Adrian Nastase a castigat in fata lui Dan Mircea Popescu cursa pentru sefia Consiliului National al PSD, adunand 418 voturi, fata de cele 202 obtinute de contracandidatul sau, Dan Mircea Popescu. Nastase revine astfel in prim-planul PSD dupa aproape trei ani in care a fost marginalizat din cauza problemelor de imagine.

La anuntarea rezultatelor oficiale, in sala mai erau doar cei care, de-a lungul ultimelor saptamani s-au declarat de partea lui Nastase sau Iliescu. Dupa anuntarea rezultatului oficial al voturlui, Mircea Geoana a afirmat ca Popescu va ramane invitat permanent in Biroul Permanent National si l-a invitat si pe Alexandru Athanasiu sa colaboreze cu conducerea centrala.

Cel mai puternic punct de vedere din timpul Consiliului National a fost exprimat de Ion Iliescu, care si-a incheiat discursul propunand o solutie prin care ambii candidati ar face parte din conducerea centrala. Pentru ca in Comitetul Executiv sunt doua locuri vacante, acestea sa fie completate cu cei doi candidati pentru sefia Consiliului National. Cel ales presedinte este, de drept, membru in CEx, iar al doilea sa fie ales, de Consiliul National, vicepresedinte al partidului.

Propunerea, desi, conform Statutului PSD, nu poate fi pusa in practica, a fost primita cu aplauze, sala ridicandu-se in picioare la finalul cuvantarii lui Iliescu. Surse din PSD sustin ca propunerea lui Iliescu avea la baza siguranta ca Adrian Nastase va fi ales presedinte al Conosiliului National. Aceleasi surse au declarat ca, in cazul in care nu ar fi fost sigur de victoria lui Nastase, Iliescu ar fi cerut convocarea unui Congres Extraordinar.

  • Primul semnal politic dat in Consiliul National al PSD i-a apartinut lui Poul Nyrup Rasmusen, presedintele Partidului Socialist European. In pline dezbateri despre modul in care a evoluat reforma interna si cum au afectat partidul problemele din justitie ale lui Adrian Nastase, Rasmuses a transmis Consiliului National:  "You must reform yourself, you must say goodbye to corruption" (Trebuie sa va reformati, trebuie sa spuneti adio coruptiei).
  • Mircea Geoana insa, in discursul sau, a ales sa multumeasca fostilor prim-ministri ai partidului, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase.
  • Membrii Consiliului National al PSD asteapta discursul lui Ion Iliescu, cel mai puternic sustinator al candidaturii lui Adrian Nastase la sefia organismului intern. Iliescu este aseptat chiar sa propuna convocarea unui Congres Extraordinar, in cazul in care sansele fostului premier de a reveni in conducerea partidului nu vor fi indeajuns de mari. In discursul sau, Mircea Geoana a facut referire la aceasta intentie a lui Iliescu, afirmand ca "va veni clipa sa aratam obrazul celor care stau pe la colturi si pandesc congrese extraordinare".
  • Primul discurs al unui reprezentant al organizatiilor locale a apartinut primarului unei comune din Maramures. Anton Ardelean a transmis mesaje atat lui Iliescu, sa nu mai traga de urechi liserii din judete, "ca nu da bine in fata electoratului", cat si lui Nastase, ca nu e momentul sa candideze pentru o functie de conducere in PSD.
  • Victor Ponta a pledat, de la tribuna, sub nasul lui Mircea Geoana in favoarea lui Adrian Nastase declarand ca luptele interne trebuie sa dispara si social-democratii sa se concentreze pe lupta impotriva PNL si PSD. "Va cer sa renuntam la luptele interne si sa ne concentram pe alegerile de anul acesta. Trebuie sa ne bazam doar pe noi, PSD se bazeaza doar pe PSD. Pesedistii se bazeaza doar pe pesedisti. Vreau ca mai intii sa-i batem pe liberali si pe pedelisti si dupa aceea putem sa ne batem din nou intre noi. Vorbim de dosare si care ar putea sa fie folosite impotriva noastra . Am auzit ca Adrian Nastase si Miron Mitrea nu trebuie sa canideze pentru ca au dosare Pai noi folosim impotriva colegilor nostri dosarele facute de dusmanii nostri? Nu-nteleg.”

  • In discutiile informale de pe holuri, cei mai multi pesedisti din judete se feresc sa spuna cu cine vor vota pentru presedintia Consiliului. Dintre cei mai apropiati de conducerea centrala, cei favorabili lui Dan Mircea Popescu sustin ca acesta are cele mai mari sanse de a fi reconfirmat in functie, in timp ce adeptii lui Nastase spun ca sansele sunt 50%-50%.

