Senatorii juriști au reluat luni dezbaterile pe proiectul de lege privind carantina, iar Ministerul Justiţiei a depus un punct de vedere în comisie referitor la carantinare şi izolare. La ședință participă și secretarul de stat Raed Arafat, care a spus că este nevoie de reglementări legislative pentru a putea lua măsuri în cazul pacienților asimptomatici care nu respectă izolarea. Arafat a citat un studiu făcut de Universitatea Yale, care arată că peste 50% din infecțiile cu coronavirus sunt transmise de asimptomatici.

Plenul SenatuluiFoto: Hotnews

UPDATE 18.25 Ședința Comisiei Jurdice s-a încheiat. Dezbaterile vor fi reluate marți dimineață.

UPDATE 18.00 Arafat: Luni am avut trei pacienţi uşor asimptomatici în Bucureşti, iar starea lor s-a agravat

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, la dezbaterile din Comisia Juridică pe Legea carantinei, că este nevoie de reglementări legislative pentru a putea lua măsuri împotriva pacienților asimptomatici care nu respectă izolarea. Arafat a citat un studiu făcut de Universitatea Yale care arată că peste 50% din infecțiile cu coronavirus sunt transmise de asimptomatici.

El a spus că definiţia clară a bolnavilor asimptomatici este o problemă, arătând că i-au fost aduse la cunoştinţă trei cazuri din Bucureşti ale unor pacienţi uşor asimptomatici care au refuzat internarea şi starea lor s-a agravat.

  • "Problema - şi deja vedem efectele ei - este definiţia clară din înţelesul medicului sau a pacientului a bolnavului asimptomatic sau uşor simptomatic, pentru că într-adevăr vin acum pacienţi şi refuză internarea, fiind uşor simptomatici, neluând în considerare sfatul medicului că ei au şi alte probleme şi pot să se agraveze şi au fost aduse astăzi la cunoştinţa mea trei cazuri de la colegii de la UPU-SMURD Bucureşti. Ultimul caz este acum câteva zeci de minute la care au intervenit. (...) COVID pozitiv, externat la cerere de la Colentina, cu simptome minore la data de 6, acum este cu oxigenare 70%, (...) cu Glasgow scor 8, adică comatos şi s-a trimis în Terapie intensivă ca să poată să-l asiste şi să vadă dacă poate să-l scoată sau nu. Pe altul, acum o zi sau două, tot acelaşi serviciu l-a găsit acasă în scop cardiac şi echipele se expun resuscitând aceşti pacienţi care refuză internarea cu simptome uşoare şi merg acasă, se agravează, nu sunt monitorizaţi adecvat, nu spun medicilor care este starea lor şi că starea lor se agravează, se ţin până în ultimul moment şi familia lor dă telefon la 112 să spună că bolnavul este agravat", a spus Arafat, citat de Agerpres.

El a invocat un studiu de la Universitatea Yale, conform căruia peste 50% din infecţiile cu COVID sunt cauzate de asimptomatici.

Arafat a indicat că, în alte state, în cazul pacienţilor asimptomatici s-au folosit spaţii alternative, lăsarea acestora la domiciliu şi internarea, în prima fază.

  • "Îl laşi acasă cu simptome uşoare, după trei-patru zile bolnavul este în stop cardiac şi asta înseamnă că noi ne-am riscat viaţa mult mai mult, pentru că până intervine serviciul de urgenţă, până îl resuscitează, până îl duce la spital... dacă era în spital îl depistau mult mai repede şi îi salvau viaţa. Asta este informaţia care trebuie să ajungă la populaţie. Să nu inducem în eroare populaţia că noi îi închidem în puşcărie că sunt cu simptome uşoare fără să-i zicem "atenţie, că dacă mergeţi acasă nimeni nu garantează că după două-trei zile nu veţi fi în stop cardiac", a spus Arafat.

