​Articol actualizat

Legea carantinei și izolării intră la vot final în Senat / Tot ce trebuie să știi despre carantină și izolare

de Luminita Pirvu     HotNews.ro
Joi, 16 iulie 2020, 8:34 Actualitate | Politic


Comisia juridica din Senat
Foto: Agerpres
După trei zile de dezbateri și negocieri aprinse senatorii Comisiei juridice au votat miercuri noapte pe articole, proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. În consens cu reprezentanții Guvernului, senatorii au făcut modificări importante la proiectul de lege inițiat de Executiv și amendat de Camera Deputaților. Legea carantinării urmează să intre la vot final, joi în Senat la ora 12.00. Premierul Ludovic Orban și-a anunțat prezența la ședință.

UPDATE Ședința Senatului a fost suspendată până la finalizarea raportului de către senatorii juriști.

Şedinţa Senatului programată să înceapă joi la ora 12,00 a fost suspendată până la definitivarea proiectului privind carantinarea şi izolarea în Comisia juridică. Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc a anunțat că suspenda şedinţa până la finalizarea dezbaterii din Comisia juridică.

Printre modificările aduse de către senatori se numără posibilitatea ca pacienții să conteste juridic carantinarea sau izolarea, s-au eliminat prevederile prrivind carantinarea bunurilor iar asimptomaticii pot sta în carantină la domiciliu după ce au fost ținuți sub monitorizare 48 de ore în spital.

Principalele modficări aduse se senatorii legii carantinei:
 • izolarea poate fi dispusă pe durată limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia de fapt care o determină
 • Pacienţii asimptomatici vor fi evaluaţi în primele 48 de ore, iar după aceea pot merge în izolare la domiciliu până la 14 zile.
 • aceștia trebuie să semneze o declarație pe proprie răspundere că respectă carantina și condițiile impuse de DSP. Poliția locală va efectua verificări. Dacă nu se respectă izolarea/carantina la domiciliu acesta este pasibil de amendă sau dosar penal
 • pacientul confirmat cu un agent patogen va beneficia de o examinare medicală care poate să dureze până la 48 de ore, făcută cu acordul său.
 • dacă pacientul nu este de acord cu internarea, medicul care-l examinează propune DSP o eventuală măsură de izolare pentru 48 de ore pentru a termina un screening general. La finalul celor 48 de ore se reia această procedură de acord solicitat pacientului. Dacă nici în această situaţie nu se obţine acordul, DSP-ul emite o altă decizie. Şi prima decizie, pentru 48 de ore şi următoarea decizie, care durează cât durează perioada de incubare a agentului patogen respectiv, pot fi contestate la judecătoria din raza căreia se află unitatea spitalicească
 • Toate actele administrative cu caracter normativ privind instituirea, modificarea sau încetarea măsurilor din prezenta lege pot fi atacate de orice persoană interesată cu plângere la instanţa de judecată competentă, atât pentru motive de nelegalitate, cât şi de netemeinicie, în termen de cinci zile de la publicarea actului în Monitorul Oficial al României şi, respectiv, de la data luării la cunoştinţă a conţinutului actului în cazul nepublicării acestuia în Monitorul Oficial al României
 • Plângerea se formulează în scris si se depune la instanţa judecătorească competentă. Instanţa competentă să soluţioneze plângerea formulată în actele administrative menţionate mai sus este Curtea de Apel, Secţia Contencios administrativ şi fiscal în a cărei rază teritorială se află sediul autorităţii emitente.
 • Izolarea minorului se dispune în primă fază la domiciliul aparţinătorului. Izolarea pentru un pacient bolnav minor se dispune într-o primă fază la domiciliul aparţinătorului sau într-o locaţie declarată de acesta. Aparţinătorul minorului, întrucât trebuie să stea cu el, este supus măsurii carantinei, în temeiul prezentei legi, dacă măsura izolării nu i se aplică
 • Institutul Naţional de Sănătate Publică are obligaţia de a comunica zilnic numărul cazurilor noi, numărul cazurilor retestate şi numărul total de teste pentru cazurile noi şi cazurile retestate, raportate separat la nivel naţional şi judeţean, inclusiv după criteriul domiciliului persoanei testate.
 • Ordinele şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau ale persoanei desemnate de acesta se aplică de îndată de autorităţile competente şi se publică pe site-urile oficiale ale MAI, DSU şi IGSU iar autorităţile publice centrale şi locale asigură informarea publică a cetăţenilor din zonele supuse carantinei prin campanii de informare
 • Pe durata măsurilor dispuse, potrivit prezentei legi, nu pot fi interzise, ci doar limitate temporar, proporţional cu riscul epidemiologic sau biologic pentru sănătatea publică, următoarele drepturi: comunicarea cu orice autoritate, cu aparţinători, cu reprezentantul legal ori cu avocatul, accesul la corespondenţa personală şi utilizarea telefonului sau a altor dispozitive electronice de comunicare, dreptul la vot, dacă nu se află într-o situaţie de restrângere a drepturilor cetăţeneşti, exercitarea liberă a credinţei religioase
 • Ministerul Sănătăţii va fi obligat să creeze un corp al voluntarilor pentru situaţii de urgenţă la care statul să poată apela când e nevoie carantina izolare.Practic, un număr de cadre medicale trebuie să se înscrie pe această listă, beneficiază de o anumită formă de compensare, dar atunci când este nevoie de ei în situații speciale, sunt solicitați
Proiectul de lege privind carantina și izolarea, inițiat de Guvern și amendat în Camera Deputaților a creat dispute aprinse pe scena politică. PSD a acuzat Guvernul că a trimis un proiect de lege plin de "orori juridice" care necesită modificarea și îmbunătățirea acestuia în Parlament. Marcel Ciolacu a solicitat prezența miniștriilor la dezbaterile din comisiile parlamentare pentru a pune în consens modificările impuse.

