Laura Ştefan: Statul a pierdut controlul asupra crimei organizate. Sunt zone în care puterea e în mâna clanurilor mafiote

de DP     HotNews.ro
Duminică, 9 august 2020, 9:24 Actualitate | Politic


Laura Stefan, Expert Forum
Foto: Hotnews
Expertul anticorupţie Laura Ştefan a atras atenţia, într-un interviu pentru Europa Liberă, că sunt zone în România în care "puterea statală a fost mutată în mâna clanurilor de interlopi", dar acest lucru nu ar fi fost posibil fără o "complicitate" a instituţiilor statului, în principal poliţia, scrie Epoch Times.

"Nu e vorba numai de o instituţie, ci de un lanţ întreg", iar încrengăturile dintre politic, poliţie, procurori şi afacerişti cu trecut infracţional fac ca soluţia pentru combaterea fenomenului crimei organizate să fie complicată. Laura Ştefan susţine că problema e şi în felul în care societatea priveşte lucrurile.

"Dacă noi acceptăm că o fetiţă de zece ani poate să provoace un bărbat sau că un minor de zece ani, fată, băiat, ce-o fi, poate să-şi dea acordul la un act sexual, şi asta spune un judecător, vă daţi seama că problemele sunt în fibra naţiunii, până la urmă, şi nu folosesc cuvinte mari".

"Intervenţia trebuie să fie puternică şi asumată politic", dar e puţin probabilă în an electoral.

Reporter: Clanurile interlope au ajuns să-şi facă de cap în ultimii ani, să-şi împartă România în zone pe care, practic, le controlează. Care este explicaţia? E vorba de slăbiciuni legislative, de o slăbiciune a statului?
Laura Ştefan: Problemele nu vin din lege în acest moment, ci din capacitatea statului de a aplica legea care există şi de a ţine sub control un fenomen care în ultimii ani a luat proporţii îngrijorătoare. De fapt, mie mi se pare că în România anumite zone au fost pierdute de stat şi că puterea statală a fost mutată în mâna clanurilor de interlopi.

Reporter: Dar e posibil acest lucru fără contribuţia statului, a instituţiilor sale?
Laura Ştefan: Acest lucru nu se poate întâmpla fără o complicitate a instituţiilor statului, mă refer în primul rând la poliţie, dar în mare măsură la justiţie, în general. Nu cred că poţi ajunge în topul crimei organizate în materia traficului de persoane fără ca statul să aibă o mare problemă şi fără o interdependenţă între clanurile mafiote şi structuri ale statului. Ce vedem acum sunt nişte simptome ale unei boli mai vechi şi mai grave… unii oameni beneficiază, nu-i aşa, de protecţie. Şi asta s-a văzut în marile scandaluri, în cazul Caracal vă amintiţi convorbirile care au ieşit în presă dintre diverşi oameni de afaceri cu un trecut de infracţionalitate şi poliţie. Problema este una de aplicare a legii, ceea ce o face şi mai greu de rezolvat pentru că noi, în România, suntem maeştri în adoptat legi peste noapte, mai complicat este să le aplicăm tuturor, adică să nu mai existe oameni care sunt deasupra legii.

Reporter: Aceste încrengături între clanurile interlope şi poliţie se extind şi la nivel politic? Este vorba şi de protecţii politice? Mă gândesc inclusiv ceea ce s-a întâmplat cu modificarea codurilor penale.
Laura Ştefan:
Sigur că poate fi vorba şi de o conexiune cu lumea politică. Când se discuta foarte aprins despre modificările la Codul penal şi Codul de procedură penală, am spus că ele nu sunt făcute doar în interesul unor oameni politici care au probleme cu justiţia ci şi pentru a proteja interese mafiote mult mai mari, care ţin de zona crimei organizate. Ca exemplu este modificarea care viza imposibilitatea folosirii imaginilor de la camerele de vederi de pe stradă, care aduceau statul în imposibilitatea de a mai combate infracţionalitatea violentă. Din fericire, au fost declarate neconstituţionale, dar a durat mult ca lumea politică să accepte această soluţie şi să decidă renunţarea la astfel de amendamente.

