Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a fost amendat pentru nepurtarea măștii de protecție în spațiu închis, dar și pentru că a jignit polițistul care l-a somat în legătură cu masca.

Catalin Radulescu, deputat PSDFoto: Agerpres

Într-un comunicat remis marți, Poliția Capitalei informează că, „în data de 17 iulie 2020, un polițist din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Brigada Rutieră, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a fost sesizat de către un cetățean cu privire la faptul că două persoane, bărbat și femeie, ce se aflau în interiorul unui spațiu comercial, nu poartă mască de protecție”.

Polițistul s-a deplasat la locul indicat și le-a cerut celor două persoane să își fixeze corespunzător mască.

Conform sursei citate, „femeia s-a conformat solicitării, dar bărbatul a refuzat. La momentul în care i s-a adus la cunoștință că va fi sancționat contraventional, el a adresat cuvinte și expresii jignitoare”.

„Bărbatul a fost sancționat contravențional conform prevederilor Legii nr 61 din 1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, precum și Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19”, precizează Poliția Capitalei.

Potrivit unor surse judiciare, este vorba despre deputatul social-democrat Cătălin Rădulescu, zis „Mitralieră”.

UPDATE - Cătălin Rădulescu: „Sunt medic și spun că nu există boală fără niciun fel de simptome”

Deputatul PSD a confirmat marți seara, într-o intervenție la postul Digi24, că a fost amendat cu 1.500 de lei pentru nepurtarea măștii de protecție într-o benzinărie. El a povestit propria versiune a celor întâmplate:

  • „Eu m-am conformat patru luni de zile - deși cred că am greșit, ca medic vorbesc - m-am conformat și am purtat această mască, și mănuși chiar, pentru că am crezut inițial că o să vină sfârșitul lumii și am zis că trebuie să mă conformez ca medic. Și, văzând că intru în orice fel de instituție sau hipermarket, iar eu și familia mea purtam măști, dar mii de oameni erau fără mască, că nimeni nu era amendat, nu mai înțelegeam nimic”
  • „După patru luni în care m-am conformat acestei prostii, timp în care mi s-a luat temperatura, am făcut testul, n-am avut niciun fel de simptom niciodată, am un organism ok, robust, îmi iau întotdeauna vitaminele necesare... Și mi s-a întâmplat să intru într-o benzinărie”
  • „Înainte de a intra în benzinărie, mergând într-o farmacie, mi s-a rupt unul dintre brațele care se pun pe ureche la mască. Deci nu mai puteam să port mască, mi-am pus-o în buzunar”
  • „Am pus benzină, am intrat să plătesc benzina ca orice om normal și a venit un polițist care a spus că sunt mai multe persoane care nu poartă mască în benzinărie. Am vorbit frumos, i-am spus că plătesc imediat și că durează două secunde și ies
  • „M-a așteptat la mașină tovarășul polițist și mi-a spus că vrea să mă amendeze, n-am înțeles de ce - în trafic nu eram, masca i-am arătat că o am la mine, dar n-aveam cum s-o pun pe față, i-am explicat că sunt medic și știu cum să port o mască și cum să mi-o pun”
  • „N-a înțeles, a vrut să mă legitimeze, m-a legitimat, i-am dat toate datele din buletin, l-am rugat să-mi dea amendă... După care a început să mă întrebe că de ce nu respect legea eu ca parlamentar. I-am spus: măi tovarășe, în primul rând că eu n-am votat această lege, au votat-o alți parlamentari, e treaba lor; aceasta lege este neconstituțională. Dar cu toate astea eu am avut și am purtat mască oriunde m-am dus, chiar dacă nu cred în această lege”
  • „Am plecat și azi am aflat că m-a amendat, după cinci zile”
  • Întrebat dacă i-a adresat cuvinte jignitoare polițistului: „Singurul lucru pe care i l-am spus, după ce i-am arătat că nu pot să port mască, i-am spus „Dom'le, dumneata înțelegi despre ce vorbim, ai vreo școală? Deci, dacă eu sunt medic și îți spun că nu pot să port mască...”
  • Întrebat dacă este de acord că prin nepurtarea măștii poate să îi pună în pericol pe ceilalți cetățeni, Rădulescu a răspuns: „Nu, nu sunt de acord. Sunt medic și vă spun că nu există vreo boală fără simptom. Eu nu cred într-o boală care n-are simptome. Este o minciună ordinară și eu nu cred în ea”
  • „Medicul recomandă - nu obligă - să porți mască, nu te poate obliga nimeni să porți o mască. Cei care au simptomatologie, sunt obligați să poarte mască, dar un om care nu are nimic...”
  • Despre asimptomatici: „Nu există așa ceva, eu nu cred în asta. Eu, ca medic, nu cred că există vreo boală fără simptom. N-am învățat așa ceva la facultate, nu există în medicină boli fără simptom. Eu mă duc la medic în momentul în care simt ceva, mă doare ficatul, mă doare inima, tușesc, strănut... Eu nu cred în asta, oameni cu Covid, dar care n-au simptome. Probabil își ascund simptomele sau nu le recunosc”
  • „Nu puteți să mă obligați să fac din nou o facultate ca să învăț o prostie”
  • Întrebat care e specializarea sa, Rădulescu a răspuns că „ginecologie”