​​Vicepreședintele USR Iulian Bulai îl atacă dur pe colegul său de partid, senatorul Mihai Goțiu, pe care îl acuză că a poziționat grupul parlamentar împotriva Autostrăzii A8 din Moldova. Bulai spune că Goțiu trebuie să-și asume greșeala și să facă un pas în spate, anunțând că va cere excluderea acestuia din Comisia de politici publice a Alianței USR-PLUS.

Mihai GotiuFoto: USR

„Mihai Goțiu a greșit când a poziționat grupul parlamentar USR de la Senat împotriva Autostrăzii A8 din Moldova. Grupul parlamentar USR SENAT avea decis un vot pentru, Goțiu a dat îndemn de vot de abținere. (...) Biodiversitatea este importantă. Libelulele, broaștele, gândacii, nuferii, șoarecii de câmp și păianjenii sunt importanți. Dar nu mai importanți decât OMUL. Iar acest lucru a fost ignorat de colegul Goțiu care prin împiedicarea acestor investiții, izolează în continuare milioane de români din cauza lipsei de infrastructură rutieră în Moldova și îi condamnă la sărăcie”, a scris Bulai pe Facebook.

El adaugă că este mai importantă cnstruirea autostrăzilor din Moldova „decât orice găselniță de-ale lui Goțiu”.

Plenul Senatului a adoptat, marţi, proiectul privind Ordonanţa de urgenţă 105/2020 pentru completarea Legii 291/2018 referitoare la aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Iaşi - Târgu Mureş, Autostrada Unirii, cu un amendament care stabileşte termene pentru finalizarea efectivă a construcţiei.

Mai mulți senatori USR s-au abținut la vot.

"Autostrada Unirii cuprinde două tronsoane de autostradă: Autostrada Târgu Mureş - Târgu Neamţ şi Autostrada Târgu Neamţ - Iaşi - Ungheni şi un pod peste Prut", prevede ordonanţa de urgenţă a Guvernului adoptată de Senat.

Senatorii au adăugat ordonanţei şi un amendament care spune că "termenul/termenele pentru finalizarea efectivă a construcţiei, recepţionarea, deschiderea circulaţiei pe cele două tronsoane de autostradă sunt 31 decembrie 2024 pentru tronsonul Ungheni - Iaşi - Târgu Neamţ, respectiv 31 decembrie 2026 pentru tronsonul Târgu Mureş - Târgu Neamţ".

Senatul este prima Cameră sesizată pentru acest proiect, iar for decizional este Camera Deputaţilor.