dacă dvs considerați că înseamnă voturi în plus, cetățenii vă vor taxa la locale și parlamentare, nu acceptă ca alocațiile să fie abordate politic. Vă doriți o lege inaplicabilă și imperfectă".

Alfred Simonis PSD: "PNL duce minciuna la nivel de artă. Inventează situații, spun neadevăruri. Ne întreba cineva de studii. Oameni, nu e nevoie de studii să înțelegi că 150 de lei pentru un copil e puțin. Avem cele mai mici alocații din UE, ce studiu mai vreți? Guvernul amână de 9 luni de zile și tergiversează dublarea alocațiilor. Domnilor din PNL, nu negociem drepturile copiilor cu dvs. V-am dat lege, aveți obligația să le dublați".

Comisia pentru muncă din Camera Deputaților a dat un raport pentru respingerea ordonanţei de urgenţă care vizează creşterea etapizată a alocaţiilor pentru copii.

Senatul a adoptat săptămâna trecută proiectul de lege care prevede respingerea ordonanţei de urgenţă privind creşterea etapizată a alocaţiilor pentru copii iar Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.