  • Marian Vanghelie: "Adrian Nastase este un lider in partid. El poate ocupa orice functie, privitor la faptul a ceea ce a realizat pana acum pentru Romania si pentru partid, si cu bune si cu rele. A avut si parti rele si parti bune, ca atare poate sa ocupe orice functie. Adrian Nastase poate sa ocupe functia de presedinte al Consiliului National al PSD, poate sa il monitorizeze pe Traian Basescu sau se poate ocupa de departamentele partidului."

  • Ion Iliescu si-a inceput discursul cu critici la adresa conducerii partidului, afirmand ca Biroul Permanent National si Consiliul Executiv, organisme alese in 2006, ar fi trebuit sa-si intre in atributii abia dupa validarea lor de un Consiliu National, dar acesta a fost organizat abia acum.

  • Presedintele de onoare al PSD a facut o trecere in revista a succeselor si esecurilor partidului pe care l-a fondat, din 1990 incoace.
  • Ion Iliescu si-a incheiat discursul de la Consiliul National propunand o solutie din care Nastase ar putea chiar sa castige mai mult decat credea. Pentru ca in Comitetul Executiv sunt doua locuri vacante, acestea sa fie completate cu cei doi candidati pentru sefia Consiliului National. Cel ales presedinte este, de drept, membru in CEx, iar al doilea sa fie ales, de Consiliul National, vicepresedinte al partidului. Propunerea, desi nestatutara, a fost primita cu aplauze, sala ridicandu-se in picioare la finalul cuvantarii lui Iliescu.
  • Potrivit Statutului PSD, vicepresedintii sunt alesi doar de Congresul partidului, deci Consiliul National nu poate vota ocuparea uneia dintre functii.
  • Surse din PSD sustin ca propunerea facuta de Ion Iliescu arata faptul ca Adrian Nastase are mari sanse de a castiga lupta pentru presedintia Consiliului National. Aceleasi surse spun ca, in cazul in care nu ar fi avut semnale in acest sens, Iliescu ar fi propus convocarea unui Congres Extraordinar, la care Nastase ar fi candidat pentru o functie de conducere.
  • "Rezolutia privind iesirea din blocajul politic si institutional" a fost votata cu majoritatea de voturi. Pentru ca nu a resuit sa numere cele mai putin de 20 de maini ridicate la "voturi impotriva", Mircea Geoana s-a multumit sa anunte ca documentul a fost adoptat cu "larga majoritate".
  • Rezolutia prevede introducerea unei motiuni de cenzura si sprijinirea declansarii alegerilor anticipate.
  • Adrian Nastase: "Daca frica pazeste pepenii, atunci Traian Basescu este cel mai mare pepene".
  • La finalul discursului, Nastase si-a exprimat sustinerea pentru punerea in practica a propunerii lui Ion Iliescu.
  • Desi nu a provocat prea multe reactii din partea salii in timpul discursului, Adrian Nastase a fost singurul al carui nume a fost scandat de sala in primele cinci ore ale Consiliului National. 
  • Imediat dupa votare, o buna parte dintre delegati au parasit Consiliul National. Pe langa reprezentantii judeteni care erau legati de orarul CFR sau TAROM, printre primii plecati s-au numarat si Cristian Diaconesc, Ioan Rus, Vasile Dancu si Ilie Sarbu.