Reporter: Soluţia care este? Cum ar trebui intervenit?
Laura Ştefan:
Intervenţia trebuie să fie puternică şi asumată politic. Nu cred că putem să sperăm că structurile statului care au lăsat lucrurile să ajungă până aici se vor trezi mâine dimineaţă şi vor spune: gata, trebuie să impunem respectarea legii! Este o fantezie să ne închipuim că lucrurile se pot întâmpla de la sine. În primul rând, este vorba de acceptarea problemei şi cred că ar trebui să încetăm să ne mai minţim noi pe noi. Nu ne putem închipui să poţi să fii în topul traficului de persoane fără ca statul să aibă ştiinţă de astfel de activităţi. Poate ar trebui să începem să căutăm copiii care lipsesc, să tratăm victimele care raportează şi pe cele care tac cu mai multă grijă şi respect şi să nu mai considerăm că victima este vinovată. Nu sunt greşeli care pot fi puse în seama unei singure instituţii. Vă amintiţi decizia unor instanţe în care agresorul, care e tatăl vitreg al victimei, un copil de 10-12 ani, primeşte o pedeapsă cu suspendare, deci se întoarce acasă unde locuieşte şi victima. Dosare judecate pe acuzaţia de act sexual cu un minor, plecându-se de la premiza că minorul a consimţit, la 6-7-10 ani. Aceste absurdităţi ar trebui să ne pună pe gânduri tocmai pentru că vin din partea sistemului judiciar. Nu e vorba numai de o instituţie, ci de un lanţ întreg. Când le aduni pe toate şi le suprapui peste valorile tale ca societate, pentru că trebuie să acceptăm că problema e şi la noi, la felul în care privim lucrurile, la felul în care ne raportăm la ele, ajungem la rezultatul pe care îl vedem şi care, după părerea mea, e pierderea completă a controlului asupra fenomenului crimei organizate.

Vezi aici interviul integral al Laurei Ștefan.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20257 vizualizari

 • +68 (72 voturi)    
  Nu pot fi de acord! (Duminică, 9 august 2020, 9:29)

  comentatordiletant [utilizator]

  De peste 30 de ani, statul, prin instituțile sale, ESTE protectorul crimei organizate.
  Deci putea cel mult să piardă controlul asupra mușamalizărilor.
  • +21 (23 voturi)    
   :))) (Duminică, 9 august 2020, 12:25)

   MenInBlack [utilizator] i-a raspuns lui comentatordiletant

   Cand mă pregăteam să zic şi eu ceva... ai zis tu TOT...
   • +9 (11 voturi)    
    Scuze! (Duminică, 9 august 2020, 12:55)

    comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui MenInBlack

    De obicei nu prea am tendințe acaparatoare :-)))
  • +27 (31 voturi)    
   Nici nu avea cum sa fie altfel ! (Duminică, 9 august 2020, 12:30)

   gmb72 [utilizator] i-a raspuns lui comentatordiletant

   In conditiile in care legile sunt facute de Șparlamentari - persoane cu dosare penale (finalizate, in lucru, sau anulate procedural - NU CA AR FI NEVINOVATI) și de analfabeți funcțional, este clar ca legile adoptate astfel vor apăra fenomenul infracțional. Iar consecința logică este că apăratorii legilor, devin apăratorii fenomenului infracțional !
   .... Mi-ar fi rușine, dacă aș fi polițist, să mai port o uniformă care zilele astea, care au culminat cu a-i transforma în paznicii clanurilor mafiote..... Mi-ar fi de fapt rușine să mai practic o meserie, nobilă de altfel, transformată de legiuitorii români (în mare parte infractori sau analfabeți) în unealta clanurilor mafiote....
   Oare mai avem vreo șansă ca nație, să înțelegem că cei pe care-i trimitem în Șparlament, fie alegând cu fundul, fie sțând acasa și lasand toți trogloditii si mortii din cimitire sa aleaga in locul nostru, ne vor decide viata de zi cu zi ?!?!?....
   Problema e ca acum si daca (mai) pricepem asta, nu prea mai avem de unde alege, prostia a culminat si s-a generalizat si la varful "elitelor" politice....
   "Noroc" cu SARS-Cov-2, care lovește exact în proști (mda, și-n bătrâni si oameni bolnavi, care n-au însă nicio vină...) si va mai cerne puțin populația intr-un an-doi....
   • 0 (0 voturi)    
    Nici nu avea cum altfel! (Luni, 10 august 2020, 18:35)

