Reprezentanții partidului lui Dan Barna îi dau replica lui Ludovic Orban și spun că USR a fost și va rămâne un partener cinstit de discuție, dar, din păcate, nu pot spune același lucru despre PNL. Legat de legea privind înfiinţarea DNA-ului pădurilor, contestată de Guvern la CCR, USR afirmă că dacă premierul dorea un text de lege mai bun, avea la dispoziţie circa 100 de parlamentari liberali care puteau modifica proiectul, însă nu au făcut-o.

HotNews.roFoto: Hotnews

"USR a fost și va rămâne un partener cinstit de discuție, din păcate nu putem spune același lucru despre PNL. Încercarea de blocare la CCR a proiectului de înființare a DNA-ului Pădurilor și scuzele birocratice pe care le invocă premierul Ludovic Orban pentru a proteja mafia tăierilor ilegale demonstrează acest lucru", au scris reprezentanții USR vineri, pe Facebook.

Ei spun că la CCR "nu se modifică legi, ci se blochează", iar "dacă voia un text de lege mai bun, premierul Ludovic Orban avea cam 100 de parlamentari PNL care puteau să facă modificări la proiect, dar nu au făcut-o".

USR mai susține că "luptă cu toate forțele să apere pădurile României, iar dacă PNL nu se alătură acestei lupte va pierde încrederea oamenilor". "Cu toți arborii plantați de premier în copilarie, astăzi din România se taie ilegal 20 de milioane de metri cubi de lemn și DNA-ul Pădurilor este una din soluțiile pentru a rezolva această problemă".

Guvernul a atacat la Curtea Constituțională legea USR privind înființarea DNA-ului pădurilor, în sesizarea semnată de Ludovic Orban menționându-se că nu sunt precizate sursele de finanțare, actul normativ are deficiențe în privința calității, clarității și previzibilității legii, la capitolui infracțiuni, având totodată probleme și în privința prevederilor referitoare la angajările pentru instituție. Demersul a fost criticat puternic de USR.

În replică, premierul a susținut că legea privind înfiinţarea unui DNA care să sancţioneze infracţiunile de mediu, infracţiunile silvice a fost făcută fără niciun studiu de impact și de analiză și i-a acuzat pe cei din USR că nu îi interesează dialogul, ci "doar să vândă un slogan".

El a mai susținut că intensitatea atacurilor USR la adresa PNL este "cam la fel de mare" ca intensitatea atacurilor venite de la PSD, iar după ce îi atacă pe liberali, cei din USR vin apoi să facă alianțe. "Chiar am făcut o evaluare. Intensitatea atacurilor din partea USR este la fel de mare ca atacurile din partea PSD. Pe de altă parte, după ce ne atacă sau înainte de a ne ataca, mai vin şi discută cu noi ca să facă înţelegeri, alianţe. Cred că trebuie să se hotărască", a afirmat Ludovic Orban, joi seară, la Realitatea Plus.