De altfel, PSD a fost la un pas de a respinge proiectul de lege în Parlament după ce o parte dintre liderii sociali-democrați au cerut acest lucru în ședința Comitetului Executiv al PSD. Lideri ca Ionel Arsene, Dumitru Buzatu, Ioan Mang, Marian Mina și Viorica Dăncilă s-au poziționat împotriva legii.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a atacat PSD spunând că tergiversarea legii carantinei "poate să coste viaţa a zeci, doamne fereşte, poate chiar a sute de români”.

După schimbul de replici electorale PSD și PNL au lucrat în consens la amendarea legii carantinei. Senatorii juriști împreună cu Nelu Tătaru, Raed Araf și Cătălin Predoiu au negociat și amendat împreună articolele proiectului de lege.

De asemenea, Ludovic Orban este așteptat la ședința de plen a Senatului în care se va da votul final.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10084 vizualizari

 • +2 (16 voturi)    
  Bullshit (Joi, 16 iulie 2020, 8:54)

  Luk [utilizator]

  1- "izolarea poate fi dispusă pe durată limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia de fapt care o determină" - nu inseamna nimic intr-o tara cu 50% analfabeti functional (nu inseamna nimic in nicio tara, e doar o alta forma fara fond)

  2-"Pacienţii asimptomatici vor fi evaluaţi în primele 48 de ore, iar după aceea pot merge în izolare la domiciliu până la 14 zile" - e doar o minciuna. Corect in limba romana este "Asimptomaticii AR PUTEA merge in izolare la domiciliu, dar numai daca locuiesc singuri si doar daca medicul consimte
 • +5 (27 voturi)    
  E ingrijorator ca PSD apara libertatile romanilor (Joi, 16 iulie 2020, 8:57)

  Gryphus [utilizator]

  ma asteptam ca PNL si USR sa fie cei care apara libertatea romanilor, nu PSD

  cat timp au voie sa te retina cu forta in spital nu era precizat in legea PNL, a trebuit sa vina PSD sa puna un termen limita de 48 de ore
  • -6 (16 voturi)    
   eu zic (Joi, 16 iulie 2020, 9:55)

