Autoritatea Electorală Permanentă organizează, marţi, în parteneriat cu Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia), conferinţa online cu tema "Utilizarea de noi tehnologii în procesele electorale", scrie Agerpres. Videoconferinţa va reuni experţi ai unor organizaţii internaţionale cu responsabilităţi electorale, precum Comisia de la Veneţia, Asociaţia Oficialilor Electorali Europeni (ACEEEO), Asociaţia Mondială a Organismelor Electorale (A-WEB), reprezentanţi ai organismelor de management electoral din Ungaria, Bulgaria, Serbia, Estonia, Polonia, Republica Moldova, Iordania, experţi independenţi, reprezentanţi ai partidelor politice şi ai societăţii civile.

În cadrul conferinței, participanţii îşi propun să identifice provocările la care trebuie să facă faţă autorităţile electorale în timpul pandemiei de COVID-19 şi să analizeze fezabilitatea utilizării de noi tehnologii în procesele electorale.

Din partea AEP vor participa preşedintele Autorităţii, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, vicepreşedinţii Zsombor Vajda şi Marian Muhuleţ, precum şi coordonatorii mai multor departamente.

AEP menţionează că videoconferinţa continuă o tradiţie inaugurată în anul 2015 în cadrul parteneriatului cu Comisia de la Veneţia.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, afirmă că, pe fondul pandemiei, activitatea organismelor de management electoral şi a organizaţiilor de profil s-a intensificat, acestea fiind responsabile cu găsirea unor soluţii eficiente pentru organizarea alegerilor în condiţii de siguranţă medicală, arată sursa citată.

"În condiţiile în care România are programate două tipuri de alegeri generale în acest an, Autoritatea Electorală Permanentă se află în permanent contact cu partenerii externi şi este receptivă la experienţa şi bunele practici ale autorităţilor din ţările care au organizat cu succes alegeri şi în timpul pandemiei", a declarat oficialul AEP, citat în comunicat.