​​Negocieri dure la Bruxelles pe banii din bugetul UE pentru următorii șapte ani și cei din fondul de relansare economică propus de Comisia Europeană. Liderii statelor membre se întâlnesc într-un consiliu extraordinar în care discuțiile se anunță complicate, spune președintele Klaus Iohannis, care nu exclude ca negocierile să nu se finalizeze în această etapă.

președintele Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

„E un scenariu optimist să finalizam astăzi și mâine”, a comentat el, înaintea reuniunii, precizând că România vizează sume mari atât din bugetul UE, pe componentele Coeziune și Politici Agricole Comune, cât si din pachetul de relansare economică după criza coronavirusului.

„Sunt relativ optimist că, în final, pentru România sumele vor fi rezonabile, vor fi consistente, dar dacă m-ați întreba dacă vom finaliza discuțiile astăzi și mâine, cred că nimeni nu poate să răspundă. Este un scenariu optimist să finalizăm negocierile astăzi și mâine, însă în Consiliu părerile încă sunt împărțite. Se știe că nu toată lumea este încă convinsă că propunerea care este pe masă e cea mai bună. Mă aștept, deci, la negocieri destul de complicate. Este chiar posibil să trebuiască, după un timp, să revenim, să finalizăm aceste negocieri. Important este de știut: sunt bani mulți pe care îi discutăm și pentru România este o șansă mare să obținem o finanțare consistentă pentru următorii ani, cu care vom reuși, cu siguranță, să rezolvăm foarte multe dintre problemele de la noi de acasă”, a mai spus el.