El a prezentat legislaţia din mai multe ţări în cazurile infecto-contagioase. Astfel, Arafat a arătat că în Finlanda există examinarea sanitară ţintită şi obligatorie, carantinarea persoanelor şi a bunurilor, izolarea, în Austria - carantinarea graduală, Irlanda - detenţia şi izolarea persoanei sursă a infecţiei, în Marea Britanie - detenţia persoanelor posibil infectate, iar în Franţa - posibilitatea izolării persoanelor.

UPDATE 17.20 Ministerul Justiţiei a depus un punct de vedere luni la Comisia juridică a Senatului privind proiectul de lege referitor la carantinare şi izolare, preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, susținând că acest text va fi dezbătut cu atenţie.

"Mulţumesc pentru invitaţia pe care am primit-o astăzi de a participa la această şedinţă. Şi vineri a fost o echipă de la MJ. (...) Am avut discuţii cu colegii de la Sănătate şi Interne care au iniţiat această lege şi am stabilit de comun acord cu domnul Arafat să facem o împărţire a muncii. (...) Noi am înaintat şi în scris propunerile de texte pentru procedurile pe care le avem în vedere şi care în linii mari sunt cele convenite de membrii comisiei senatoriale încă de vineri", a afirmat Cătălin Predoiu, într-o intervenţie telefonică.

Potrivit lui Cazanciuc, este "extrem de util" materialul primit de la Ministerul Justiţiei.

Dezbateriie au fost reluate în Comisia Juridică din Senat după ce Camera Deputaților au adoptat săptămâna trecuta legea carantinării și izolării.

Principalele prevederi ale legii carantinării adoptate de Camera Deputaților:

  • izolarea poate fi obligatorie pentru bolnavi daca medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară informeaza Directia de Sanatate Publica care poate decide izolarea persoanei în unitatea sanitară prin act individual. Izolarea se va face în spital pentru bolnavi sau la domiciliu pentru asimptomatic.
  • Art 5, alin 3 În situația în care, într-un caz individual, un medic pe baza examinărilor clinice și paraclinice constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară informeaza Directia de Sanatate Publica care poate decide izolarea persoanei în unitatea sanitară prin act individual. Decizia va conține mențiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele persoanei izolate, durata măsurii si calea de atac prevăzută de lege.
  • carantina va fi instituită printr-un ordin al Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană și se aplică suspecțiilor/ Ordinul DSP poate fi atacat in instanță. Carantina poate fi la domiciliu fie în spații destinate pentru acestui lucru.
  • Cei care părăsesc carantina instituționalizată vor plăti costurile acesteia.
  • Bunurile suspecte de a fi contaminate, sunt carantinate până la decontaminare sau distrugere, după caz, conform prevederilor legale in vigoare. Decizia de carantinare este un act administrativ și va fi comunicată persoanei al cărui bun se carantinează. Procedura de aplicare a măsurii de carantinare a bunurilor se stabilește prin ordin al Ministrului Sănătății. Nu pot fi carantinate bunurile de folosință personală aparținând persoanelor internate sau aflate în carantină sau izolare. În cazul distrugerii bunurilor, proprietarul acestora va fi despăgubit, din bugetul Ministerului Sănătății.
  • Tratamentul va putea fi refuzat de către pacienți în scris.
  • Conducătorii instituțiilor implicate pot dispune detașări pe durată limitată, de maxim 30 de zile, a personalului medical, paramedical și auxiliar specializat, prin ordin al ministrului sănătății, al Comandantului acțiunii sau, după caz, al conducătorului instituției. Ordinul de detașare nu se poate prelungi fără acordul persoanei în cauză. Ordinul poate fi atacat, în termen legal, la instanța de contencios administrativ.
  • Prin hotărâre a Guvernului se stabilește lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea la domiciliu, sau în unități sanitare, precum și lista unităților sanitare de bază, în care se tratează. Măsurile de izolare se aplică pentru persoanele bolnave, cu semne şi simptome sugestive sau purtătoare ale agentului patogen.