    gillda_47 [utilizator] i-a raspuns lui gmb72

    ...daca si pestele a ajuns sa se imputa de la cap...in Romania!!!??? E vina incalzirii globale??? Nu.
  • +11 (15 voturi)    
   Romanul de rand nu voteaza sau voteaza infractori (Duminică, 9 august 2020, 14:08)

   gab3 [utilizator] i-a raspuns lui comentatordiletant

   Infractori care se bazeaza pe sprijinul altor infractori de ajungi cum a facut PSD+Alde+ProRomania de iti voteaza golirea puscariilor.

   "Pestele de la cap se impute''..dar pe romanul de rand nu-l intereseaza.
   • +4 (4 voturi)    
    Romanul de rand ascultă manele. (Luni, 10 august 2020, 11:19)

    Tayen [utilizator] i-a raspuns lui gab3

    Sparge semințe, râgâie bere, la pet, și ascultă manele. El vegetează, nu trăiește.
  • +4 (6 voturi)    
   dar Laura Stefan mai spune ceva... (Luni, 10 august 2020, 8:45)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui comentatordiletant

   Ca societatea civila, adica oamenii de pe strada, este slaba si a permis ascensinea clanurilor mafiote.

   mafiotii lucreaza nestingheriti si pentru ca oamenii prin incatiunea lor le permit sa castige permanent teren si nu ii blocheaza, gfie si pentru 5 min, accesul...

   Tristutz
  • 0 (2 voturi)    
   SEC ȘI ADEVĂRAT! (Luni, 10 august 2020, 11:17)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui comentatordiletant

   De altfel se vede și în numărul mare de „+”-uri.
   • 0 (2 voturi)    
    Mulțam (Luni, 10 august 2020, 11:50)

    comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    fain!
 • +14 (34 voturi)    
  Nicio problema, putem emigra (Duminică, 9 august 2020, 9:30)

  emil bobu [utilizator]

  Va lasam aici sa va descurcati cu cei pe care-i votati, fiindca v-o faceti cu mana voastra.
 • +26 (36 voturi)    
  Ciordache este cu Baietii din Caracal (Duminică, 9 august 2020, 9:31)

  un domn [utilizator]

  Si fiecare are Baietii lui
  https://romania.europalibera.org/a/rico-finul-lui-florin-iordache-a-scăpat-de-condamnarea-de-8-ani-cu-executare-și-a-primit-una-cu-suspendare/30297042.html
 • +32 (38 voturi)    
  vrem profesionisti ca la DNA (Duminică, 9 august 2020, 10:20)

  alexman1 [utilizator]

  Asa este. DIICOT se cere reformat Vedem ce "buni" procurori au.Sau nu ii vedem deloc....Iar crima creste, aurul verde dispare si ei sunt platiti gras...foarte gras....
 • -1 (17 voturi)    
  libertatea de a face pe prostul (Duminică, 9 august 2020, 10:48)

  clencix [utilizator]

  În justiție, libertatea este prost înțeleasă, în favorizarea liberei prostii.
  Ori se exagerează cu libertatea de expresie a prostiei mulțimii, prin acceptarea oricărei alegeri majoritare, oricât de absurdă ar fi ea în raport cu tradiția, bunul simt și legile existente,
  ori se exagerează nevinovăția prostiei individuale.
  • +3 (7 voturi)    
   uhm, what? (Duminică, 9 august 2020, 12:27)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui clencix

   Despre ce vorbesti?
  • +19 (21 voturi)    
   Sunt relații amiabile justiție-infractori. (Duminică, 9 august 2020, 12:54)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui clencix

