Președintele Klaus Iohannis se declară convins că dacă pandemia de COVID-19 nu se agravează și se iau măsuri stricte se pot organiza alegerile locale la 27 septembrie, data prevăzută. El a spus că, dacă situația nu se agravează, actul de votare se poate organiza în condiții bune, pentru că "nu e mai complicat să mergi să votezi decât să mergi la magazin să cumperi pâine". Iohannis a precizat că situația va fi evaluată și că la jumătatea lunii august se va decide dacă se va menține data de 27 septembrie sau va fi reluată discuția.

Stampila votFoto: AGERPRES

Iohannis a făcut aceste declarații miercuri seară, într-o conferință de presă.

Întrebat dacă, în opinia sa, alegerile din 27 septembrie ar trebui amânate, Iohannis a spus că este o discuţie legitimă dacă să fie organizate sau nu alegerile în 27 septembrie, dar trebuie să despărţim discuţia politicianistă de discuţia pe fapte.

  • ”Este o discuţie legitimă, dacă să organizăm sau nu alegerile în 27 septembrie, însă vreau să despărţim discuţia politicianistă de discuţia pe fapte. Organizația Mondială a Sănătății a făcut multe afirmaţii şi multe anunţuri, iar unul dintre anunţurile care mă îngrijoarează foarte mult e de dată mai recentă şi spune că această pandemie nu are mai multe valuri, are un singur val mare.

  • E nevoie de alegeri pentru a reda legitimitatea autorităţilor locale. Pe de altă parte, suntem în mijlocul unei pandemii care poate se atenuează, poate nu. Ce obţinem dacă amânăm alegerile? În loc să le ţinem în septembrie, le ţinem în noiembrie sau ianuarie şi se suprapun cu gripa sau cu o iarnă grea și ne trezim că, în loc să facem lucrurile mai bine, le facem mai prost”, a declarat preşedintele.

El s-a declarat convins că dacă pandemia nu se agravează și se iau măsuri stricte, se pot organiza alegerile.

  • "Actul de votare se poate organiza în condiții bune, nu e mai complicat să mergi să votezi decât să mergi la magazin să cumperi pâine. Va fi extrem de greu însă de organizat campanie electorală (...), care va fi una atipică. După părerea mea, până la mijocul lunii august se va lua o decizie dacă se merge înainte sau se reia discuția", a afirmat Iohannis.