Fragmente din discursul lui Ion Iliescu

  • Privesc aceasta reuniune a Consiliului National ca pe un moment politic important in viata partidului si a tarii
  • Este un mini congres al partidului. Este aci activul de baza al partidului la nivel central si judetean
  • Aceasta reuniune trebuia sa aiba loc imediat dupa congres.
  • Nici CEx, nici BPN nu puteau fi convocate inainte de a fi confirmate de Consiliul National, conform statutului
  • Sa analizam ce s-a petrecut in acesti trei ani in tara, in timpul acestei guvernari de dreapta. Nu trebuie sa lasam loc de confuzii: guvernarea este a Aliantei DA, chiar daca ea s-a spart.
  • Indiferent ce spun unii si altii noi suntem principalul partid de opozitie
  • Muncitorimea de la Timisoara si Bucuresti, ei sunt victimele restaurarii capitalismului in Romania
  • Oamenii nu simt PSD-ul ca partid de stanga
  • Daca eu as fi avut o reactie impusliva la jignirile care mi s-au adresat din partea unor militanti ai partidului, pe care nu le-am auzit nici macar de la cei mai mari dusmani...
  • Natura m-a inzestrat cu niste virtuti care ma tin inca treaz. Dupa cum vedeti mintea inca nu imi e tulbure. Nu prea tineau pasul cu mine cie mai tineri la campaniile pe care le-am facut, desi trecusem de 60 de ani. Doctorii imi spun sa fiu mai prudent pentru ca varsta conteaza
  • In partid trebuie sa existe o unitate instrinseca si intre generatii si intre cei care lucreaza pe verticala si pe orizontala.
  • La vremea respectiva ma pastea un gand sa aleaga daca mai au sau nu incredere in mine, ce reprezint eu in viata acestui partid si daca considera ca prezenta mea in partid este o piedica. N-am mers pana acolo. Inteleptul cedeaza.
  • Imediat dupa sedintele noastre de la BPN apar stiri parazite cu ce s-a discutat. Cine manipuleaza aceste stiri si in interesul cui cunt ele? Unii cu mentalitate de slugoi, care vor sa-si multumeasca sefii. Avem nevoie de o atmosfera sanatoasa
  • Eu cred ca ii cunosc pe amandoi mai bine decat oricine de-aici. Dan Mircea Popescu a fost membru in CFSN si CPUN, Nastase a fort primul responsabil cu relatiile internationale al CFSN. Popescu a for consilier prezidential, amandoi au fost ministri in guvernul Stolojan.
  • De ce sa introducem nota de discordie intre doi oameni care sunt din garda veche a partidului, fiecare cu virtutile si limitele lui?
  • Poate nimeni nu l-a criticat mai sever pe Nastase de-a lungul vremii, dar de aceea trebuie sa dam fiecaruia ce are.
  • Nu se formeaza usor un militant politic
  • Eu as propune sa luam o decizie in acest consiliu: sa completam Consiliul Executiv cu doi oameni: presedintele CN si celalalt candidat sa completeze postul liber de vicepresedinte

Atmosfera de inceput

  • Cu aproape o jumatate de ora inainte de ora anuntata pentru inceperea Consiliului National al PSD, aproape toti reprezentantii filialelor au intrat in Palatul Parlamentului.
  • Aleile din fata intrarii ce da in Piata Constitutiei sunt deja pline, iar un autocar cu numar de Arges reuseste sa agate si sa rupa un cablu electric suspendat.
  • Inauntru, o parte dintre cei prezenti au luat deja cu asalt masa de la care pot cumpara snitele, cartofi prajiti, sandvisuri, in timp ce restul se delecteaza in sala Alexandru Ioan Cuza pe o muzica ce l-ar face pe un orb sa creada ca a nimerit in cel mai de fite club din Bucuresti.
  • Adrian Nastase prefera sa stea pe holul din fata salii, impartind zambete atat ziaristilor cat si colegilor de partid.
  • La ora 11.00 fix, toata suflarea pesedista se ridica in piciare in acordurile Odei Bucuriei si al Horei Unirii.
  • Timp de cinci minute Mircea Geoana strange maini si saruta doamne, traversand sala in lung si-n lat.
  • Abia asezati pe scaune, cei peste 700 de delegati se ridica din nou in picioare pentru intonarea imnului Romaniei. Pe ecranele din sala este proiectata o imagine cu Mircea Geoana si Ion Iliescu, umar la umar.
  • Trei minute mai tarziu, sala e din nou in picioare pentru un moment de reculegere in  memoria lui Antonie Iorgovan si Dan Iosif.
  • Mircea Geoana multumeste invitatilor, sindicalistilor si presei "prietenul nedespartit al partidului nostru"
  • Ordinea de zi citita de Geoana este aproabata in unanimitate, iar ultimul punct al programului este alegerea presedintelui si trezorierului Consiliului National.

Nastase incearca sa revina in conducerea PSD

Fostul premier si-a anuntat candidatura la presedintia Consiliului National inca de anul trecut, iar reactia din acel moment a conducerii centrale a fost o declaratie prin care il sprijineau pe actualul ocupant al postului, Dan Mircea Popescu.

Functia urmarita azi de Nastase ii asigura acestuia accesul in cele mai inalte foruri de conducere ale PSD, presedintele Consiliului National fiind, de drept, membru in Biroul Permanent National si in Comitetul Executiv.

De altfel, potrivit ierarhiei stabilite de Statut, Adrian Nastase va de veni al doilea om ca importanta in PSD, functia de presedinte al Consiliului National fiind superioara celei de vicepresedinte.

In conditiile in care, la ultimele doua congrese ale PSD, Nastase nu a intrat in planurile partidului, este singura modalitate prin care acesta isi poate recupera o parte din puterea pierduta dupa 2004.