   GabrielNegrila1 [anonim] i-a raspuns lui Gryphus

   sa desfiintam cu totul spitalele, oricum suntem mai destepti dacat medicii, ce daca ei ne spun ca suntem bolnavi si trebuie sa stam in spital sa ne facem bine, nu frate, noi suntem daci liberi si ne tratam babeste acasa, pentru asta putem folosi si netul care este plin de sfaturile unora care abia au luat nota de trecere la scoala elementara, liceul fiind un vis indepartat si studiile superioare o utopie.
   • +7 (7 voturi)    
    Si eu zic... (Joi, 16 iulie 2020, 10:41)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui GabrielNegrila1

    Si eu zic sa-ti faci operatie, sa-ti scoti gena de iobag si catusele din cap in spitalele alea.
    N-are treaba cu "dacii liberi" si cu ce maro mai mananci matale acolo...
    ...are treaba cu "libertatea fiintei umane", concept pe care, evident, neuronasul tau mititel grevat de gena de iobag NU il poate intelege.
   • +5 (7 voturi)    
    Noi avem specialisti ? (Joi, 16 iulie 2020, 10:47)

    programatorul_buclucas [utilizator] i-a raspuns lui GabrielNegrila1

    Daca nu ai simptome, nu ai ce sa tratezi. Simplu. Asa se intampla in toata lumea. Pacientii asimptomatici se izoleaza la domiciliu, doar la noi se interneaza cu forta in spital, ca sa stea acolo sa se uite pe pereti si sa se intrebe de ce il tin idiotii astia in spital. Si ne mai miram de ce nu vrea nimeni sa se testeze. Pai normal ca nu vrea, eu in conditiile astea as refuza testarea chiar si daca ma platesc.
   • +5 (7 voturi)    
    nimeni nu are voie sa te tina in spital cu FORTA (Joi, 16 iulie 2020, 11:01)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui GabrielNegrila1

    nu poti transforma spitalul in PUSCARIE, nu poti tine oamenii cu FORTA intr-un spital

    ai comis vreo infractiune?

    cu ce drept ti se ia libertatea, fara o hotarare judecatoreasca?

    doar justitia poate decide asupra dreptului tau la libertate, nu medicul si nici un parlamentar
  • -2 (10 voturi)    
   Prostii (Joi, 16 iulie 2020, 10:08)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Cearta dintre PSD si PNL e o cearta intre soti. PSD nu isi apara decat interesele, lasa-ne.
  • -3 (7 voturi)    
   hehe (Joi, 16 iulie 2020, 10:41)

   Gheorghe Pudila [anonim] i-a raspuns lui Gryphus

   Ce vorbesti, dancilule?
   Voi chiar credeti ca v-ar mai putea crede cineva vreodata?
   Jo napot, piside!
 • +1 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 16 iulie 2020, 10:30)

  [anonim]

  • +6 (8 voturi)    
   o depui la infirmiera si ea o depune la gunoi (Joi, 16 iulie 2020, 12:12)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui

   important e sa ne prefacem ca cetatenii au drepturi si libertati in teorie ca in practiva...
 • +3 (7 voturi)    
  Prezumția de nevinovăție (Joi, 16 iulie 2020, 10:59)

  Un cititor [utilizator]

  funcționează și în acest caz.
  Cum răspunde guvernul la următoarele întrebări:
  1. De ce consideră recomandările OMS ca fiind obligatorii, în condițiile în care OMS este o organizație politică?
  2. Daca metodologia și aparatele de testare sunt omologate și cine le-a omologat?
  3. Ce se măsura cu aceeste aparate înainte de apariția COVID?
  4.Dacă o singură testare este suficientă pentru a declara pe cineva purtător sau nepurtător de virus?
  5. Dacă e mai riscant să mori acasă decât în spital?
  6. De ce ar fi mai importantă viața decât libertatea?
  7. Dacă poate fi folosit pretextul stării de urgență pentru a interna forțat și apoi a lichida fizic adversarii politici sau liderii de opinie incomozi din societate?
 • +3 (3 voturi)    
  Degeaba votează Senatul. (Joi, 16 iulie 2020, 18:45)

  asavreau [utilizator]

  Legea nu-i aceeași cu cea votată de Camera Deputaților și ar trebui votată din nou în Camera Deputaților și pe urmă o ședință comună a celor două camere unde să fie votată legea.Până atunci lumea moare,fabricile se închid.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by