Premierul Ludovic Orban s-a declarat revoltat și indignat după amânarea unei decizii în senat pe legea carantinei și izolării. El a comentat că nu înțelege „încăpățânarea PSD de a trage de timp și a pune bețe în roate” guvernului, în condițiile în care numărul de cazuri de coronavirus crește și nu există instrumente legale pentru cei care sunt externați la cerere.

Ludovic OrbanFoto: Agerpres

„Transmit un mesaj de revoltă și indignare. Amânarea adoptării legii înseamnă o crestere dramatică a riscului de infectare. Guvernul si autoritățile sunt lipsite de un instrument vital. (...) Există riscul ca persoanele infectate să se plimbe liber în societate. (...) Este evident că avem o crestere a numărului de cazuri, nu pot să înțeleg de ce PSD se încăpățânează să tragă de timp, să ne pună bețe în roate. Sunt la capătul răbdării, acest joc afectează sănătatea oamenilor. Le mai solicit o dată, adoptați legea”, a spus Orban, după o ședință la MAI.

Senatorii amână o decizie în privința proiectului de lege privind carantina și izolarea, inițiat de guvern și adoptat cu modificări de deputați. Votul fusese anunțat pentru sâmbătă, însă senatorii juriști au decis ca acesta să fie amânat pentru luni.

Vineri, Comisia juridică a Senatului a discutat, timp de mai multe ore, amendamentele depuse la proiect, însă raportul comisiei nu a fost finalizat, rămânând în discuţie pentru sâmbătă dimineaţă mai multe texte. La şedinţă a participat şi secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Joi seara, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, acceptând mai multe amendamente convenite şi în urma discuţiei cu secretarul de stat în MAI Raed Arafat. S-au înregistrat 266 voturi pentru, 11 contra şi 8 abţineri.