   Nu numai poliția este în cârdășie cu clanurile mafiote.Pe plan local se simte și se vede mai clar relația dintre clanuri și justiție.Dacă polițistul vede că procurorul/judecătorul este prieten cu șeful de clan participând la parangheliile acestuia,se împrietenește și el cu ei și localitatea respectivă devine controlată de clanuri.Aflăm când se bat între ei.Mai nou PSD a vândut organizații locale unor șefi de clanuri.Cazul de la Ilfov nu-i singular.Urmăriți cum fac clanurile propagandă electorală PSD și veți vedea unde suntem și de ce nu se face nimic în localități.
 • +22 (24 voturi)    
  Nici vorba (Duminică, 9 august 2020, 12:08)

  Mihail. [utilizator]

  Sunt mana in mana si colaboreaza perfect.
 • +22 (24 voturi)    
  :) (Duminică, 9 august 2020, 12:22)

  Xorciser [utilizator]

  Este corect ca interlopii au preluat puterea in anumite zone. Daca luati la scuturat administratia locala (primarie, politie, carte funciara, notari, avocati, uneori si judecatori samd) o sa vedeti ca in multe zone aceasta este intesata cu oameni ai clanurilor interlope, de multe ori rude ale acestora (in special copiii lor).

  Este un plan pe termen lung bine pus la punct de acaparare a administratiei locale. Oameni care nu sunt alesi, sunt numiti- si care dupa aia nu mai pot fi dati afara- care protejeaza interesele mafiotilor locali.
 • +16 (24 voturi)    
  cum așa ? (Duminică, 9 august 2020, 12:43)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Păi statul inseamna chiar puterea in mâinile clanurilor mafiote. Doar că noi le spume „partide”.
 • -14 (22 voturi)    
  o intrebare (Duminică, 9 august 2020, 13:17)

  disraeli [utilizator]

  poate ma lamureste cineva
  ce inseamna "expert anticoruptie"? am inteles ca duduia este experta. sa inteleg ca a lucrat sub acoperire, a anchetat cazuri importante sau ce? sau e inca o persoana care da cu gura despre diverse fenomene sociale pe care nu poate sa si le explice ei, dar le explica la altii.
  despre clanuri...numai de bine. cresc si ele impreuna cu tara. e normal ca " intr-o sotietate fara moral si fara printip" sa se gaseasca si functionari ai statului care sa nu le ajunga o "renumeratie dupa buget mica". e de inteles. de ce sa mergi cu loganul cand poti sa folosesti septarul.
  deci, sa auzim numai de bine.
  • +10 (18 voturi)    
   Mda.... (Duminică, 9 august 2020, 13:44)

   gmb72 [utilizator] i-a raspuns lui disraeli

   Asta-i problema ta ?!....
   Ce expertiza are cucoana care a scris articolul ?.... Si ce expertiza iti mai trebuie ca sa constati o realitate ?!?....
   Uite aici, https://expertforum.ro/laura-stefan/ gaseai si singur daca aveai rabdare sa cauti.
   Stai tu si despica firul in patru, in loc sa pleci de la REALITATE SI SA VEZI CE-I DE FACUT, pana o sa te despice (LA PROPRIU !) un bombardier sau interlop din asta, din simplul motiv ca i te-ai asezat in fata la semafor sau nu ai pornit suficient de repede cand s-a facut verde !
  • -3 (11 voturi)    
   expert (Duminică, 9 august 2020, 13:53)

   nimrod [utilizator] i-a raspuns lui disraeli

   Evident ca e o alta persoana care isi da cu parerea...
  • -7 (13 voturi)    
   ce intrebare e asta? (Duminică, 9 august 2020, 15:48)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui disraeli

   cum ce inseamna expert anticoruptie?
   pe scurt cam asta inseamna:
   fiecarei stiinte ii este atasata o pseudo stiinta,astfel:
   -chimie /alchimie
   -matematica/numerologie
   -medicina/medicina traditionala-samanism
   -astronomie/ astrologie
   acum fenomenul a fost extins si in relatii sociale,cum ar fi:
   -institutiile statului/ onegheuri de interes public
   -procurori anticoruptie/experti anticoruptie
   Adica toti indivizii care nu au incaput in stiintele consacrate si institutiile formale ale statului statului, au devenit astrologi, alchimisti, numerologi, vraci, samani, consultanti politici, experti anticoruptie etc.!
 • +7 (15 voturi)    
  Statul e impletit cu infractiunea. (Duminică, 9 august 2020, 13:33)

  Marionette [utilizator]

  Judecatorii, procurorii, politistii, politicienii sunt acum in slujba clanurilor. Cred ca doar o dictatura feroce cu executii mai poate restabili ordinea in tara.
  • +2 (8 voturi)    
   O dictatura poate deveni si ea criminala (Duminică, 9 august 2020, 19:16)

   Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui Marionette

   Ce garantie ai ca un dictator face ce vrei tu?
   • -1 (1 vot)    
    Frica de a nu veni un altul peste el. (Luni, 10 august 2020, 11:33)

    Tayen [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Panet

    Unul care va avea și sprijin popular.
 • -3 (11 voturi)    
  Am o veste buna (Duminică, 9 august 2020, 14:14)

  ipolitic [utilizator]

  sunt zone in Romania unde clanurile mafiote inca nu au preluat controlul. De exemplu .aaaa..imi suna telefonul, trebuie sa plec.
 • -2 (14 voturi)    
  Stimata dna Stefan (Duminică, 9 august 2020, 14:21)

  RoyPeters [utilizator]

  regret (sau ma bucur, dupa caz!) sa va amintesc ca problema crimei organizate nu este specifica, sau exclusiva pentru Romania. Toate statele din lume, cu extrem de putine exceptii (poate tarile nordice), se confrunta cu aceasta grava problema, in proportii diferite, desigur. Includ aici si statele din vestul UE, ca sa nu mai vorbim de SUA. Iar crima organizata nu este o "inventie" a grupurilor infractionale din sfera post-comunista, ci exista de multe secole in lume, peste tot.

  Din pacate, raul este in natura umana....
 • +9 (13 voturi)    
  teoria alegerii rationale (Duminică, 9 august 2020, 16:33)

  xtraterestrul_roman [utilizator]

  Este perfect rational pentru interlopi, data fiind natura ilegala a activitatii lor, sa caute protectie in zona politiei, justitiei, in fine la orice persoana puternica. Ajunsesera chiar si in familia sefului statului, au gasit o vulnerabilitate la fratele acestuia, dar rezultatul nu a fost chiar cel sperat, aceasta fiind o exceptie. Insa mediatizarea acelui caz a aratat cum functioneaza acest mecanism de exploatare a vulnerabilitatilor persoanelor cheie din domeniile de interes pentru ei. Daca mai luam in considerare si motivatia asimetrica ce sta la baza activitatii specifice interlopilor si cea a aparatorilor legii (mult mai puternica, chiar vitala in cazul primilor) nu prea exista sperante in eradicarea infractionalitatii. Sigur, au existat si eroi in lupta antimafia, in Italia, (acum, din pacate morti la datorie), sau in USA, in perioada prohibitiei, si mai tarziu. Dar daca au fost inregistrate si succese, acestea au fost datorate unor abordari inteligente si neconventionale a luptei cu fenomenul infractional, adica metode gen 'follow the money', sau exploatarea vulnerabilitatilor omenesti ale interlopilor. Ori pentru asta este necesara o puternica vointa politica, si institutii care sa fie in masura MACAR sa-si protejeze proprii angajati in actiunile acestora contra mafiei. Iar vointa politica este generata de valorile specifice unei societati de oameni educati... Parerea mea.
 • +5 (5 voturi)    
  Pai e o Mafie Generala (Luni, 10 august 2020, 3:31)

  Parzivall [utilizator]

  Is toti in cahoots. E bine stiut de toata lumea. Buba mare e sa interlopii isi fac de cap si nu se mai poate musamaliza tot.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by